Το σχέδιο του για την διάσωση εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και επιχειρήσεων από την επερχόμενη χειμερινή κρίση της πανδημίας παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ.

Ο Σουνάκ σε έκτακτη δήλωση του στο Κοινοβούλιο ανακοίνωσε:

  • Ένα εξάμηνο «πρόγραμμα στήριξης εργασίας» για την επιδότηση μισθών ατόμων σε μερική απασχόληση
  • Μεγάλης διάρκειας δάνεια για εταιρείες που επλήγησαν από τα μέτρα κατά του Covid-19 με επιπλέον ευελιξία αποπληρωμής
  • Μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας σε 5% για τις βιομηχανίες φιλοξενίας και τουρισμού
  • Επιπλέον στήριξη για τους αυτοαπασχολούμενους

Ο Σουνάκ περιέγραψε μια ζοφερή εικόνα των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19, λέγοντας ότι η εξλαπλωση και οι περιορισμοί είναι πιθανό να διαρκέσουν τους επόμενους έξι μήνες. Ως αποτέλεσμα η οικονομία θα υποστεί «μονιμότερες προσαρμογές», ​​προειδοποίησε.

«Δεν μπορώ να σώσω κάθε επιχείρηση, δεν μπορώ να σώσω κάθε δουλειά. Κανένας υπουργός δεν θα μπορούσε», είπε ο Σουνάκ.

Ο Σουνάκ δεν παρουσίασε προϋπολογισμό πλήρους κλίμακας σε μια επιπλέον ένδειξη της αβεβαιότητας που προκαλεί ο ιός στη χώρα. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε νέους περιορισμούς νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να απαιτηθούν περαιτέρω μέτρα για τους επόμενους δύσκολους έξι μήνες.

Για τις επιχειρήσεις όπως οι παμπ και τα εστιατόρια – τα οποία από σήμερα θα κλείνουν στις 10 μ.μ. – η ανάγκη για πρόσθετη βοήθεια από το κράτος είναι επείγουσα, καθώς εκατομμύρια εργαζόμενοι κινδυνεύουν να χάσουν τα προς το ζην εάν η κρίση επιδεινωθεί.

Ο υπουργός έγραψε στο Twitter ότι το πακέτο μέτρων που ανακοινώνει «θα στηρίξει τις θέσεις εργασίας καθόλη τη διάρκεια του χειμώνα».

Οι επιλογές που εξέτασε ο Σουνάκ περιελάμβαναν ένα γερμανικού τύπου πρόγραμμα για την επιδότηση της αμοιβής των εργαζομένων που επιστρέφουν στις θέσεις εργασίας τους με μερική απασχόληση. Προτάθηκε ως αντικατάσταση του προγράμματος, διατήρησης των θέσεων εργασίας (furlough program) το οποίο έχει καταβάλει σε περισσότερους από 9 εκατομμύρια εργαζομένους έως και το 80% των μισθών τους με το κόστος να ανέρχεται σε άνω των 39 δισ. λιρών μέχρι τώρα.

Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα οι εργοδότες θα καταβάλουν στο προσωπικό τους τον μισθό για τις ώρες εργασίας που εργάζονται και το κόστος για τις υπόλοιπες ώρες (που δεν θα εργάζονται) θα κατανέμεται μεταξύ των εργαζομένων, των εργοδοτών και της κυβέρνησης, ενώ θα προβλέπεται ξεχωριστή βοήθεια για εταιρείες που πλήττονται περισσότερο από τους περιορισμούς.

Τα μέτρα του Σουνάκ αποσκοπούν στην αποτροπή της αύξησης των απωλειών θέσεων εργασίας σε μια εποχή κρίσης που μπορεί να συγκριθεί με εκείνη της Μάργκαρετ Θάτσερ, όταν η ανεργία ανέβηκε στα σχεδόν 3,3 εκατομμύρια καθώς η οικονομία υπέστη μια οδυνηρή αναδιάρθρωση.

Η Τράπεζα της Αγγλίας πιθανότατα θα ακολουθήσει των μέτρων του Σουνάκ καθώς αναμένεται να αναπτύξει ακόμα έναν ακόμη γύρο νομισματικής στήριξης ήδη από το Νοέμβριο.