search icon

Bloomberg

Bloomberg: Ούτε γάντια, ούτε μάσκες! Ένας είναι ο τρόπος αντιμετώπισης του κορωνοϊού στα αεροπλάνα

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, οι μάσκες και τα γάντια είναι πιο κατάλληλα περισσότερο στο να εξαπλωθεί ο ιός, παρά να ανακοπεί

Ξεχάστε τις μάσκες προσώπου και τα γάντια από λάστιχο, αν σχεδιάζετε να προφυλαχθείτε από τον κορωνοϊό όταν θα ταξιδέψετε με αεροπλάνο. Ο καλύτερος τρόπος για την αποφυγή του κορωνοϊού είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών, σύμφωνα με ιατρικό σύμβουλο πολλών αεροπορικών εταιρειών σε όλο τον κόσμο.

Ο ιός δεν μπορεί να επιβιώσει πολύ σε καθίσματα ή υποβραχιόνια, οπότε η φυσική επαφή με άλλο άτομο είναι αυτή που αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης σε μια πτήση, δήλωσε ο Ντέιβιντ Πάουελ, ιατρός και σύμβουλος επί ιατρικών θεμάτων της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ). Οι μάσκες και τα γάντια είναι πιο κατάλληλα περισσότερο στο να εξαπλωθεί ο ιός, παρά να ανακοπεί, πρόσθεσε ο ίδιος.

Καθώς αυξάνεται η ανησυχία για την επέκταση του προβλήματος, τα αεροσκάφη της United Airlines Holdings Inc. κι άλλων εταιρειών, όπως η Cathay Pacific Airways Ltd. διέκοψαν χιλιάδες πτήσεις τους προς την Κίνα.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από μια συνέντευξη με τον Πάουελ. Η IATA εκπροσωπεί περίπου 290 αεροπορικές εταιρείες και περισσότερο από το 80% της παγκόσμιας εναέριας κυκλοφορίας.

Ε: Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από τον κορωνοϊό σε αεροπλάνο;

Α: Ο κίνδυνος σοβαρής ιογενούς λοίμωξης σε αεροσκάφος είναι χαμηλός. Η παροχή αέρα σε ένα σύγχρονο αεροπλάνο είναι πολύ διαφορετική από μια κινηματογραφική αίθουσα ή ένα κτίριο όπου λειτουργούν γραφεία. Ο αέρας είναι ένας συνδυασμός φρέσκου και ανακυκλωμένου αέρα, περίπου σε ίσες ποσότητες. Ο ανακυκλωμένος αέρας διέρχεται από φίλτρα ακριβώς του ίδιου τύπου που χρησιμοποιούμε σε χειρουργεία. Αυτός ο παρεχόμενος αέρας δεν έχει ιούς ή άλλα σωματίδια, κι αυτό είναι εγγυημένο σχεδόν απόλυτα (για την ακρίβεια σε ποσοστό 99,97%). Ο κίνδυνος, εάν υπάρχει, δεν προέρχεται από τον παρεχόμενο αέρα. Προέρχεται από τους άλλους ανθρώπους που βρίσκονται στην ίδια πτήση.

Ε: Ποιες είναι οι πιθανότητες εμφάνισης του ιού εάν κάποιος αγγίξει τα καθίσματα, τα υποβραχιόνια ή οποιοδήποτε από τα αντικείμενα που υπάρχουν μέσα σε ένα αεροπλάνο;

Α: Οι ιοί και άλλα μικρόβια θέλουν να ζουν σε ζωντανές επιφάνειες όπως είμαστε εμείς. Η χειραψία με κάποιον είναι μεγαλύτερος κίνδυνος, από το να σε προσβάλλει ο ιός που θα βρίσκεται σε κάποια ξηρή επιφάνεια η οποία δεν έχει βιολογικό υλικό επάνω της. Η επιβίωση των ιών στις επιφάνειες αυτές δεν είναι μεγάλη, επομένως πιστεύεται ότι ο τακτικός καθαρισμός και, στη συνέχεια, ο πρόσθετος καθαρισμός σε περίπτωση που κάποιος ανακαλυφθεί ότι είναι πιθανό να μας μεταδώσει τον ιό, είναι η κατάλληλη διαδικασία. Να σταματήσουν οι άνθρωποι να επιβιβάζονται μαζί με άλλους σε ένα αεροπλάνο; Θα απαντούσα ρωτώντας: Να σταματήσω να πηγαίνω σε κινηματογράφους για να δω ταινίες, σε αθλητικά παιχνίδια, σε συναυλίες ή σε συνέδρια; Δεν το νομίζω.

Ε: Τι είναι ενδεδειγμένο να κάνει κάποιος που βρίσκεται σε αεροπλάνο για να βεβαιωθεί ότι δεν θα μολυνθεί;

Α: Η υγιεινή των χεριών είναι το πιο σημαντικό, επειδή (αντίθετα από ό,τι πιστεύουν πολλοί άνθρωποι), τα χέρια είναι ο τρόπος με τον οποίο οι ιοί αυτοί διαδίδονται πιο αποτελεσματικά. Στην κορυφή της λίστας είναι το συχνό πλύσιμο στα χέρια, η απολύμανση των χεριών ή και τα δύο. Αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας. Αν βήχετε ή φτερνίζεστε, είναι σημαντικό να καλύψετε το πρόσωπό σας με ένα μανίκι. Καλύτερα, να καλυφθείτε με ένα μαντίλι που πρέπει -μετά τη χρήση- να πεταχθεί προσεκτικά και στη συνέχεια να απολυμανθούν τα χέρια σας. Το πλύσιμο των χεριών σας και το στέγνωμα τους είναι η πιο ενδεδειγμένη διαδικασία. Όταν αυτό δεν είναι εύκολο, ένα απολυμαντικό με βάση το οινόπνευμα είναι η δεύτερη καλύτερη επιλογή για σας.

Ερ: Εάν φορέσουμε μάσκες και γάντια, μπορούμε να προλάβουμε τη λοίμωξη;

Α: Πρώτα απ ‘όλα, ας ξεκινήσουμε με τις μάσκες. Υπάρχουν πολύ περιορισμένες αποδείξεις για το οποιοδήποτε όφελος, εάν αυτό υπάρχει, σε μια τέτοια περίσταση. Οι μάσκες είναι χρήσιμες για όσους δεν αισθάνονται καλά, δηλαδή ασθενούν, και θέλουν να προστατεύουν άλλους ανθρώπους από αυτό. Αλλά η χρήση μιας μάσκας συνεχώς, προκειμένου κάποιος να αποφύγει τον ιό, είναι αναποτελεσματική. Θα επιτρέψει τη απόθεση ιών γύρω από αυτή, μέσα από αυτή και ακόμη χειρότερα, θα ευνοήσει την ανάπτυξη ιών και βακτηριδίων. Τα γάντια είναι ίσως ακόμη χειρότερα, επειδή οι άνθρωποι βάζουν γάντια και έπειτα αγγίζουν ό,τι θα άγγιζαν με γυμνά χέρια. Έτσι το γάντι γίνεται απλώς ένας άλλος τρόπος μεταφοράς μικροοργανισμών. Και μέσα στα γάντια, τα χέρια σας ζεσταίνονται και ιδρώνουν, πράγμα που είναι ένα πολύ καλό περιβάλλον για την ανάπτυξη των μικροβίων.

Ερ: Το κλείσιμο των συνόρων μπορεί να είναι απάντηση στην εξάπλωση του ιού;

Α: Ένα πράγμα που έχει αλλάξει στον κόσμο είναι η ικανότητα των λοιμώξεων να «ταξιδεύουν» γρήγορα από ένα σημείο σε άλλο και είναι αλήθεια ότι οι αεροπορικές πτήσεις δεν αποτελούν εξαίρεση. Ταυτόχρονα, η αεροπλοΐα είναι σημαντικός παράγοντας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους καταστάσεις. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε συνεργαστεί με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και την ΙΑΤΑ που λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια. Εάν οι χώρες απλώς «κατέβαζαν ρολά» κατά τη διάρκεια εμφάνισης ασθενειών, όπως συνέβη στη Δυτική Αφρική με την Έμπολα, αυτό μπορεί να κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. Κατά τη διάρκεια αυτού του ξεσπάσματος της επιδημίας, η χώρα υπέφερε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν είχε τη δυνατότητα να βρει τους ανθρώπους του και να συνεννοηθεί μαζί τους, δεν μπορούσαν να εξαγάγουν βιολογικά δείγματα κλπ. Ο οικονομικός αντίκτυπος του αποκλεισμού κατέστησε τα πράγματα χειρότερα, αυτό δεν αμφισβητείται. Γενικότερα, οι απαγορεύσεις ταξιδίων μπορούν να κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Μπορεί να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να ταξιδεύουν μυστικά, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε χάσει τον έλεγχό τους για την έκθεσή τους στην επιδημία.

Ε: Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι το χειρότερο ήδη έχει τελειώσει;

Α: Ο αριθμός των περιπτώσεων συνεχίζει να αυξάνεται περίπου από 16% έως 20% κάθε μέρα. Μέχρι να φθάσουμε στο σημείο όπου οι αριθμοί αυτοί θα αρχίσουν να μειώνονται, δεν μπορούμε να πούμε ότι τα χειρότερα τα έχουμε αφήσει πίσω μας.-

Exit mobile version