Αυτά τα πέντε θέματα θα θίξει σήμερα το μεσημέρι ο Μάριο Ντράγκι. Η συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι προγραμματισμένη για τις 2:30 το μεσημέρι τοπική ώρα Φρανκφούρτης, περίπου 45 λεπτά αφότου θα έχει ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Τράπεζας και θα έχει ανακοινωθεί η απόφασή της επί του ύψους των επιτοκίων που εν πολλοίς δεν αναμένεται να εκπλήξει κανέναν (αμετάβλητα θα παραμείνουν εκτός κι αν μας επιφυλάξει η Τράπεζα κάποια μεγάλη έκπληξη). Εκείνο που ενδιαφέρει όλους και θα αποτελέσει το κύριο “πιάτο” στην συνέντευξη Ντράγκι είναι το θέμα της Ελλάδας. Κι ιδού μερικές κρίσιμες ερωτήσεις που θα κληθεί να απαντήσει ο Ευρωπαίος Κεντρικός Τραπεζίτης:

Τι χρειάζεται ώστε η ΕΚΤ να αυξήσει την χορήγηση ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες;

Δεν αποκλείεται η συνέντευξη Τύπου να ξεκινήσει με την ΕΚΤ να έχει ήδη λάβει απόφαση αύξησης της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες. Με το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα κλειστό εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες, η Κομισιόν εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται ένα βήμα πριν την οριστική κατάρρευση. Παρ’ όλ’ αυτά, οι ειδικοί της ΕΚΤ, για να πάρουν απόφαση περαιτέρω ενίσχυσης των τραπεζών, χρειάζεται πρώτα να πειστούν πως η ελληνική κυβέρνηση θα πράξει ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσει το πακέτο βοήθειας που της προσφέρθηκε και να αποτρέψει οριστικά κάθε σενάριο χρεοκοπίας. Η Ελληνική Βουλή ενέκρινε τα ξημερώματα της Πέμπτης με σημαντική πλειοψηφία το πακέτο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για τη συμφωνία. Πέραν αυτού η ΕΚΤ πρέπει να έχει εγγυήσεις πως η Ελλάδα δεν θα οδηγηθεί σε πιστωτικό γεγονός μη μπορώντας να αποπληρώσει τα 3,5 δισ. ευρώ των ομολόγων που έχει η ίδια η Κεντρική Τράπεζα στην κατοχή της και τα οποία αγόρασε στο πλαίσιο της πρώτης δανειακής στήριξης της Ελλάδας. Η διορία αποπληρωμής τους λήγει την προσεχή Δευτέρα 20 Ιουλίου. Για να αποφευχθεί ακριβώς αυτό το γεγονός η Κομισιόν αναζητά μια λύση, μια ενδιάμεση χρηματοδότηση-γέφυρα, ύψους τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ, προκειμένου να έχει η Ελλάδα ρευστό να καλύψει τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της.

Πώς θα αντιδράσει η ΕΚΤ εάν η Ελλάδα τελικά δεν καταφέρει να αποπληρώσει τη δόση της 20ης Ιουλίου;

Το ολονύχτιο θρίλερ των διαπραγματεύσεων του περασμένου Σαββατοκύριακου, σε επίπεδο Eurogroup αλλά και Συνόδου Κορυφής, κατέληξε τελικά σε μια συμφωνία που δείχνει καταρχήν επαρκής για την ΕΚΤ τουλάχιστον για να διατηρήσει το ισχύον ανώτατο όριο 88,6 δισεκατομμύρια ευρώ στον ELA. Αν όμως στις 20 Ιουλίου η Ελλάδα δεν πληρώσει το χρέος της, τότε εύκολα αυτό το δεδομένο θα μπορούσε να αλλάξει. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δεν θα έχει τότε άλλη επιλογή από το να “σφίξει” ή ακόμα και να αποσύρει τη ρευστότητα εάν η Ελλάδα δεν πληρώσει τον… λογαριασμό της. Βέβαια ίσως από την άλλη επικρατήσει η… διπλωματία, καθώς εάν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο διάσωσης είναι ακόμη σε εξέλιξη, ο κ. Ντράγκι και οι συνάδελφοί του δεν θα ήταν πρόθυμοι να συνδράμουν – με μιαν αρνητική απόφασή τους – στο να καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις.

Μπορεί η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει με αυτό το νέο πακέτο διάσωσής της;

Μέχρι τώρα ο κ. Ντράγκι έχει παραμείνει μάλλον σιωπηλός απέναντι στην όλη διαδικασία των διαπραγματεύσεων και της επίτευξης μιας νέας συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και εταίρων. Υπό αυτή την έννοια όλοι σήμερα θα περιμένουν να ακούσουν τις απόψεις του για το θέμα. Ο ίδιος αναμένεται να επιμείνει στην παράμετρο της βιωσιμότητας του χρέους όπως και στην έκκλησή του για αυστηρή τήρηση των δεσμεύσεων και των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν. Ο κ. Ντράγκι μοιάζει εδώ να συμπλέει με το ΔΝΤ που ζητά δραστική “ανακούφιση” του ελληνικού χρέους, χωρίς την οποία δεν “βλέπει” πως μπορεί η ελληνική οικονομία να συνεχίσει…

Τελικά μπορεί η Ευρωζώνη να αντεπεξέλθει της ελληνικής κρίσης;

Τα μέλη του Δ.Σ της ΕΚΤ έχουν κατ’ επανάληψη εγείρει το θέμα της καταπολέμησης της κρίσης σε πολιτικό επίπεδο, όπως έχουν διατρανώσει την άποψή τους πως η Τράπεζα έχει όλα τα απαραίτητα “όπλα” και “εργαλεία” για να αντιπαρέλθει τυχόν αναταράξεις στην Ευρωζώνη προερχόμενες από την ελληνική κρίση. Ο κ. Ντράγκι αναμένεται να επαναλάβει και σήμερα στη συνέντευξη Τύπου πως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για εξάπλωση της κρίσης στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Πώς κρίνει η ΕΚΤ την μέχρι τώρα επίδοση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης;

Ενώ η νομισματική πολιτική αυτή καθ’ αυτή μοιάζει να περνάει σε δεύτερη μοίρα, ο κ. Ντράγκι σχεδόν σίγουρα θα κάνει μνεία σε αυτήν και είναι πιθανό να επαναλάβει ότι η κεντρική τράπεζα θα εφαρμόσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της, όπως έχει προγραμματιστεί. Και θα διαβεβαιώσει πως οι αναλυτές της τράπεζας παρακολουθούν στενά για οποιαδήποτε ένδειξη πιθανών αλλαγών στο ρυθμό ή τη σύνθεση των αγορών, η οποία θα μπορούσε να δικαιολογηθεί από την απώλεια της δυναμικής με την ανάκτηση ή την εξασθένηση της ανοδικής πορείας του πληθωρισμού.