Έχει τονίσει επανειλημμένα ότι ο πληθωρισμός είναι σημαντικός. Άλλωστε αυτό είναι το καθήκον της Κεντρικής Τράπεζας της Νορβηγίας, να διατηρεί τον πληθωρισμό στο 2,5% σε μακροχρόνιο ορίζοντα. Όμως η επικέντρωση του επικεφαλής της, Oeystein Olsen, σε αυτό το καθήκον τίθεται σε αμφισβήτηση από αρκετούς.

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Σκανδιναβίας υποστηρίζουν ότι η αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος ξεπέρασε τον στόχο τον περασμένο Μάιο, δεν πρόκειται να σταματήσει τον Olsen από το να προχωρήσει σε μία ακόμη μείωση του βασικού επιτοκίου στη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας στις 17 Μαρτίου.

Η νορβηγική οικονομία έχει δει τον ρυθμό ανάπτυξής της να παγώνει, λόγω και της πτώσης του πετρελαίου, ενώ ο Olsen μειώνει τα επιτόκια σταθερά από τον Δεκέμβριο του 2014 προκειμένου να αποφύγει το ενδεχόμενο ύφεσης.

Ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες μπορεί να υποστηρίξουν ότι ο Olsen είναι τυχερός, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να ενισχύεται. Βάσει στοιχείων που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα ο πληθωρισμός έφθασε στο 3,4% τον Φεβρουάριο, δηλαδή υψηλότερα από το 3,1% που είχε προβλέψει ο ίδιος ο Olsen τον Δεκέμβριο.

«Η Norges Bank θεωρεί ότι αυτό είναι προσωρινό και ότι θα υπάρξει υποχώρηση του πληθωρισμού τον επόμενο μήνα», σπεύδει να τονίσει ο Magne Oestnor, αναλυτής της DNB ASA. Παράλληλα η κεντρική τράπεζα υποστηρίζει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει το 2017, κάτι που της προσφέρει περιθώριο να μειώσει τα επιτόκια εντός του τρέχοντος έτους.

Αυτό, όμως, που δεν είναι προσωρινό είναι η αύξηση της ανεργίας, η οποία είναι σχεδόν 1% υψηλότερα από το μέσο όρο που έχει επιτύχει η μικρή, νορβηγική οικονομία. Παράλληλα η ανάπτυξη είναι ασθενική, φθάνοντας μόλις στο 0,1% στο δ’ τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το προηγούμενο.

Ορισμένοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα μειωθούν στο 0% έως το τέλος του έτους, με την Svenska Handelsbanken να προβλέπει ότι ο Olsen θα ξεκινήσει σύντομα να συζητά και δημοσίως το ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων.

Σύμφωνα με τον αναλυτής της τράπεζας Gonsholt Hov μία τέτοια κίνηση θα αποδείξει ότι το μέλλον της πραγματικής οικονομίας ενδιαφέρει τον Olsen περισσότερο από τον πληθωρισμό.