Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Οι τραπεζικές εκροές, σημειώνει το Bloomberg, συνεχίζονται, την ώρα που βασικά σημεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές εξακολουθούν να εκκρεμούν. Παράλληλα υπάρχει διάχυτη δυσπιστία στο τραπεζικό σύστημα, γεγονός που εμποδίζει την άρση των capital controls.

Έτσι, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας «σηκώνει μανίκια»για ακόμα έναν δύσκολο γύρο συνομιλιών με τους θεσμούς, οι Έλληνες καταθέτες εμφανίζονται διστακτικοί να «ποντάρουν» τα χρήματά τους στο αν οι φετινές διαπραγματεύσεις θα είναι λιγότερο… περιπετειώδεις σε σχέση με ό,τι είδαν το 2015.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΤτΕ πριν λίγες ημέρες, δείχνουν ότι οι τραπεζικές εκροές συνεχίστηκαν και τον Νοέμβριο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις ελληνικές τράπεζες έπεσαν κοντά σε χαμηλό 12 ετών, της τάξης των 120,9 δισ. ευρώ τον μήνα Νοέμβριο, αυξάνοντας τις συνολικές απώλειες σε επίπεδα ρεκόρ (43 δισ. ευρώ ή ποσοστό 26,4% των συνολικών καταθέσεων) το τελευταίο δωδεκάμηνο. Παράλληλα, σύμφωνα με την ΤτΕ, τα κόκκινα δάνεια το 2015 ανήλθαν σε 107 δισ., ενώ υπολογίζεται ότι σε θυρίδες και σπίτια υπάρχουν «κρυμμένα» άλλα 30 δισ. ευρώ (σσ. πρόκειται για εκτιμήσεις, αφού, σε αυτή την περίπτωση, δεν μπορεί να αναφερθεί ακριβές νούμερο)

Η δυσπιστία των καταθετών μπορεί να οδηγήσει σε εκτροχιασμό τον στόχο της κυβέρνησης για άρση των κεφαλαιακών ελέγχων μέχρι τα τέλη Ιουνίου του ’16, σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο.

Η απροθυμία να επιστρέψουν τις καταθέσεις που έχουν στο εξωτερικό ή τα χρήματα κάτω από τα στρώματα, υποσκάπτει τη δυνατότητα των δανειστών να δώσουν «credit» στην ελληνική οικονομία, την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να βγάλει τη χώρα από την ύφεση εντός του 2016, μετά από μια τρομακτική χρονιά που παρ’ ολίγο να καταλήξει στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Αλλα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΤτΕ την εβδομάδα που μας πέρασε, δείχνουν ότι η απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα αύξησε ρυθμούς τον Νοέμβριο, με τα ανεξόφλητα δάνεια να μειώνονραι κατά 2,2% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η πιστωτική ύφεση «επέστρεψε δριμύτερη τον Ιούλιο, συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό τον Αύγουστο, επιβραδύνθηκε τον Σεπτέμβριο, αλλά ανέβασε ταχύτητατα και πάλι τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο», αναφέρουν οι αναλυτές της Παντελάκης Χρηματιστηριακή, Π.Μαντζαβράς και Γιώργος Γρηγορίου.

Οι ελληνικές τράπεζες ξεπέρασαν το εμπόδιο της πανευρωπαϊκής αξιολόγησης το 2014 χάρη στις αυξήσεις κεφαλαίων άνω των 8 δισ. ευρώ και τα σχέδια αναδιάρθρωσης που εγκρίθηκαν από την Κομισιόν, για να δουν όμως τη φερεγγυότητά τους να κλυδωνίζεται σοβαρά όταν η κυβέρνηση Τσίπρας κήρυξε την «επανάσταση» κατά των όρων διάσωσης και των Μνημονίων. Τα σρες τεστ της ΕΚΤ αποκάλυψαν [τρύπα» 14,4 δισ. ευρώ στους ισολογισμούς τους, εν μέσω αύξηση των κόκκινων δανείων, της υποτονικής οικονομικής δραστηριότητας, των ακριβών απαιτήσεων έκτακτης χρηματοδότησης και των αυστηρών ορίων στις μεταφορές κεφαλαίου.

Οι ιδιώτες επενδυτές επωμίστηκαν το μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος, καθώς οι τραπεζικές μετοχές έχασαν περισσότερο από το 93 τοις εκατό της αξίας τους το 2015. Η κυβέρνηση κάλυψε το υπόλοιπο με περισσότερα από 5 δισ. ευρώ μέσω του ELA, ενώ η αποτίμηση των μετοχών των ελληνικών τραπεζών πρακτικά αφανίστηκαν τον Νοέμβριο.

Ακόμα και με τις διαβεβαιώσεις Τσίπρα ότι τώρα οι ελληνικές τράπεζες είναι οι πλέον επαρκώς ανακεφαλαιοποιημένες στην ΕΕ και δεν υπάρχει κίνδυνος κουρέματος καταθέσεων, οι Έλληνες δεν θέλουν να επιστρέψουν τα χρήματα τους εντός των τειχών, καθώς αναμένουν να δουν τι θα γίνει με το μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης, ήτοι το ασφαλιστικό, που θα ξεκλειδώσει και την επόμενη δόση προς την Ελλάδα, αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι με τις συνομιλίες για το ελληνικό χρέος.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Euroxx Securities, Γιάννης Σινάπης και Βαγγέλης Καρανίκας, «θεωρούμε ότι η πρόσφατη επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών είναι ένα σημαντικό βήμα για την επανάκτηση της εμπιστοσύνης των καταθετών» και προσθέτουν ότι η διαδικασία επαναπατρισμού κεφαλαίων θα γίνει αργά, ενώ θα εξαρτηθεί από την πολιτική σταθερότητα και την ομαλή εφαρμογή της συμφωνίας με τους δανειστές.