search icon

Bloomberg

Νικολάι Τάνγκεν: Ο άνθρωπος που διαχειρίζεται κεφάλαια $1,3 τρισ. για τη Norges Bank

Ο 54χρονος Νίκολαι Τάνγκεν, CEO του μεγαλύτερου sovereign fund του κόσμου δεν είναι ένας συνηθισμένος μάνατζερ - Η προϋπηρεσία του συμπεριλαμβάνει εκπαίδευση σε ανακριτικές μεθόδους από τη νορβηγική υπηρεσία πληροφοριώνο ενώ οι πρακτικές του στην Norges Bank Investment Management ήδη αποτελούν αντικείμενο συζητήσεων

Στο τέλος της μέρας, ο CEO ενός εκ των μεγαλύτερων sovereign wealth fundsτου κόσμου κάθεται στον καναπέ του, τρώγοντας πίτσα και απαντώντας σε ερωτήματα των μαθητών του στο LinkedIn. 

Ο 54χρονος Νίκολαι Τάνγκεν, ο οποίος διαχειρίζεται κεφάλαια $1,3 τρισ. για τη Norges Bank Investment Management προσπαθεί να καθορίσει τι ακριβώς αποτελεί καλή επένδυση. Δεν θεωρεί τον εαυτό του άπληστο, ενώ επικεντρώνεται στην κλιματική αλλαγή και την πολυπολιτισμικότητα. «Η πολυπολιτισμικότητα δεν έχει να κάνει με την πολιτική, αλλά με την λογική» ανέφερε ο Τάνγκεν.

Από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Τάνγκεν έχει εκπλήξει τους Νορβηγούς με τις ανορθόδοξες πολιτικές του. Εκτός από τα βίντεο στα social όπου μαγειρεύει και συνομιλεί με νεαρούς στο LinkedIn, έχει αναδιοργανώσει τα υψηλόβαθμα στελέχη του ταμείου και έχει προχωρήσει με αντισυμβατικές μεθόδους εκπαίδευσης.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Τάνγκεν προσέλαβε περισσότερες γυναίκες, ενώ μείωσε και το πλήθος των μεγαλοστελεχών. Επίσης, έθεσε στόχο πως τουλάχιστον το ⅓ των ανώτατων θέσεων θα πρέπει να ανήκουν σε γυναίκες, ενώ πιέζει και θυγατρικές και συνεργαζόμενων επιχειρήσεις στο να κάνουν το ίδιο. Πέρυσι, το 44% των προσλήψεων του ταμείου ήταν γυναίκες. 

Ο Τάνγκεν μετά προσηλώθηκε στην εκπαίδευση των μάνατζέρ του. Προσέλαβε έναν επαγγελματία αθλητικό ψυχολόγο ο οποίος εκπαιδεύει και πιλότους μαχητικών, για να εκπαιδεύσει τους μάνατζέρ του και να τους κάνει πιο ικανούς στο να αντιμετωπίζουν την λήψη ρισκοβόρων αποφάσεων. 

Ο Τάνγκεν επίσης ενδιαφέρεται στο πως οι γλωσσολόγοι μπορούν να αναλύουν τους κλασικούς επιχειρηματικούς όρους που ακούγονται κατά τη διάρκεια συνομιλιών, αλλά και των συγκεκριμένων λέξεων και τρόπων ομιλίας. Άξιο λόγου είναι πως το επαγγελματικό background του Τάνγκεν συμπεριλαμβάνει εκπαίδευση σε ανακριρικές μεθόδους από τη Νορβηγική Υπηρεσία Πληροφοριών. Το fund δεν έχει ακόμη προσλάβει τέτοιους ειδικούς γλωσσολόγους αλλά έχει ήδη προσλάβει ειδικούς λογιστές οι οποίοι μελετούν τα δεδομένα όλων των επιχειρήσεων στο χαρτοφυλάκιο του ταμείου. 

Ο λόγος των αλλαγών έγκειται στο ότι ο Τάνγκεν θέλει να σιγουρευτεί πως οι αποφάσεις του ίδιου και της ομάδας του θα είναι σωστές, σε έναν κόσμο ο οποίος γίνεται ολοένα και πιο μεταβλητός και αβέβαιος.

Αν και ο Τάνγκεν μεγάλωσε σε μια μικρή πόλη στη νότια ακτή της Νορβηγίας, αρχικά θεωρήθηκε ως outsider όταν επέστρεψε στη χώρα του. Η προϋπηρεσία του σε ένα hedge fund με έδρα το Λονδίνο και η φήμη του ως jet-setter προκάλεσε ανησυχίες σε μερικά στελέχη ενώσεων και συντεχνιών αλλά και σε πολιτικούς. Το συμβόλαιό του ως CEO έπρεπε να συμπεριλάβει και κανόνες για την αποφυγή συγκρούσεων συμφερόντων με την προηγούμενή του επαγγελματική δραστηριότητα. 

Ο Κνουτ Κγιάερ, ιδρυτικός CEO του ταμείου ανέφερε πως η χώρα είναι τυχερή πως ο Τάνγκεν ανέλαβε τα ηνία του fund. Δύο μήνες μετά την πρόσληψή του, οι υπόλοιποι Νορβηγοί φαίνεται πως άρχισαν να συμφωνούν, με τα εγχώρια μίντια να τον προσφωνούν ως «person of the year» στη χώρα.

Κοινωνική ψυχολογία

Ο Τάνγκεν ανέφερε πως οποιοσδήποτε βρίσκεται στη θέση του θα πρέπει να «καταλάβει και να έχει αποδεχθεί πως δεν θα είναι δημοφιλής για πάντα». Ο ίδιος είχε μια διαφορετικού είδους εκπαίδευση που τον προετοίμασε γι αυτό. Εκτός από την προϋπηρεσία του στα χρηματοοικονομικά, έχει πτυχία στην ιστορία της τέχνης και την κοινωνική ψυχολογία, αλλά και δίπλωμα σεφ. 

«Μελέτησα το πώς οι άνθρωποι παίρνουν αποφάσεις στην κοινωνική ψυχολογία. Κάθε συζήτηση έχει πολλές απόψεις. Οσες περισσότερες απόψεις έχει κανείς σε μια συζήτηση, τόσο ευκολότερη γίνεται η καινοτομία».

Εχοντας περάσει μεγάλο μέρος της ενήλικης ζωής του στο Λονδίνο, όπου και ίδρυσε το hedge fund ΑΚΟ Capital LLO, ο Τάνγκεν αναφέρει πως η διαχείριση των χαρτοφυλακίων δεν είναι πια αυτό που ήταν πριν από μια δεκαετία. Γι’ αυτό και θέλει να αλλάξει τη νοοτροπία και τη σύσταση των εργαζομένων του. Ενα μεγάλο μέρος αυτής της αλλαγής οφείλεται στην τεχνολογία, ενώ ο ίδιος έχει αποκαλέσει το wealth fund και ως μια «επιχείρηση τεχνολογίας».

Για να προφυλάξει το Ταμείο από τις κυβερνοεπιθέσεις ο Τάνγκεν είναι ανοικτός στην προσέλκυση και πρόσληψη ταλέντων χωρίς επίσημα πτυχία, ενώ έχει ζητήσει και από αρκετούς να προσπαθήσουν να χακάρουν τα συστήματα του Ταμείου

Ο Καλός Σαμαρείτης

Κάτι που δεν εκτιμά ο Τάνγκεν είναι η… συμμόρφωση με τους κανόνες. «Πρέπει να έχει κανείς την ικανότητα να αντιτίθεται στους κανόνες και την κανονικότητα», ανέφερε, προσθέτοντας πως «είναι καλό να είναι κάποιος αντίθετος σε πολλές απόψεις. Εάν θες να βγάλεις λεφτά ως επενδυτής, πρέπει να κάνεις το κάτι διαφορετικό».

Η επικεφαλής του τομέα HR (Ανθρώπινου Δυναμικού) του ταμείου, Αντα Μάγκναες, η οποία βρισκόταν με τον Τάνγκεν κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στο Bloomberg, ανέφερε πως «είναι σημαντικό να βρίσκουμε ανθρώπους με ισχυρή ψυχική δύναμη», κάτι το οποίο έχει φανεί και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Το Ταμείο πρόσφατα ανακοίνωσε πως θα επιτρέπει την τηλεργασία σε όλους τους εργαζόμενους για δύο μέρες την εβδομάδα ακόμη και μετά το ολοκληρωτικό πέρας της πανδημίας. «Η δυνατότητα μετακίνησης μεταξύ των γραφείων μας είναι επίσης κάτι σημαντικό για τους εργαζόμενους».

Μετά το πέρας της συζήτησης μιας συζήτησης καινοτομία, ο Τάνγκεν αναφέρει πως και οι κλασσικοί επενδυτές μπορούν να βρουν μια θέση που τους αξίζει στο Ταμείο. «Δεν θα πρέπει να υπερδραματοποιούμε τα πράγματα. Προσλαμβάνουμε και “κανονικούς” επενδυτές, όχι μόνο ανθρώπους που καινοτομούν. Οι προσλήψεις μας είναι ό,τι πιο συναρπαστικό μπορούμε να κάνουμε. Ετσι, φτιάχνουμε το μέλλον», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη:

Κρυπτονομίσματα: Μία αγορά για γερά νεύρα και η συνταγή της καταστροφής (vid)

«Κούρεμα» ενοικίων: Πότε καταβάλλονται οι αποζημιώσεις για Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο

Ο «χρυσός» κανόνας του 50-30-20 για να κουμαντάρετε τα οικονομικά σας

Exit mobile version