Ο επικεφαλής του κύριου φινλανδικού συνδικάτου αναφέρει πως η αγορά εργασίας της χώρας δεν έχει μπορέσει να προσαρμοστεί στο ευρώ, τη στιγμή που η οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με την τέταρτη συνεχόμενη χρονιά συρρίκνωσης.
Η αναγκαία “εσωτερική υποτίμηση” δεν λαμβάνει χώρα, ανέφερε ο Jyri Hakamies, CEO της Confederation of Finnish Industries, γνωστή και ως ΕΚ. Αυτό συμβαίνει επειδή το σύστημα αγοράς εργασίας της Φινλανδίας, μετά από 17 χρόνια στο ευρώ, δεν “έχει βρει τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει το κλίμα του ευρώ”.
Τα σχόλια αυτά ακολουθούν μία αποτυχία στις διαπραγματεύσεις αυτό τον μήνα, όταν τα συνδικάτα απέρριψαν μία μείωση κόστους εργασίας της τάξης του 5% την οποία αποζητούσαν η κυβέρνηση και οι εργοδότες. Η κυβέρνηση τώρα προσπαθεί να περάσει έναν νόμο ο οποίος θα μειώσει τις ημέρες αδείας, προσπαθώντας κατά αυτό τον τρόπο να μειώσει τα έξοδα πληρωμών με άλλους τρόπους.
“Όταν είχαν το δικό μας νόμισμα, αυτό το πρόβλημα ανταγωνιστικότητας λυνόταν με την υποτίμησή του”, ανέφερε ο Hakamies σε συνέντευξή του στο Ελσίνκι. “Τώρα που δεν έχουμε το δικό μας νόμισμα, βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση”.
Η κυβέρνηση υπολογίζει πως η Φινλανδία πρέπει να μειώσει το κόστος εργασίας της κατά 15% για να ανταγωνιστεί με την Σουηδία και τη Γερμανία. Ο Erkki Liikanen, Κυβερνήτης της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας ανέφερε πως τα συνδικάτα θα πρέπει να βρουν μία λύση η οποία δεν θα οδηγήσει σε μελλοντικές απολύσεις.
Την ίδια στιγμή, το εμπορικό ισοζύγιο της Φινλανδία βρίσκεται σε ελλειματικό στάδιο από το 2008. Η οικονομία έχει συρρικνωθεί τα τρία τελευταία χρόνια, και η Nordea, η μεγαλύτερη τράπεζα της περιοχής υπολογίζει πως θα συνεχίσει να συρρικνώνεται το 2015. Η Φινλανδία θα είναι η πιο αδύναμη οικονομία της Ευρώπης μέχρι το 2017, όταν θα αναπτύσσεται στα μισά της παράλληλης ανάπτυξης της Ελλάδας, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.