search icon

Bloomberg

Παύλος Μυλωνάς: «Έτσι αφήνει πίσω της την κρίση η Εθνική Τράπεζα»

Tο κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, που περιλαμβάνει κρατικές εγγυήσεις, στα πρότυπα του ιταλικού μοντέλου, θα μπορούσε να είναι μία ελκυστική επιλογή για την Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας σε περιουσιακά στοιχεία, θέλει να επιταχύνει τις κινήσεις της και να αφήσει πίσω την παραβατική περίοδο της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Έτσι ο Διευθύνων Σύμβουλος σχεδιάζει δύο κεντρικές πρωτοβουλίες, προκειμένου το ίδρυμα να φτάσει εκεί. Μια πιθανή πρωτοβουλία για να προωθηθεί η τιτλοποίηση των επισφαλών δανείων που έχει προγραμματιστεί για το 2021 και την πώληση της ασφαλιστικής μονάδας της εταιρείας μόλις φέτος, δήλωσε ο CEO, Παύλος Μυλωνάς.

Οι κινήσεις θα μπορούσαν να συμβάλουν στη μείωση του κόστους καθώς η τράπεζα έχει θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης και επιδιώκει να κινηθεί προς περαιτέρω ψηφιοποίηση.

«Η ΕτΕ αλλάζει, εξελίσσεται σε μία ταχύτερη και πιο παραγωγική τράπεζα» υποστηρίζει ο κ. Μυλωνάς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Αθήνα. «Προσπαθούμε να μειώσουμε τα κόκκινα δάνεια, να περικόψουμε τα κόστη και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος, κυρίως την ψηφιοποίηση» εξηγεί, προσθέτοντας ότι η επιβίωση της τράπεζας εξαρτάται από την επιτυχία του συγκεκριμένου σχεδίου.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων είναι κορυφαία προτεραιότητα, κι αποτελεί «κληρονομιά» της κρίσης χρέους. Στην περίπτωση της ΕτΕ αυτά ανέρχονται στο 36,5% του συνόλου, με τις τράπεζες να έχουν δεσμευθεί για τη μείωσή τους σε μονοψήφιο ποσοστό έως το 2021.

Επιτάχυνση στην τιτλοποίηση κόκκινων δανείων

«Έχουμε υποσχεθεί να προχωρήσουμε με την τιτλοποίηση των στεγαστικών δανείων το 2021, αλλά επιδιώκουμε να το επισπεύσουμε για το 2020» υπογραμμίζει ο κ. Μυλωνάς, καθώς η τράπεζα θέλει να αξιοποιήσει το σημερινό θετικό περιβάλλον στις αγορές και να εξυγιάνει ταχύτερα τον ισολογισμό της.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ οι τιμές των ακινήτων κατέγραψαν το δεύτερο εξάμηνο τη μεγαλύτερη αύξηση από την έναρξη της κρίσης. Οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας έχουν φτάσει στο 123% από τις αρχές του έτους, έναντι ανόδου 70% για το σύνολο του τραπεζικού κλάδου, εν μέσω ενθουσιασμού των επενδυτών για μία νέα κυβέρνηση, που θεωρείται πιο φιλική στο επιχειρείν.

Παράλληλα, το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, που περιλαμβάνει κρατικές εγγυήσεις, στα πρότυπα του ιταλικού μοντέλου, θα μπορούσε να είναι μία ελκυστική επιλογή για την Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με τον επικεφαλής της. «Οι κρατικές εγγυήσεις θα αντισταθμίσουν μόνιμα ένα τεράστιο ρίσκο για την τράπεζα» επισημαίνει.

Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Εάν προχωρήσει στην τιτλοποίηση, στη συνέχεια η Εθνική Τράπεζα ενδεχομένως και να προωθήσει και μία νέα έκδοση ομολόγου Tier 2, όπως επισημαίνει ο κ. Μυλωνάς. Η πρώτη τέτοια έκδοση ήρθε τον Ιούλιο και προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη για καινούργια. Ήδη ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας είναι στο 17%, 100 μονάδες βάσης πάνω από το απαιτούμενο όριο, συνεπώς δεν τίθεται θέμα ανακεφαλαιοποίησης. Αυτό που θέλει ωστόσο ο Διευθύνων Σύμβουλος είναι ακόμη μία κεφαλαιακή τόνωση μέσω της πώλησης της ασφαλιστικής μονάδας.

«Προτιμούμε να έχουμε έναν επενδυτή από μία δημόσια προσφορά μέσω του χρηματιστηρίου. Αλλά εάν αυτή η διαδικασία αποτύχει, θα στραφούμε στη λύση της αρχικής δημόσιας εγγραφής (IPO) την επόμενη χρονιά» σημειώνει ο κ. Μυλωνάς.

Η Ελλάδα έχει ανάγκη για επενδύσεις

Ενώ η Ελλάδα θα χρειαστεί περισσότερες ξένες επενδύσεις προκειμένου να αφήσει πίσω της οριστικά την εποχή της κρίσης, ο κ. Μυλωνάς λέει ότι η χώρα είναι έτοιμη να επωφεληθεί από τις τρέχουσες συνθήκες.

“Η Ελλάδα δεν είναι πλέον η ασθενέστερη οικονομία στην Ευρώπη, έχουμε μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα και μικρό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών”, δήλωσε ο CEO της Εθνικής Τράπεζας. “Η Ελλάδα θα απορροφήσει καλύτερα μια πιθανή επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία”.

Πριν από την κρίση, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου ανήλθαν στο 20,6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Η κυβέρνηση προβλέπει τώρα, ότι το 2020 το ποσοστό θα είναι 13,1% του ΑΕΠ.

“Υπάρχει ένα κενό στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου που πρέπει να καλυφθεί αν η Ελλάδα θέλει να έχει ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από 2%”, δήλωσε ο κ. Μυλωνάς.

 

Exit mobile version