Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

H Bρετανία χρηματοδότησε, έμμεσα πάντα, τα δανειακά πακέτα για την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, μέσω του ευρωπαϊκού ταμείου, μέχρι που η Ευρωζώνη εγγυήθηκε πως θα αναλάμβανε μελλοντικά πακέτα διάσωσης το Δεκέμβριο του 2010. Αυτή η πολιτική απόφαση δεν υπεγράφη ποτέ και ποτέ δεν αμφισβητήθηκε, μέχρι τώρα.

Ο Βρετανός υπουργός George Osborne ανέφερε την Τρίτη πως “Η ιδέα πως οι Βρετανοί φορολογούμενοι θα έχουν μερίδιο από αυτή τη συμφωνία για την Ελλάδα είναι απαράδεκτη. Η Ευρωζώνη πρέπει να πληρώσει μόνη της τα σπασμένα”.

Μόνη η Βρετανία δεν θα μπορούσε να σταματήσει τη χρήση του ταμείου αφού δεν υπάρχει εθνικό βέτο. Η χώρα, όμως, θα μπορούσε να οδηγήσει άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες δεν υπάγονται στην ευρωζώνη, να συνασπιστούν για να γίνει αυτό το βέτο. Ο Claus Hjort Frederiksen της Δανίας υποστήριξε τις ενστάσεις του Osborne, ενώ η Magdalena Andersson παρέμεινε ανοιχτόμυαλη.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Valdis Dombrovskis, μιλώντας σε βρετανικό κοινό, ανέφερε πως το ταμείο των 28 της ΕΕ είναι μία από τις λύσεις για τη χρηματοδοτική γέφυρα της Ελλάδας.

Αν και η Βρετανία θα δυσκολευόταν να βρει τις ψήφους για να θέσει βέτο σε τέτοια απόφαση, οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να μη θελήσουν να πιέσουν την Βρετανική κυβέρνηση, αφού ήδη έχουν κηρύξει δημοψήφισμα για την παραμονή τους στην Ευρώπη, για το 2017.