Όταν ο Στιβ Τζομπς παρουσίασε το πρώτο iPhone το 2007, ήταν μια στιγμή ορόσημο στην ιστορία της Apple που αφορούσε τον διευθύνοντα σύμβουλο μιας άλλης εταιρείας της Silicon Valley: της Google.

Ο Ερικ Σμιτ, ο τότε ηγέτης της Google, ανέβηκε με τον Τζομπς στη σκηνή του συνεδρίου Macworld σε έναν συμβολισμό του αυξανόμενου δεσμού μεταξύ των εταιρειών τους. Το 2005, η Apple και η Google είχαν συνάψει συμφωνία για να καταστήσουν τη μηχανή αναζήτησης της Mountain View την προεπιλεγμένη επιλογή στο πρόγραμμα περιήγησης Safari του Mac.

Το iPhone έβαλε τη Google στο επίκεντρο ως το βασικό εργαλείο αναζήτησης στη συσκευή στην οποία η Apple στοιχημάτιζε το μέλλον της. Πρόκειται για μια συμφωνία που έχει αναμφισβήτητα καθορίσει ποιος κυριαρχεί στο αμερικανικό διαδίκτυο από τότε.

Καθώς τα iPhone γίνονταν όλο και πιο δημοφιλή στις ΗΠΑ, η εμβέλεια της Google εξαπλώθηκε επίσης, δίνοντας σε μια ήδη κυρίαρχη μηχανή αναζήτησης μεγαλύτερη προβολή.

Η συμφωνία βρίσκεται τώρα στο επίκεντρο μιας αμερικανικής αντιμονοπωλιακής αγωγής που κατατέθηκε κατά της Google το 2020, αλλά διαμόρφωσε τον τρόπο με τον οποίο οι Αμερικανοί βίωναν το διαδίκτυο και ήταν εξαιρετικά προσοδοφόρα για την Apple: Η Google πλήρωσε 20 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 για να διατηρήσει τη συμφωνία.

Τώρα, η Apple ετοιμάζεται να αποκαλύψει τα σχέδιά της να κυριαρχήσει ξανά στο διαδίκτυο – με τη βοήθεια μιας άλλης εταιρείας της Silicon Valley.

Αργότερα σήμερα Δευτέρα, όταν ο διευθύνων σύμβουλος Τιμ Κουκ θα ξεκινήσει το Παγκόσμιο Συνέδριο Προγραμματιστών της Apple, αναμένεται να παρουσιάσει ένα νέο όραμα για την τεχνητή νοημοσύνη, ανακοινώνοντας μια συνεργασία με το OpenAI.

Το Bloomberg ανέφερε ότι η Apple είναι σχεδόν έτοιμη να ανακοινώσει ότι η τεχνολογία του κατασκευαστή ChatGPT θα ενσωματωθεί στο λειτουργικό σύστημα του iPhone.

Για την Apple, η σύμπραξη αποτελεί μια τολμηρή προσπάθεια να φέρει χαρακτηριστικά generative-AI στις συσκευές της μετά από μήνες ερωτήσεων από επενδυτές, προγραμματιστές και άλλους σχετικά με τα σχέδιά της να μπει στην πιο πολυσυζητημένη τεχνολογία της Silicon Valley.

Αν και η Apple συνήθως κρατάει τα σχέδιά της μυστικά, υπήρχε μια αυξανόμενη αίσθηση ότι η εταιρεία έμεινε πίσω στην τεχνητή νοημοσύνη. Ανταγωνιστές όπως η Google και η Meta έχουν προχωρήσει με τα δικά τους μοντέλα AI, ενώ η Microsoft συνεργάστηκε με το OpenAI ήδη από το 2019.

Αλλά φέρνοντας έναν καθιερωμένο παίκτη AI όπως το OpenAI, η Apple ελπίζει ότι μπορεί να διαμορφώσει μια νέα εμπειρία διαδικτύου για τους χρήστες του iPhone στην εποχή του AI.

Η Apple έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα καθώς εισχωρεί όλο και περισσότερο στην τεχνητή νοημοσύνη: έναν τεράστιο αριθμό πιστών καταναλωτών. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει την εταιρεία να πετύχει στην τεχνητή νοημοσύνη ακόμη και χωρίς να ανοίξει δρόμους στα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα, δήλωσε ο αναλυτής της Bernstein, Toni Sacconaghi.

«Έχει μια πολύ ισχυρή εγκατεστημένη βάση καταναλωτών για την οποία μπορεί να λειτουργήσει ως κανάλι – όπως ακριβώς έχει για την αναζήτηση και το App Store, τα δύο πιο προσοδοφόρα τμήματα της επιχείρησης της Apple σήμερα, εκτός του iPhone», είπε.

Μια ανησυχία είναι αν η συμφωνία με το OpenAI σημαίνει ότι λιγότεροι χρήστες θα χρησιμοποιούν την αναζήτηση Google στο iPhone. Η Apple αποκομίζει δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μέσω μιας συμφωνίας διαμοιρασμού εσόδων με την Google. Οι όροι της συμφωνίας της Apple με την OpenAI, εν τω μεταξύ, δεν είναι σαφείς. Και η Apple εξακολουθεί να διαπραγματεύεται μια ξεχωριστή συμφωνία με τη Google για να προσθέσει τελικά και την τεχνολογία Gemini της ως επιλογή chatbot στο iPhone, ανέφερε το Bloomberg.

Σε ένα ερευνητικό σημείωμα, οι αναλυτές της Wedbush έγραψαν ότι το φετινό WWDC θα μπορούσε να είναι «το πιο σημαντικό γεγονός για την Apple εδώ και πάνω από μια δεκαετία, καθώς η πίεση να ενσωματώσει τεχνολογία AI για προγραμματιστές και καταναλωτές» αυξάνεται.

Για την OpenAI, η συμφωνία θα της δώσει πρόσβαση σε ένα από τα πιο ισχυρά συστήματα διανομής στον κόσμο, καθώς υπάρχουν περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο ενεργοί χρήστες iPhone.

Ο χρόνος θα δείξει αν η συμφωνία είναι εξίσου καρποφόρα με τη συμφωνία της Apple με την Google για τις μηχανές αναζήτησης. Παρόλο που το OpenAI έχει αναδειχθεί ως πρωταγωνιστής  της εκρηκτικής ανόδου της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης χάρη στο πλεονέκτημα που απέκτησε από την κυκλοφορία του ChatGPT τον Νοέμβριο του 2022, έχει επίσης βυθιστεί σε διαμάχες.

Δεν υπάρχει συμφωνία

Η τεχνητή νοημοσύνη του κατασκευαστή του ChatGPT έχει επικριθεί για κρίσιμα λάθη και για το ότι είναι επιρρεπής σε λάθη, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία της. Η εταιρεία έχει επίσης αποτελέσει αντικείμενο διαμάχης, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος Σαμ Άλτμαν έχει δεχθεί πυρά από πρώην υπαλλήλους για θέματα ασφάλειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καμία από τις δύο εταιρείες δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμη τη συμφωνία. Στο παρελθόν είχε αναφερθεί ότι η Apple είχε συζητήσει με την Google σχετικά με μια συνεργασία AI, αλλά η OpenAI φαίνεται να έχει κερδίσει την εύνοιά της.

Ένα πράγμα είναι βέβαιο: Η Apple πρόκειται να παρουσιάσει στον κόσμο τα σχέδιά της να κυριαρχήσει στο διαδίκτυο στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης.

Διαβάστε ακόμη

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι των ευρωεκλογών – O ρόλος της ακροδεξιάς στις αποφάσεις της ΕΕ

Πλήγμα για το ευρώ η άνοδος της ακροδεξιάς στην ΕΕ και οι εκλογές – σοκ στη Γαλλία

Τα 5 συμπεράσματα των ευρωεκλογών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ