Η κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας η οποία έχει συνδράμει στην αύξηση του πληθωρισμού μπορεί να επιδεικνύει σημάδια υποχώρησης στις ΗΠΑ, αλλά χειροτερεύει στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία ανάλυσης του Bloomberg Economics.

Οι εν λόγω δείκτες συγκεντρώνουν πληθώρα στοιχείων όπως τα αποθέματα και τις παραγγελίες. Το θετικό πρόσημο σημαίνει χειροτέρευση της κρίσης, ενώ το αρνητικό σηματοδοτεί πλεόνασμα αγαθών.

Ο αμερικανικός δείκτης κατέγραψε μείωση τον Οκτώβριο, αν και ακόμη βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά. Εάν η πτωτική πορεία συνεχιστεί και το 2022, η κρίση στις ΗΠΑ αναμένεται να υποχωρήσει. Αυτό, προφανώς, θα διευκολύνει τη δουλειά του επαναδιορισθέντα διοικητή της Fed, Jerome Powell ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει την αύξηση του πληθωρισμού.

Η ανακούφιση της κρίσης αυτής οφείλεται στα μέτρα της κυβέρνησης Biden για τη βελτίωση της εύλογης λειτουργίας των λιμανιών της Δυτικής Ακτής των ΗΠΑ. 

Η δημοτικότητα του Αμερικανού Προέδρου έχει μειωθεί στο 43% σύμφωνα με γκάλοπ της FiveThirtyEight εν μέσω ανησυχιών για την οικονομία και τον πληθωρισμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Παρά την πορεία βελτίωσης των περισσότερων δεικτών, αυτός του τομέα υπηρεσιών συνεχίζει να καταγράφει αύξηση, ενώ η έλλειψη εργατικού δυναμικού συνεχίζεται. Με τον πληθωρισμό στη χώρα να βρίσκεται στο 6,2%, ένα κύριο μέλημα της Fed αποτελεί ο κίνδυνος μόνιμης καθιέρωσης των μέχρι τώρα προσωρινά αυξημένων τιμών.

Η κατάσταση στην Ευρώπη

Στην Ευρωζώνη, η ανάλυση του Bloomberg υποδεικνύει πως τα πράγματα συνεχίζουν να χειροτερεύουν. Οι ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα αύξησαν τον πληθωρισμό στο 4,1% τον Οκτώβριο, σε υψηλό δύο δεκαετιών.

Η αναλογία των παραγγελιών-προς-αποθεματικών στα εργοστάσια της Ευρώπης αυξάνεται. Η Γερμανία, συνάμα, έχει έλλειψη εργατικού δυναμικού η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε αύξηση των μισθών των εργαζομένων.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Βρετανία, όπου ο δείκτης κινήθηκε ανάλογα, καταγράφοντας νέο υψηλό ρεκόρ τον Οκτώβριο.

Τα αποθέματα και η κατάσταση στον εργασιακό τομέα, μεταξύ άλλων, υποδεικνύουν την αύξηση των ελλείψεων.

Οι επιπτώσεις του απότομου «ανοίγματος» της οικονομίας μετά τα lockdown, το οποίο αποτελεί και παγκόσμιο φαινόμενο, έχει χειροτερεύσει στη Βρετανία λόγω των προβληματικών εμπορικών σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω Brexit.

Mε τον πληθωρισμό στη Βρετανία να βρίσκεται στο 4,2%, η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια νωρίτερα από τις Fed και ΕΚΤ. 

Παρ’ όλα αυτά, όλες οι κεντρικές τράπεζες αυτές αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα: η αύξηση των επιτοκίων ενδέχεται να περιορίσει τη ζήτηση αντί να αυξήσει την προσφορά και μπορεί να αποσβέσει οποιαδήποτε οικονομική ανάκαμψη μαζί με τον πληθωρισμό.

Διαβάστε ακόμη:

ΔΕΗ: Υπό δοκιμασία οι λιγνιτικές μονάδες – Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν ενόψει του χειμώνα

Η τέλεια καταιγίδα χτυπά ξανά τις αγορές – Τι προβλέπουν τώρα οι αναλυτές

Lloyd’s List: Οι 10 κορυφαίοι Έλληνες στο Top 100 της παγκόσμιας ναυτιλίας