Η μετάβαση της Νότιας Αφρικής από το πιο βρώμικο ορυκτό καύσιμο αμαυρώθηκε από την άστοχη προσέγγιση για το κλείσιμο ενός εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, το πρώτο στο πλαίσιο μιας βασικής πρωτοβουλίας για την πολιτική για το κλίμα.

Όταν έκλεισε η τελευταία μονάδα στο Komati, ένα από τα παλαιότερα εργοστάσια της κρατικής εταιρείας παραγωγής ενέργειας, τον περασμένο Οκτώβριο, δεν είχε γίνει παρά ελάχιστη προσπάθεια διαβούλευσης με τους εργαζόμενους ή δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, ανέφερε η Προεδρική Επιτροπή για το Κλίμα σε νέα μελέτη. Υπουργοί του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου προέβησαν επίσης σε παραπλανητικούς ισχυρισμούς σχετικά με τις δυνατότητες που υπήρχαν για να παραμείνει η μονάδα ανοιχτή, επιτείνοντας τις εντάσεις μεταξύ των εξαρτώμενων από τον άνθρακα κοινοτήτων της χώρας.

Ορισμένα από τα πλουσιότερα έθνη του κόσμου συμβάλλουν στη χρηματοδότηση της μετάβασης από τον άνθρακα στη Νότια Αφρική, την Ινδονησία και το Βιετνάμ. Αλλά βασικοί υπουργοί της κυβέρνησης του προέδρου Cyril Ramaphosa έχουν επιτεθεί στη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ακόμη και όταν οι βλάβες στις γηρασμένες μονάδες άνθρακα της Νότιας Αφρικής προκαλούν τις χειρότερες διακοπές ρεύματος της χώρας.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Eskom Holdings SOC Ltd. ξεκίνησε μελέτη σχετικά με τις κοινωνικές επιπτώσεις του κλεισίματος της Komati μόλις το 2020, καθώς ξεκίνησε διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση. Ξεκίνησε συζητήσεις με τους εργαζόμενους στο Komati, ανατολικά του Γιοχάνεσμπουργκ, μόλις τον περασμένο Μάιο, καθώς άρχισε η κατασκευή του πρώτου έργου για την παροχή εναλλακτικών θέσεων εργασίας, ενός εργοστασίου συναρμολόγησης εμπορευματοκιβωτίων με μικροδίκτυο. Πέντε μήνες αργότερα ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έκλεισε.

«Η διαδικασία στο Komati ξεκίνησε πολύ αργά», δήλωσε η επιτροπή. «Οι κοινότητες και οι εργαζόμενοι θα έπρεπε να ενημερωθούν για το κλείσιμο χρόνια πριν».
Η Eskom άρχισε για πρώτη φορά να σχεδιάζει το κλείσιμο του Komati – που τέθηκε σε λειτουργία το 1961 με δυναμικότητα 1.000 μεγαβάτ – το 2017. Εκείνη την εποχή περίπου 1.600 άνθρωποι εργάζονταν στο εργοστάσιο, αλλά πέντε χρόνια αργότερα μόνο μία από τις εννέα μονάδες του Komati εξακολουθούσε να λειτουργεί, παράγοντας 121 μεγαβάτ.

Ένα μήνα πριν από το οριστικό κλείσιμό του, επιτεύχθηκε συμφωνία για την κατασκευή μιας εκπαιδευτικής εγκατάστασης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην περιοχή. Τον ίδιο μήνα πραγματοποιήθηκε και η πρώτη δημόσια συνάντηση για την ενημέρωση της κοινότητας σχετικά με τα σχέδια. Τον περασμένο Νοέμβριο εξασφαλίστηκαν 497 εκατομμύρια δολάρια από την Παγκόσμια Τράπεζα για την κατασκευή μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μπαταριών.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι τα μεταγενέστερα σχόλια των υπουργών Ενέργειας και Ηλεκτρισμού ότι το εργοστάσιο δεν θα έπρεπε να έχει κλείσει, δεδομένης της έλλειψης ενέργειας στη Νότια Αφρική, προκάλεσαν σύγχυση και ήταν ανακριβή, τροφοδοτώντας τις ελπίδες της κοινότητας ότι η εγκατάσταση θα επαναλειτουργούσε. Η Eskom θα έπρεπε πάντα να κλείσει το εργοστάσιο, καθώς έφτανε στο τέλος της λειτουργικής του ζωής, δήλωσε.

«Οι εργαζόμενοι και τα μέλη της κοινότητας θεώρησαν ότι η διαδικασία δέσμευσης γύρω από τον παροπλισμό, την επαναχρησιμοποίηση και την επαναλειτουργία του Komati ήταν εξαιρετικά ανεπαρκής», ανέφερε η Επιτροπή. «Αισθάνθηκαν ότι τους ζητήθηκε η γνώμη τους εκ των υστέρων και ότι ο παροπλισμός του Komati ήταν ένα τετελεσμένο γεγονός».

Η Eskom το παραδέχθηκε αυτό, δήλωσε η επιτροπή, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι της εθνικής, επαρχιακής και τοπικής κυβέρνησης θεωρήθηκαν από την κοινότητα ότι δεν ανταποκρίθηκαν.

Το μελλοντικό κλείσιμο των εγκαταστάσεων θα πρέπει να ανακοινώνεται νωρίτερα, θα πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στις ευρύτερες επιπτώσεις στην κοινότητα και στις τοπικές επιχειρήσεις και τα έργα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας αντικατάστασης θα πρέπει να αρχίσουν πριν από το κλείσιμο των εγκαταστάσεων, δήλωσε η επιτροπή.

Διαβάστε ακόμη 

Εργαζόμενοι: Μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ από το 2025

Με fast track διαδικασίες έργα υποδομών και αντιπλημμυρικά στη Θεσσαλία (pic)

Καλτσοβιομηχανία Πουρνάρα: Από την Ελλάδα στα… πόδια όλου του κόσμου (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ