search icon

Bloomberg

Νέες συνομιλίες ΗΠΑ- Κίνας τον Οκτώβριο, με τη δυσπιστία να κυριαρχεί μεταξύ τους

Οποιαδήποτε συνάντηση στο άμεσο μέλλον θα πραγματοποιηθεί ενώπιον της απειλής αύξησης των δασμών των ΗΠΑ για τα κινεζικά προϊόντα

Η Κίνα και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι οι προσεχείς διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου θα πραγματοποιηθούν στην Ουάσινγκτον τις προσεχείς εβδομάδες, εν μέσω σκεπτικισμού και στις δύο πλευρές, για το εάν και κατά πόσον μπορεί να επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος.

Ο Κινέζος αντιπρόεδρος Liu He συμφώνησε να πραγματοποιήσει επίσκεψη στις αρχές Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνεννόησης την Πέμπτη το πρωί (ώρα Πεκίνου) με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin και τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Robert Lighthizer, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας. Μια προσεκτική δήλωση από το γραφείο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, επιβεβαίωσε ότι οι συζητήσεις σε υπουργικό επίπεδο θα διεξαχθούν τις “προσεχείς εβδομάδες”, χωρίς να διευκρινιστεί πότε.

Οποιαδήποτε συνάντηση στο άμεσο μέλλον θα πραγματοποιηθεί ενώπιον της απειλής αύξησης των δασμών των ΗΠΑ για τα κινεζικά προϊόντα, καθώς η κυβέρνηση του Προέδρου Donald Trump σκοπεύει να επιβάλλει νέες εισφορές τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο. Μια ταχεία επιδείνωση των σχέσεων τον περασμένο μήνα έχει αφήσει τους επενδυτές παγκοσμίως να ξεδιπλώνουν τις προσπάθειές τους εν μέσω αυξανόμενων στοιχείων ότι η σύγκρουση βλάπτει την οικονομία και των δύο υπερδυνάμεων.

“Ούτε η Κίνα ούτε οι ΗΠΑ θέλουν να κατηγορηθούν από τον υπόλοιπο κόσμο για την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου και την καταστροφή της παγκόσμιας οικονομίας”, δήλωσε ο Zhou Xiaoming, πρώην αξιωματούχος του υπουργείου εμπορίου και διπλωμάτης. “Αλλά οι συνομιλίες δεν σημαίνουν υποχρεωτικά ότι οι δύο πλευρές θα πλησιάσουν πιο κοντά ή ότι οι θέσεις τους αμβλύνονται”.

Exit mobile version