Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Οι γερμανικές μετοχές επέδειξαν την καλύτερη επίδοση συγκριτικά με τις ευρωπαϊκές και τις παγκόσμιες μετοχές το 2015. Οι επενδυτές αναμένουν περαιτέρω κέρδη το 2016.

Ο δείκτης DAX σκαρφάλωσε σε 27 νέα υψηλά φέτος πριν πέσει σε επίπεδο στείρας αγοράς με υψηλά επίπεδα μεταβλητότητας. Παρόλα αυτά αναμένεται να κλείσει με φετινή άνοδο 11%, ξεπερνώντας τον δείκτη Stoxx Europe 600 και τον MSCI All Country World.

Oι στρατηγικοί αναλυτές αναμένουν πως ο συγκεκριμένος δείκτης θα επιδείξει νέο ράλι το 2016 λόγω του οπτιμισμού που θα διαχέεται στις εταιρίες βασισμένος στις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και του αδύναμου ευρώ. Οι εξαγωγείς έχουν λάβει επιπλέον κίνητρα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ φέτος. Λόγω της επιβράδυνσης της Κίνας συνδυασμένης με την υποτίμηση του γιουάν και του σκανδάλου της Volkswagen, έχουν “χαθεί” 368 δισ. δολάρια αξιών από τις γερμανικές εταιρείες. Από το χαμηλό Σεπτεμβρίου, ο DAX έχει ανακτήσει τις μισές απώλειες εν μέσω μεταβλητότητας.

Ο DAX θα επιδείξει ράλι 8,6% από το χθεσινό του κλείσιμο στις 11.792 μονάδες, του χρόνου, σύμφωνα με 13 στρατηγικούς αναλυτές που ερωτήθηκαν από το Bloomberg. H Natixis SA υπολογίζει αύξηση 17%. Παράλληλα, οι αναλυτές νομισμάτων υπολογίζουν πως η ισοτιμία ευρώ δολαρίου η οποίο έχει μειωθεί στα 1,09 δολάρια από τα 1,21 στις αρχές του έτους θα μειωθεί περαιτέρω στα 1,05 δολάρια και θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο για τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2016.

Μερικοί επενδυτές φοβούνται πως το βάρος που δίνουν οι γερμανικές εταιρείες στις παγκόσμιες αγορές θα τις εκθέσει σε πιθανή επιβράδυνση. Οι πιθανοί λόγοι αυτή της επιβράδυνσης είναι μία πιο επισφαλής και αργή ανάπτυξη στις ΗΠΑ ή μία χειροτέρευση στην οικονομία της Κίνας.