Η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών θεωρεί ότι οι πρόσφατες επιδρομές δεν εξουδετέρωσαν κρίσιμα υπόγεια τμήματα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ενώ ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ ζητά άμεση πρόσβαση στα εμπλουτισμένα αποθέματα ουρανίου.

Σύμφωνα με πρώιμες εκτιμήσεις των ΗΠΑ, οι αεροπορικές επιδρομές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν είχαν μόνο μερικό αντίκτυπο, χωρίς να καταστρέψουν βασικά υπόγεια συστήματα, όπως οι φυγοκεντρητές, αναφέρει έκθεση της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών του Πενταγώνου (DIA). Παρά τις επίσημες δηλώσεις του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ περί «ολοκληρωτικής καταστροφής», πηγές που γνωρίζουν την αξιολόγηση κάνουν λόγο για σημαντικές αλλά όχι κρίσιμες απώλειες για την Τεχεράνη.

Η Ουάσινγκτον απορρίπτει τις επιφυλάξεις

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρολάιν Λέβιτ, απέρριψε τις πληροφορίες περί περιορισμένων ζημιών ως «προσπάθεια υπονόμευσης του Προέδρου Τραμπ». Παράλληλα, ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «εντελώς εξωφρενικούς». Οι βομβαρδισμοί περιλάμβαναν τη ρίψη βομβών διατρητικού τύπου 30.000 λιβρών και πυραύλων Tomahawk από υποβρύχιο στον Αραβικό.

Ο Τραμπ διαμεσολάβησε για την κατάπαυση πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν, η οποία το βράδυ της Τρίτης φαινόταν να τηρείται, με τις δύο πλευρές να δεσμεύονται ότι θα την τηρήσουν αμοιβαία. Την ίδια στιγμή, η αποκλιμάκωση έχει οδηγήσει σε πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, εξαλείφοντας σχεδόν τα κέρδη των τελευταίων 12 ημερών.

Ο Ντόναλντ Τραμπ διέψευσε τα δημοσιεύματα τριών αμερικανικών μέσων ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί την Κυριακή απλά καθυστέρησαν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν για μερικούς μήνες στην καλύτερη περίπτωση. «Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στο Ιράν έχουν καταστραφεί τελείως!», διαβεβαίωσε ξανά ο πρόεδρος των ΗΠΑ μέσω Truth Social, σε ανάρτηση με όλα τα γράμματα κεφαλαία, καταφερόμενος εναντίον δύο ΜΜΕ.

EPA/MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT MANDATORY CREDIT: SATELLITE IMAGE 2025 MAXAR TECHNOLOGIES — THE WATERMARK MAY NOT BE REMOVED/CROPPEDHANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Η επόμενη φάση: Πυρηνική διπλωματία και επιθεωρήσεις

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ζητά την επανέναρξη των επιθεωρήσεων στις ιρανικές εγκαταστάσεις. Ο επικεφαλής της, Ραφαέλ Γκρόσι, δήλωσε στο Fox News ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει «σημαντικά καθυστερήσει», αλλά είναι δύσκολο να εκτιμηθεί αν πρόκειται για μήνες ή χρόνια.

Σύμφωνα με τον ΔΟΑΕ, η τελευταία επιβεβαίωση για τα αποθέματα ουρανίου εμπλουτισμένου στο 60% έγινε λίγες ημέρες πριν από τις ισραηλινές επιθέσεις της 13ης Ιουνίου, ενώ πλέον η τύχη των αποθεμάτων αυτών αγνοείται.

Η έκθεση της DIA, που κοινοποιήθηκε στο Κογκρέσο, διαπιστώνει εκτεταμένες επιφανειακές καταστροφές και πιθανή καθυστέρηση του ιρανικού προγράμματος κατά μερικούς μήνες έως και ένα έτος. Οι εικόνες από δορυφόρους δείχνουν νέους κρατήρες, κατεστραμμένες σήραγγες και πλήγματα σε κορυφές βουνοκορφών, χωρίς ωστόσο ενδείξεις ότι επηρεάστηκαν τα βαριά θωρακισμένα υπόγεια σημεία.

Πριν τις επιθέσεις, ο Τραμπ είχε προειδοποιήσει ότι το Ιράν απείχε «λίγες εβδομάδες» από την απόκτηση πυρηνικής βόμβας. Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν πάντως ότι η χώρα θα χρειαζόταν μήνες ή και χρόνια για να κατασκευάσει ένα πλήρως λειτουργικό όπλο.

Πριν το ξέσπασμα των εχθροπραξιών, η Ουάσινγκτον είχε πραγματοποιήσει πέντε γύρους διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη για ένα νέο πυρηνικό πλαίσιο, αντί του συμφώνου του 2015 το οποίο είχε απορρίψει ο Τραμπ στην πρώτη του θητεία. Ένας έκτος γύρος είχε προγραμματιστεί αλλά ακυρώθηκε μετά την επίθεση του Ισραήλ.

Ο νέος Πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, επανέλαβε ότι η χώρα του ασκεί το νόμιμο δικαίωμά της να εμπλουτίζει ουράνιο για ειρηνικούς σκοπούς. «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν επιδιώκει μόνο τα νόμιμα δικαιώματά της και τίποτα περισσότερο», δήλωσε σε τηλεφωνική συνομιλία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σύμφωνα με ιρανικές κυβερνητικές πηγές, από την έναρξη των εχθροπραξιών έχουν χάσει τη ζωή τους 606 άτομα στο Ιράν. Στο Ισραήλ, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανακοίνωσαν 28 νεκρούς, εκ των οποίων τέσσερις σκοτώθηκαν το πρωί της Τρίτης λίγο πριν τεθεί σε ισχύ η εκεχειρία.

Οι ισραηλινές αρχές ήραν τα μέτρα ασφαλείας, ενώ ο Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι άμεσες απειλές από το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έχουν εξαλειφθεί. Ωστόσο, ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου, Εγιάλ Ζαμίρ, προειδοποίησε ότι «η εκστρατεία κατά του Ιράν δεν έχει τελειώσει».

Διαβάστε ακόμη

Πόσο εφικτός είναι ο στόχος των αμυντικών δαπανών του 5% του ΑΕΠ για τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ; (γράφημα)

ΚΤΕΛ Αττικής: Κάνει «στάση» σε… πλειστηριασμούς από το φθινόπωρο (pics)

Δημήτρης Δάφνης (Cosmos Business Systems): «Βλέπει» έσοδα άνω των 100 εκατ. ευρώ – «Καμπανάκι» για τα ψηφιακά έργα (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα