Ο Ρίτσαρντ Μπράνσον μετέφερε assets στον «παράδεισο» της φοροδιαφυγής, τα βρετανικά Virgin Islands (Παρθένοι Νήσοι), φανερώνοντας τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιεί το φορολογικό παράδεισο στον οποίο έχει μεταφέρει τα τελευταία χρόνια την προσωπική του έδρα.

Η κίνηση προκαλεί εντύπωση όχι μόνο γιατί έγινε εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά γιατί η ναυαρχίδα των εταιριών του, η αεροπορική Virgin Atlantic έχει σταματήσει τη μισθοδοσία των εργαζομένων και έχει ζητήσει βοήθεια από την βρετανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Bloomberg, στις 16 Μαρτίου μια εταιρεία με έδρα το Ντάλαγουερ μετέφερε το μερίδιο ύψους 1,1 δισ. δολαρίων που κατείχε στην Virgin Galactic Holdings Inc στο σύμπλεγμα των νησιών, όπου ο 69χρονος Μπράνσον ζει. Οι πολίτες στις Παρθένες Νήσους δεν πληρώνουν φόρους.

Η Virgin Galactic έγινε η πρώτη εταιρεία διαστημικού τουρισμού που μπήκε στο χρηματιστήριο, μετά από τη συγχώνευσή της με ένα ήδη εισηγμένο επενδυτικό όχημα, με την εταιρεία του Ντάλαγουερ να ιδρύεται για αυτή ακριβώς τη συναλλαγή.

Η μεταφοράς δεν σχετίζεται με το αίτημα του Μπράνσον για βρετανική κρατική υποστήριξη για την Virgin Atlantic Airways Ltd. -ενώ πολλές από τις επιχειρήσεις του φορολογούνται κανονικά στη Βρετανία. Ο ίδιος, από τη στιγμή που μεταβίβασε τις μετοχές του στην Virgin Galactic, δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει τις εργασίες του ομίλου του με 250 εκατομμύρια δολάρια.

«Πρόκειται για μια εσωτερική αναδιοργάνωση που δεν έχει καμία επίδραση στο ιδιοκτησιακό μας συμφέρον», δήλωσε εκπρόσωπος του Μπράνσον.

«Αντί να συνεχίσουμε να κατέχουμε έμμεσα μετοχές, κάναμε αυτή την κίνηση για την εξάλειψη της έμμεσης ιδιοκτησίας μέσω της θυγατρικής, καθώς η παρουσία στις ΗΠΑ δεν ήταν πλέον απαραίτητη» πρόσθεσε.

Η Virgin Atlantic, αεροπορική εταιρεία του Μπράνσον, έχει πληγεί υπερβολικά από την πανδημία του κορωνοϊού. Τον περασμένο μήνα, οι διαβουλεύσεις με το προσωπικό της εταιρείας είχαν ως αποτέλεσμα να συμφωνήσουν οι εργαζόμενοι να λάβουν οκτώ εβδομάδες άνευ αποδοχών άδεια.

Η εταιρεία ζήτησε από τη βρετανική κυβέρνηση να παράσχει εκατοντάδες εκατομμύρια λίρες με τη μορφή κρατικών δανείων και πιστωτικών εγγυήσεων, κάτι που ζήτησαν και άλλες αεροπορικές εταιρείες.

«Για το κοινό, η ανησυχία είναι ότι ο ιδιοκτήτης πολυεθνικών μοιάζει ικανοποιημένος να χτίσει το ιδιοκτησιακό της καθεστώς στη βάση των πιο αδιαφανών φορολογικών επικρατειών στον πλανήτη”, δήλωσε ο Άλεξ Κόμπαμ, διευθύνων σύμβουλος του Tax Justice Network. “Το ίδιο πρόσωπο είναι κάνει έκκληση για δημόσια στήριξη από το Βρετανικό κράτος.»

Δεν είναι ο μόνος

Πολλοί είναι οι δισεκατομμυριούχοι που διατηρούν τα asset τους σε φορολογικούς παραδείσους.

Για παράδειγμα, πριν από δύο χρόνια, τέσσερις Κινέζοι μεγιστάνες μεταβίβασαν πάνω από 17 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάφορες περιοχές της Καραϊβικής.

Ο Μπράνσον έχει ιδρύσει επιχειρήσεις με διαφορετικά αντικείμενα -από ανθρακούχα ποτά μέχρι και νυφικά. Η εταιρεία του, Virgin Orbit LLC, προσπαθεί να ενταχθεί στην ομάδα των επιχειρήσεων που φτιαχνουν αναπνευστήρες για τον κορωνοϊό.

«Αυτή είναι η πιο σημαντική κρίση που έχει βιώσει ο κόσμος στη διάρκεια της ζωής μου», δήλωσε ο Μπράνσον σε blog στις 22 Μαρτίου. «Επειδή πολλές από τις επιχειρήσεις μας βρίσκονται σε τομείς όπως τα ταξίδια, η αναψυχή και η ευεξία, υπάρχει μεγάλη πίεση για το αν θα επιβιώσουν αυτές αλλά και οι θέσεις εργασίας.