Η Τουρκία πρόκειται να ενεργοποιήσει τον Απρίλιο τα αμυντικά πυραυλικά συστήματα S – 400 δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, γεγονός που πιθανώς να ανοίγει ένα νέο κύκλο έντασης με το ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα τις ΗΠΑ.

«Οι S – 400 είναι ιδιοκτησία μας πια. Τους έχουμε παραλάβει όλους και θα είναι λειτουργικοί τον Απρίλιο» δήλωσε ο Εντογάν μετά το ταξίδι του στη Μόσχα, όπου είχε συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με την κατάσταση στη Συρία και την επαρχία Ιντιλιμπ.

Την ίδια ώρα, η Ουάσινγκτον έχει απειλήσει την Τουρκία με κυρώσεις για τους S – 400. Συγκεκριμένα, η πιθανή ενεργοποίηση των S – 400 έχει οδηγήσει τις ΗΠΑ σε απειλές ότι δεν θα δώσουν στην Τουρκία το πυραυλικό σύστημα Patriot, και ούτε θα αφήσουν τη χώρα να ξεκινήσει την παραγωγή μαχητικών F – 35.

Την Τετάρτη ο Ερντογαν σε δηλώσεις του φάνηκε θετικός στο ενδεχόμενο να αγοραστούν Patriot από τις ΗΠΑ, με αφορμή την ένταση στη Συρία.

Το ζήτημα με τους Patriot ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου όταν ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η Άγκυρα θέλει να στείλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες πυραύλους Patriot στην Τουρκία ως ενισχύσεις για τις επιχειρήσεις που διεξάγουν οι τουρκικές δυνάμεις στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας.

Η Τουρκία, με τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό ανάμεσα στις χώρες του ΝΑΤΟ, αρνείται ότι κάνει βήματα αποχώρησης από τη συμμαχία, αλλά η ένταση με τις ΗΠΑ όλο και κλιμακώνεται, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το Κογκρέσο πιέζει για κυρώσεις κατά της Άγκυρας, με τον Ντόναλντ Τραμπ να υποστηρίζει ότι τέτοιου είδους κινήσεις θα έσπρωχναν την Τουρκία στην αγκαλιά της Μόσχας.

Ο Τραμπ έχει μέχρι στιγμής αποφύγει να χρησιμοποιήσει τη νομοθεσία που επιτρέπει στον πρόεδρο των ΗΠΑ να επιβάλλει κυρώσεις σε οποιαδήποτε χώρα προβεί σε σημαντική αγορά όπλων από τη Ρωσία.

Τον Δεκέμβριο του 2019, η Επιτροπή Αμυντικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ ενέκρινε ένα νέο νομοσχέδιο για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Το νέο νομοσχέδιο αφορούσε το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, και τον περιορισμό βίζας Τούρκων στις ΗΠΑ. Ωστόσο, για να τεθεί σε ισχύ θα πρέπει να περάσει από την Βουλή των αντιπροσώπων και ύστενα να επικυρωθεί από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Την τελευταία φορά που οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία, ήταν στην υπόθεση του αμερικανικού πάστορα, με τη λίρα να κατρακυλά και την τουρκική οικονομία σε ύφεση από την οποία εξακολουθεί να αναρρώνει.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, δήλωσε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ ψάχνουν τρόπο να βοηθήσουν την Τουρκία ενάντια στις Συριακές δυνάμεις (που υποστηρίζονται από τη Ρωσία), παρά το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον είναι διχασμένη λόγω των S – 400.

«Δεν υπάρχει ομοφωνία για τι πρέπει να γίνει και πότε να γίνει στις ΗΠΑ» πρόσθεσε.