Οι γερμανικές εξαγωγές σημείωσαν τον Ιούνιο τη μεγαλύτερη ετήσια πτώση τους της τελευταίας τριετίας, υπογραμμίζοντας τη δυσχερή κατάσταση του μεταποιητικού τομέα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, καθώς οι διεθνείς εμπορικές εντάσεις κλιμακώνονται.

Οι αποστολές στο εξωτερικό μειώθηκαν κατά 8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο από τον Ιούλιο του 2016. Οι εισαγωγές, ένας δείκτης για τη δύναμη της εγχώριας οικονομίας, μειώθηκαν κατά 4,4% σε ετήσια βάση. Οι δυσκολίες εμφανίζονται επίσης και στη Γαλλία, όπου η βιομηχανική παραγωγή επίσης μειώθηκε τον Ιούνιο.

Τα στοιχεία προστίθενται σε άλλα, τα οποία αποδεικνύουν ότι οι εξαρτώμενες από τις εξαγωγές επιχειρήσεις πλήττονται άσχημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται απειλή στασιμότητας τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Η Γερμανία, που έως πρόσφατα ηγείτο της ανάπτυξης στη γηραιά ήπειρο, φέτος προβλέπεται να επεκταθεί μόνο κατά 0,5%, με μόνο την Ιταλία να υποφέρει από χειρότερες προβλέψεις.

Υπάρχουν λίγα – αν υπάρχουν κι αυτά… – σημάδια επικείμενης βελτίωσης. Οι ΗΠΑ και η Κίνα, δύο από τους βασικούς εμπορικούς εταίρους της Γερμανίας, παραμένουν εγκλωβισμένες σε έναν πόλεμο γύρω από τους δασμούς εισαγωγής. Οι πρώτες ανακοίνωσαν πρόσφατα τη μεγαλύτερη αύξηση των εισφορών, προτρέποντας τη δεύτερη να ανταποκριθεί, με αποτέλεσμα το νόμισμά της να πέσει στη χαμηλότερη αξία του για περισσότερο από μια δεκαετία.

Η Γερμανία βρίσκεται στη μέση. Μεγάλες εταιρίες όπως η Continental, η Daimler, η BASF και η Lufthansa έχουν μειώσει τις προοπτικές τους τις τελευταίες εβδομάδες εν μέσω παγκόσμιας γεωπολιτικής αβεβαιότητας.

Οι οικονομολόγοι της Commerzbank προβλέπουν ότι η Κίνα βρίσκεται στην αιχμή μιας πιο θεμελιώδους μετατόπισης στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η οικονομία της, με επιπτώσεις και στη Γερμανία και στη ζώνη του ευρώ.