Η Ιταλία θα ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι κάθε δημοσιονομικός περιορισμός θα έθετε σε κίνδυνο την υποτονική οικονομική ανάκαμψη, ως απάντηση της στο αίτημα των Βρυξελλών για εξηγήσεις σχετικά με το αυξανόμενο χρέος της χώρας.

Η Κομισίον ζήτησε απάντηση στο αίτημά της μέχρι την Παρασκευή, επιβεβαιώνοντας ότι σχεδιάζει να προχωρήσει και να κάνει το πρώτο βήμα σε μια πειθαρχική διαδικασία που θα μπορούσε να θέσει την Ιταλία σε κίνδυνο οικονομικών κυρώσεων.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Il Messaggero, η απάντηση του υπουργού Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία θα αναφέρει παράγοντες που οδήγησαν σε αύξηση του χρέους προς το ΑΕΠ της Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένου του αρνητικού αντίκτυπου του σχεδόν μηδενικού πληθωρισμού και των παγκόσμιων εμπορικών εντάσεων που έπληξαν την οικονομία το 2018, η οποία εξαρτάται από τις εξαγωγές. Το Υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η επιστολή του Τρία θα αναφέρεται επίσης στα θετικά δεδομένα της βιομηχανικής παραγωγής από τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους και το χαμηλότερο από το αναμενόμενο κόστος ορισμένων μέτρων ευημερίας, ανέφερε η Messaggero. Η επιστολή θα επαναλάβει την ανάγκη για φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές και τη δέσμευση της κυβέρνησης για πώληση περιουσιακών στοιχείων του κράτους, όπως γράφει η εφημερίδα Corriere della Sera.

Η Κομισιόν προειδοποίησε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ιταλίας θα επιδεινωθεί το 2019 και το 2020, καθώς η οικονομική ανάκαμψη δεν αρκεί για να αποτρέψει το χρέος και το έλλειμμα της από το να αυξηθούν. Σύμφωνα με τις εαρινές προβλέψεις της ΕΕ, το έλλειμμα προς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ιταλίας αυξήθηκε φέτος στο 2,5%, υψηλότερο από το στόχο της κυβέρνησης κατά 2,4%.

Οι προβλέψεις για το επόμενο έτος υποθέτουν ότι οι προγραμματισμένες αυξήσεις σε έμμεσους φόρους, όπως ο ΦΠΑ, δεν θα έχουν αποτέλεσμα. Με βάση τις προβλέψεις, η Ιταλία θα μπορούσε να είναι το μοναδικό κράτος εντός του ευρώ με έλλειμμα άνω του ορίου του 3% το 2020.