Οι Βρετανοί βουλευτές ή θα πρέπει να δεχθούν την υπάρχουσα συμφωνία με την ΕΕ ή να κατανοήσουν ότι τελικώς θα υπάρξει ένα Brexit χωρίς συμφωνία (no deal Brexit), τόνισε στο διάγγελμά της η Βρετανή πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι.

«Θα δουλεύω μέρα νύχτα προκειμένου να λάβω τη στήριξη για τη συμφωνία», δήλωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, η οποία ξεκαθάρισε ότι δεν είναι έτοιμη να δεχθεί καμία περαιτέρω κωλυσιεργία και προσέθεσε χαρακτηριστικά ότι «η διαδικασία του Brexit πρέπει να ολοκληρωθεί, οι πολίτες έχουν κουραστεί».

Παράλληλα η κυρία May ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα, παραδεχόμενη, ακόμη, ότι οι Βρετανοί πολίτες έχουν κουραστεί από την καθυστέρηση.

Είχε προηγηθεί επιστολή που η ίδια είχε στείλει στη Κομισιόν, με τους υπεύθυνους της Επιτροπής να εμφανίζονται απρόθυμοι να δεχθούν την πρότασή της για παράταση του Brexit έως τις 30 Ιουνίου 2019.

Ειδικότερα, σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα που περιήλθε σε γνώση του πρακτορείου Reuters, οι Βρυξέλλες είναι αντίθετες με το ενδεχόμενο παράτασης έως το καλοκαίρι.

Όπως αναφέρεται στο σημείωμα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες που θα συναντηθούν με την May αύριο (21/3/2019) κατά τη Σύνοδο Κορυφής αντιμετωπίζουν την διπλή επιλογή μίας βραχείας παράτασης από τις 29 Μαρτίου μέχρι τις 23 Μαΐου ή μίας μακράς παράτασης μέχρι τουλάχιστον το τέλος του έτους, με την Βρετανία σε αυτήν την περίπτωση να είναι υποχρεωμένη να διεξαγάγει εκλογές για την ανάδειξη ευρωβουλευτών στις 23 Μαΐου.

«Οποιαδήποτε παράταση προσφερθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει είτε να διαρκέσει μέχρι τις 23 Μαΐου 2019 ή θα είναι αρκετά μακρύτερη και θα απαιτήσει την διεξαγωγή ευρωεκλογών.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθεί η λειτουργία των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ικανότητάς τους στην λήψη αποφάσεων» επισημαίνεται χαρακτηριστικά στο σημείωμα.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης οι οποίες θα λάβουν περισσότερες έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά το Brexit θα πρέπει να ξέρουν μέχρι τα μέσα/τέλη του Απριλίου εάν θα στερηθούν αυτές τις έδρες λόγω της παραμονής της Βρετανίας.

Στο σημείωμα επίσης αναφέρεται ότι σε περίπτωση επέκτασης της συμμετοχής της Βρετανίας στην Ένωση, το Λονδίνο θα πρέπει «στο πλαίσιο πνεύματος ευπειθούς συνεργασίας να δεσμευθεί σε εποικοδομητική αποχή» στη λήψη αποφάσεων για σημαντικά θέματα όπως ο προϋπολογισμός και η πλήρωση σημαντικών ευρωπαϊκών πόστων μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου.