Η επιθυμία της οικογένειας Μέρντοχ να συγχωνεύσει τις εταιρείες News Corp. και Fox Corp., επανασχεδιάζοντας ουσιαστικά, τον Γολιάθ των μέσων ενημέρωσης, έχει προκαλέσει ανάμεικτες αντιδράσεις στη Wall Street.

Ο 91χρονος πατριάρχης της παγκόσμιας αυτοκρατορίας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ, επιδιώκει να επανενώσει τη μητρική εταιρεία της Fox News με αυτή της Wall Street Journal και της New York Post, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg. 

Η διάσημη οικογένεια κατέχει σχεδόν το 40% των μετοχών με δικαίωμα ψήφου κάθε εταιρείας. Μία τέτοια κίνηση θα εξοικονομούσε εταιρικά έξοδα ενώ παράλληλα, θα επέτρεπε σε μία από τις ισχυρότερες οικογένειες παγκοσμίως, να προωθήσει ευκολότερα τις επιχειρηματικές τις βλέψεις.

Σύμφωνα μάλιστα, με αρκετούς αναλυτές, μία πιθανή συγχώνευση θα έλυνε πιθανότατα, ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν η Fox and News Corp., δηλαδή, τις χαμηλές αποτιμήσεις συγκριτικά με τους ανταγωνιστές τους. Οι μετοχές της κατηγορίας Α της Fox υποχώρησαν 7%, η μεγαλύτερη ενδοημερήσια μείωση από τον Μάρτιο του 2021. Αντίθετα, η News Corp. σημείωσε άνοδο της τάξεως του 6,4%, η μεγαλύτερη από τις 9 Αυγούστου.

Για την Fox, το όφελος από «συνεργασίες μεγαλύτερης κλίμακας και μέτριου κόστους κατά την άποψή μας αντισταθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από την αυξημένη πολυπλοκότητα», επισημαίνει ο Μπέντζαμιν Σουίνμπερν. Όσον αφορά στην News Corp., ο Άντριου Μακλίοντ υποστηρίζει ότι υπάρχει «στρατηγική αξία σε μια πιθανή συγχώνευση», αλλά ότι η χρονική στιγμή οποιωνδήποτε πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων ή spinoffs θα είναι κρίσιμη.

Μέχρι στιγμής κανείς από τη δυναστεία Μέρντοχ, δηλαδή, κανένα από τα έξι παιδιά του Ρούπερτ, δεν έχει μιλήσει δημόσια για τη συμφωνία. Η κίνηση αυτή πιθανότατα θα σημάνει πως η διαδοχή της αυτοκρατορίας Μέρντοχ θα περάσει και επισήμως, στα χέρια του γιου του Ρούπερτ, Λάχλαν Μέρντοχ, 51 ετών, ο οποίος σήμερα είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Fox.

Ο γιος, Τζέιμς Μέρντοκ, πρώην στέλεχος της οικογενειακής αυτοκρατορίας των μέσων ενημέρωσης, παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της News Corp. το 2020, επικαλούμενος διαφωνίες σχετικά με την κρίση και τη στρατηγική των ειδήσεων. Και οι δύο εταιρείες διαπραγματεύονται με κάτι περισσότερο από εξαπλάσιο των κερδών τους του 2023 προ τόκων, φόρων, αποσβέσεων και αποσβέσεων.

Πιθανά οφέλη

Η συγχώνευση των εταιρειών θα μπορούσε να προσφέρει επιτυχημένες συνεργασίες στο περιεχόμενο και τον προγραμματισμό. Η UBS Group AG σημείωσε επίσης ότι τα τμήματα της News Corp. στις ΗΠΑ, όπως η Dow Jones και η New York Post, ενδέχεται να επωφεληθούν από τη προώθηση με τις τηλεοπτικές επιχειρήσεις της Fox, ενώ θα μπορούσαν να υπάρξουν πιθανές συνεργασίες με το τμήμα καλωδιακών δικτύων της Fox.

«Αν μάθαμε ένα πράγμα από την ιστορική ανάλυση των περιουσιακών στοιχείων του Μέρντοχ, είναι ότι η οικογένεια φαίνεται να μεγιστοποιεί την αξία και δεν συνδέεται συναισθηματικά με καμία ιδιοκτησία», έγραψαν σε σημείωμα την Κυριακή αναλυτές της Wells Fargo.

 

Διαβάστε ακόμη:

Dialectica: Από την αγωνία του Grexit το 2015 στο όνειρο του Nasdaq

Στο τραπέζι ανατιμήσεις έως 10% στα διόδια

Σταθερό επιτόκιο «κλείδωσαν» την τελευταία τριετία 27.000 στεγαστικά δάνεια