Ούτε ο χρυσός δεν επιδεικνύει… ανοσία στο μπαράζ πωλήσεων που πλήττει σήμερα τις διεθνείς αγορές.

Το πολύτιμο μέταλλο έκανε μεν άλμα πάνω από τα 1.700 δολ/ουγγιά με το άνοιγμα των αγορών στην Ασία, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να διατηρήσει τα νέα υψηλά. Ο λόγος είναι ότι οι επενδυτές εγκατέλειψαν τα assets με το μεγαλύτερο ρίσκο πουλώντας σαν να μην υπήρχε αύριο.

Κι ενώ ο χρυσός θεωρείται ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο σε στιγμές αναταράξεων στις αγορές, οι αναλυτές θεωρούν ότι η μεταβλητότητα που παρατηρείται, προκαλείται από επενδυτές που θέλουν μέσα από τις θέσεις που έχουν στον χρυσό, να μετριάσουν τις απώλειες που έχουν αλλού και γι’ αυτό παίρνουν τα κέρδη που αποκόμισε προσφάτως το μέταλλο.

«Ο χρυσός ανεβοκατεβαίνει καθώς κάποιοι επενδυτές αναγκάζονται να τον πουλήσουν για να καλύψουν ζημιές αλλού», αναφέρει ο Daniel Briesemann, αναλυτής της Commerzbank.

Ο χρυσός έκανε άλμα έως και 1,8% το πρωί στην Ασία, στη συνέχεια όμως εγκατέλειψε τα περισσότερα κέρδη που αποκόμισε από το ράλι. Η τιμή σποτ του χρυσού νωρίτερα στο Λονδίνο κέρδιζε 0,3% στα 1.678,69 δολ/ουγγιά. Οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 11% φέτος σε υψηλό επτά ετών.

Η εικόνα σε άλλα πολύτιμα μέταλλα:

Το ασήμι υποχώρησε κατά 2% στα 16,97 δολ/ουγγιά
Η πλατίνα έχασε 3,4% και το παλλάδιο έκανε βουτιά 5,5%
Η κοινή θεώρηση είναι ότι ο χρυσός θα συνεχίσει να ανεβαίνει. Οι τιμές μπορεί να κάνουν ράλι προς τα 1.800 δολάρια εντός των επόμενων εβδομάδων, σύμφωνα με τη μονάδα διαχείρισης πλούτου της UBS.

Με τα αλλεπάλληλα χτυπήματα από τον κορωνοϊό και την κάθετη πτώση του πετρελαίου, όλα τα βλέμματα είναι τώρα στην ΕΚΤ και τη Fed και στο τι θα κάνουν για να διαφυλάξουν τους στόχους του προϋπολογισμού, αναφέρει ο Wayne Gordon, εκτελεστικός διευθυντής για τα εμπορεύματα και το συνάλλαγμα στην UBS.

Το πιο ξεκάθαρο σημάδι ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι αισιόδοξοι για τον χρυσό: τα funds που διαπραγματεύονται με χρυσό συνεχίζουν να απορροφούν ρευστό. Τα αμοιβαία κεφάλαια χρυσού σημείωσαν την περασμένη εβδομάδα τη μεγαλύτερη άνοδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που συνέταξε το Bloomberg.

Οι αγορές ανησυχούν ότι «θα μπορούσαμε να δούμε μια χειρότερη κατάσταση προτού τα πράγματα βελτιωθούν, κάτι που φυσικά είναι μια καλή είδηση για το χρυσό», όπως αναφέρει ο Michael McCarthy, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της CMC Markets στο Σίδνεϊ.