Καθώς ήδη πέρασαν οι πρώτοι πέντε μήνες της ταραχώδους προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, ο υπόλοιπος κόσμος αρχίζει να μαθαίνει τον τρόπο που πρέπει να τον αντιμετωπίζει.

Μην αντιδράτε στα tweets του, χαμηλώστε τους τόνους στα θέματα που γεννιούνται συγκρούσεις, εάν μπορείτε, και μείνετε στο χώρο σας όταν χρειάζεται. Οι περισσότερες από αυτές τις τακτικές αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της ομάδας 20 της περασμένης εβδομάδας και ενώ υπήρχαν κάποιες τεταμένες στιγμές, όλοι έφυγαν από το Αμβούργο και συμφώνησαν ότι διαφωνούν, τουλάχιστον για τώρα.

“Υπάρχει μια αίσθηση ότι το αντιλαμβάνονται αυτό”, δήλωσε ο Μαρκ Λέοναρντ, διευθυντής του ερευνητικού ινστιτούτου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις Εξωτερικές Σχέσεις. Με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν να ενθαρρύνουν αλλήλους να σταθούν δίπλα στον Τραμπ, «κατάλαβαν επίσης ότι είναι πολιτικά χρήσιμο να φαίνονται ότι στέκονται δίπλα στον Τραμπ».

Η Μέρκελ αναγνώρισε τις διαφωνίες στη συνέντευξη τύπου που έκλεισε το G-20. Όταν ρωτήθηκε τι πρέπει να κάνει για έναν πρόεδρο των ΗΠΑ που θα μπορούσε να επιβάλει εμπορικούς φραγμούς αμέσως μόλις επιστρέψει στην πατρίδα του, είπε: «Μπορώ μόνο, να πάρω τα πράγματα όπως έρχονται».

Με πολλούς τρόπους, οι ηγέτες του κόσμου βρίσκονται ακριβώς στο σημείο που οι Ρεπουμπλικανοί στο Κογκρέσο των ΗΠΑ κατέληξαν στο χειρισμό του Τραμπ μετά από αρκετούς μήνες που κατέστειλαν εντάσεις: Προσέξτε αυτό που κάνει, όχι αυτό που λέει. Το γεγονός ότι οι παγκόσμιοι ηγέτες κατέληξαν σε αυτό, μόλις μετά από μερικές σύντομες επαφές με τον Τραμπ, δείχνει πόσο αποφασισμένοι ήταν να λύσουν το παζλ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ποτέ δεν έμεινε σε απόσταση από τους άλλους ηγέτες, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Αμβούργο, όπως φαίνεται ότι συνέβη μερικές φορές κατά τη διάρκεια του τελευταίου ταξιδιού του στην Ευρώπη για τις συνόδους κορυφής των G-7 και του NATO το Μάιο. Και η γλώσσα του σώματος φάνηκε να είναι καλύτερη από όλες τις πλευρές.