Η κεντρική τράπεζα της Γκάνας έχει επιπλέον χώρο για να χαλαρώσει την πολιτική της, χάρη στην παγκόσμια τάση προς χαμηλότερα επιτόκια, από την ώρα που ο πληθωρισμός επιβραδύνεται, σύμφωνα με τον διοικητή της τράπεζας Ernest Addison.

«Βρισκόμαστε σε μια καλή πορεία αποπληθωρισμού», δήλωσε την Πέμπτη ο Addison σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την Αφρική στο Κέιπ Τάουν. «Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να υποχωρεί και τα επιτόκια τα δικά μας θα μπορούσαν να ακολουθήσουν αυτήν την πορεία. Εάν οι επιτόκια παγκοσμίως αυξάνονταν, αυτό θα ήταν ένα πιο δύσκολο σενάριο».

Ο ρυθμός πληθωρισμού της Γκάνας έπεσε σε επίπεδα ρεκόρ 9% τον Ιανουάριο, από 19,2% στις αρχές του 2016, ενώ η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες στο 16% την ίδια περίοδο. Η απροσδόκητη χαλάρωση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής τον Ιανουάριο προσέθεσε την αποδυνάμωση του εθνικού νομίσματος της Γκάνας, του cedi, η οποία έχει βαρύνει στην πορεία του πληθωρισμού.

Ενώ το νόμισμα εξακολουθεί να υποχωρεί κατά 9,7% έναντι του δολαρίου από την αρχή του έτους, η μετακύλιση της συναλλαγματικής ισοτιμίας στην αύξηση των τιμών καταναλωτή έχει επίσης μειωθεί, δήλωσε ο Addison. Αυτό οφείλεται εν μέρει στον αυξημένο ανταγωνισμό στην αγορά, όπου ορισμένοι έμποροι λιανικής πώλησης δεν μεταφέρουν όλες τις αυξήσεις του κόστους στους πελάτες τους, πρόσθεσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γκάνας.