Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέβαλε τη λήψη απόφασης για την έναρξη διαπραγματεύσεων προσχώρησης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, υπογραμμίζοντας τη συνεχή αντίσταση των κυβερνήσεων της ΕΕ σε ένα νέο κύμα διεύρυνσης που θα έκανε πράξη την ένταξη των φτωχότερων χωρών από τα Βαλκάνια στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Παρά την σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο μήνα να αρχίσουν διαπραγματεύσεις ένταξης, οι κυβερνήσεις της ΕΕ δήλωσαν την Τρίτη ότι δεν είχαν αρκετό χρόνο για να αξιολογήσουν το ζήτημα και δεσμεύθηκαν να δώσουν απάντηση στα δύο κράτη μέχρι τον Οκτώβριο.

Η καθυστέρηση θα μπορούσε να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας στα Σκόπια, η οποία δαπάνησε πολιτικό κεφάλαιο σε μια συμφωνία με την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να αλλάξει το συνταγματικό όνομα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας. Η απόφαση της Τρίτης προσθέτει ενδείξεις ότι η διαμάχη με την Ελλάδα για το όνομα της πΓΔΜ δεν ήταν το μόνο εμπόδιο στις ευρωπαϊκές προοπτικές των Βαλκανικών κρατών. Χώρες όπως η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες, η Γερμανία και η Δανία αντιστάθηκαν στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε αυτό το στάδιο.

Οι δυτικές κυβερνήσεις της ΕΕ ανησυχούν από την αποτυχία άλλων κρατών στο ανατολικό τμήμα της ΕΕ, οι οποίες εντάχθηκαν στο μπλοκ το 2004 και το 2007, να υποστηρίξουν το κράτος δικαίου και να καταπολεμήσουν τη διαφθορά και επομένως είναι επιφυλακτικές για την είσοδο νέων μελών στην μεγαλύτερη εμπορική ένωση του κόσμου, όπου τα αγαθά και οι υπηρεσίες μπορούν να κινούνται ελεύθερα. Χώρες όπως η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία -μεταξύ των μεγαλύτερων αποδεκτών των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ και της γεωργικής βοήθειας- βρίσκονται σε επαφή με την επιτροπή για τα δημοκρατικά τους πρότυπα και ο εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ μέχρι στιγμής δεν τους έχει υποχρεώσει να ευθυγραμμιστούν.