Στην καθαρή ενέργεια στρέφεται η Google προκειμένου να τροφοδοτήσει τα data centers της στις ΗΠΑ. Για το σκοπό αυτό η Alphabet έδωσε τα… χέρια με μονάδα στη Νεβάδα για την παραγωγή γεωθερμικής ενέργειας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η startup Fervo Energy θα δημιουργήσει ένα γεωθερμικό εργοστάσιο που θα τροφοδοτεί με ηλεκτρικό ρεύμα ύψους 115 megawatt την NV Energy Inc. που είναι θυγατρική της Berkshire Hathaway Energy, ιδιοκτησίας του διάσημου Γουόρεν Μπάφετ. Κατόπιν η NV Energy θα το πουλά στην Google.

Το πλεονέκτημα με την παραγωγή γεωθερμικής ενέργειας είναι πως μπορεί να συνεχίζεται σε 24ωρη βάση, σε αντίθεση με την ηλιακή και την αιολική ενέργεια που εξαρτάται από τα στοιχεία της φύσης. Παράγει δε, επίσης μηδενικούς ρύπους.

Η Fervo ειδικεύεται στην γεωθερμική ενέργεια χρησιμοποιώντας οριζόντιες εξορύξεις σε γεωθερμικά αποθέματα στο υπέδαφος για να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα.

Από την άλλη πλευρά η Google θα βάλει ισχυρές βάσεις για να πετύχει το στόχο που έχει θέσει για μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα μέχρι το 2030.

Τα data centers θεωρούνται εξαιρετικά ενεργοβόρα, αποτελώντας σημαντικό πρόβλημα για τις Big Tech που προσπαθούν να παρουσιάσουν ένα «πράσινο» πρόσωπο με μειωμένες εκπομπές ρύπων.

Σύμφωνα με έκθεση της ΙΕΑ, τα data centers κατανάλωσαν συνολικά 460 TWh το 2022, ένα νούμερο που αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί μέχρι το 2026 ξεπερνώντας τα 1.000 Twh. Μάλιστα, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις ΗΠΑ, που φιλοξενεί το 33% των data centers παγκοσμίως.

Για να γίνει καλύτερα κατανοητό, η ποσότητα ρεύματος που διασφαλίζει η Google μέσω της συμφωνίας της με την NV Energy και την Fervo θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες 86.000 σπιτιών.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Πρόβλεψη-φωτιά από τη Citi – «Βουτιά» του Brent στα 60 δολάρια μέσα στο 2025

Σιμσέκ: Η Τουρκία κάνει πίσω στα σχέδια για φορολόγηση στις συναλλαγές μετοχών (tweet)

Αναβάθμιση της Eurobank από τη Moody’s

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ