Σε μια ομιλία προς ένα πλήθος οπαδών του, στη Βαρσοβία την Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε τις αξίες της Δύσης όσον αφορά στη θρησκεία και τον πολιτισμό, ενώ ζήτησε την υπεράσπιση του δυτικού πολιτισμού ενάντια στο ριζοσπαστικό Ισλάμ. Αποτέλεσε ένα μανιφέστο για το όραμα του σχετικά με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής.

Η ομιλία περιελάμβανε επαναλαμβανόμενες επικλήσεις του Θεού, κι αναφορές στην πίστη, την παράδοση, την εθνική κυριαρχία και την οικογένεια. Το μόνο που έκανε ήταν να μιλήσει για τα αναφερόμενα ως βασικές δυτικές αξίες: το κράτος δικαίου, τη δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου. Για θρησκευτική ανοχή δεν μίλησε.

“Ο λαός της Πολωνίας, ο λαός της Αμερικής και ο λαός της Ευρώπης εξακολουθούν να φωνάζουν” Θέλουμε τον Θεό”, είπε ο Τραμπ. «Θέλουμε πίστη και οικογένεια, όχι κυβέρνηση και γραφειοκρατία, στο κέντρο της ζωής μας».

Πρόκειται για μια προοπτική που συμμερίζεται θερμά το πολιτικό κόμμα που φιλοξενεί τον Τραμπ, δηλαδή το Κόμμα Δικαιοσύνης και Δικαιοσύνης της Πολωνίας. Πέρυσι, ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα έλαβε μέρος σε μια θρησκευτική τελετή που αναγνώρισε επίσημα τον Ιησού ως βασιλιά της Πολωνίας. Και η κοσμοθεωρία Τραμπ, όπως περιγράφηκε στην ομιλία του, στη Βαρσοβία συμβαδίζει με εκείνη του Ρώσου ομόλογού του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν κατ’ ιδίαν για πρώτη φορά την Παρασκευή στη σύνοδο κορυφής της ομάδας των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, στο Αμβούργο.

Αλλά ενώ είναι δημοφιλής μεταξύ των συντηρητικών της Ανατολικής Ευρώπης, η ερμηνεία των δυτικών αξιών εκ μέρους του Τραμπ θα τον αφήσει πίσω, σε σχέση με τους -κατά κανόνα- φιλελεύθερους ηγέτες της G-20, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία ήδη αποξενώθηκε από τις αντιλήψεις του Τραμπ περί κλιματικής αλλαγής και συμφωνιών ελεύθερου εμπορίου.