Tο αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα μπορεί να πετύχει η επίθεση του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ στην ανεξαρτησία της Federal Reserve προειδοποιούν money managers από ομίλους όπως η Pacific Investment Management Co., η PGIM και η DWS Group.

Όπως επισημαίνουν, απειλώντας να υπονομεύσει την αξιοπιστία της Federal Reserve στη μάχη κατά του πληθωρισμού, η κυβέρνηση εισάγει έναν νέο, σοβαρό κίνδυνο στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Και όσο αυτός ο κίνδυνος παραμένει, οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων είναι πιθανό να διατηρούνται υψηλότερα απ’ ό,τι θα ήταν διαφορετικά, αυξάνοντας το κόστος στεγαστικών δανείων, επιχειρηματικών χρηματοδοτήσεων και κάθε μορφής πίστωσης.

«Οι αγορές θα είναι εξαιρετικά νευρικές γύρω από τη Fed ως πηγή αστάθειας», επεσήμανε ο Γκρέγκορι Πίτερς της PGIM.

Παρομοίασε δε, τη νέα κλιμάκωση της πίεσης από την κυβέρνηση —την είδηση ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης απειλεί με απαγγελία κατηγοριών τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ— με ποδοσφαιριστή που σκοράρει κατά λάθος στην εστία της ομάδας του. «Ήρθε από το πουθενά και είναι ξεκάθαρα “risk off”», υποστήριξε. Πρόκειται για «ακόμη μία κατάρριψη των θεσμικών κανόνων, με μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες».

Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα πιέσει τη Fed να μειώσει πιο επιθετικά τα επιτόκια, υποστηρίζοντας ότι η απροθυμία της επιβαρύνει την οικονομία, παρότι ο πληθωρισμός παραμένει πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας. Έχει επιχειρήσει να απομακρύνει την κυβερνήτη της Fed Λίσα Κουκ, επικαλούμενος μη αποδεδειγμένες κατηγορίες για στεγαστική απάτη, υπόθεση που εκκρεμεί στο Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ έχει διορίσει στο διοικητικό συμβούλιο σύμβουλο του Λευκού Οίκου που τάσσεται υπέρ πολύ πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής από τους συναδέλφους του.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η Fed επανεκκίνησε τις μειώσεις επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου —σημείο αναφοράς για στεγαστικά, εταιρικά δάνεια και άλλες μορφές δανεισμού— κινείται κοντά στο 4,2%, περίπου στα ίδια επίπεδα με τα τέλη του 2024, πριν αναλάβει καθήκοντα ο Τραμπ. Αυτό αποτελεί πηγή που φανερώνει την έντονη δυσαρέσκεια για τις προεδρικές κινήσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ έδωσε εντολή να ξεκινήσουν αγορές στεγαστικών ομολόγων με στόχο τη μείωση των επιτοκίων και δήλωσε ότι προτίθεται να επιβάλει στις τράπεζες ανώτατο όριο 10% στα επιτόκια πιστωτικών καρτών για έναν χρόνο, παρά το ασαφές νομικό έρεισμα.

Το βράδυ της Κυριακής, ο ίδιος ο Τζερόμ Πάουελ αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση έχει αποστείλει κλητεύσεις στη Fed και τον απειλεί με ποινική δίωξη για την κατάθεσή του στο Κογκρέσο σχετικά με τις ανακαινίσεις κτηρίων της κεντρικής τράπεζας. Τόνισε ότι πρόκειται για προσχηματική κίνηση αντιποίνων λόγω των αποφάσεων για τα επιτόκια και ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να ενεργεί ανεξάρτητα έως τη λήξη της θητείας του τον Μάιο.

Η στάση αυτή έγινε δεκτή θετικά από τους επενδυτές, οι οποίοι θεωρούν την ανεξαρτησία της Fed κρίσιμη για τη σταθερότητα του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αυτό περιόρισε τις άμεσες επιπτώσεις, αν και οι αποδόσεις των ομολόγων ενισχύθηκαν ελαφρώς και το δολάριο υποχώρησε έναντι άλλων βασικών νομισμάτων.

«Ενδιαφέρον είχε περισσότερο αυτό που δεν συνέβη — οι “bond vigilantes” δεν εμφανίστηκαν και οι αποδόσεις δεν εκτινάχθηκαν ώστε να τιμολογήσουν το χειρότερο σενάριο», εξήγησε ο Τζορτζ Κατραμπόνε της DWS Americas.

Σύγκρινε την αντίδραση με το λεγόμενο “TACO trade”, όταν οι επενδυτές αγόραζαν στην πτώση της αγοράς κατά τις ανακοινώσεις δασμών, ποντάροντας ότι ο Τραμπ δεν θα υλοποιήσει τις πιο ακραίες απειλές του.

«Η κυβέρνηση δεν θέλει άνοδο στις μακροπρόθεσμες αποδόσεις και η αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας της Fed οδηγεί ακριβώς εκεί», υπογράμμισε.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι δεν γνώριζε την κίνηση του υπουργείου Δικαιοσύνης και δεν αποκλείεται τελικά να μη στοιχειοθετηθεί υπόθεση κατά του Πάουελ. Ωστόσο, καθώς ετοιμάζεται να επιλέξει τον επόμενο πρόεδρο της Fed, εντείνονται οι φόβοι ότι μια πολιτικά ευθυγραμμισμένη κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να μειώσει υπερβολικά τα επιτόκια, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό. Αυτό θα πίεζε ανοδικά τα μακροπρόθεσμα επιτόκια, καθώς οι επενδυτές θα απαιτούσαν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τον πληθωριστικό κίνδυνο, ενώ θα μπορούσε να αποθαρρύνει και τους ξένους επενδυτές, βασικούς αγοραστές αμερικανικών ομολόγων.

«Ο Πάουελ απέφευγε πάντα να εμπλακεί σε ζητήματα πολιτικής παρέμβασης — αυτή τη φορά μίλησε χωρίς περιστροφές», δήλωσε ο Ηλίας Χαντάντ της Brown Brothers Harriman. «Αυτές οι ενέργειες απειλούν την αξιοπιστία της Fed στη μάχη κατά του πληθωρισμού και μπορούν να επιταχύνουν την υποχώρηση του ρόλου του δολαρίου ως βασικού αποθεματικού νομίσματος».

Η οικονομολόγος της SEB Ελισάμπετ Κόπελμαν εκτίμησε ότι η ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ Fed και Λευκού Οίκου «δεν θα γίνει δεκτή θετικά από τις αγορές», προβλέποντας υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου για τον πληθωρισμό και την πιστοληπτική αξιοπιστία των ΗΠΑ, με ανοδικές πιέσεις στις μακροπρόθεσμες αποδόσεις.

Προς το παρόν, πάντως, οι κινήσεις της κυβέρνησης δύσκολα θα επηρεάσουν τις επόμενες αποφάσεις επιτοκίων της Fed. Στην αγορά παραγώγων, οι επενδυτές εξακολουθούν να προεξοφλούν μόλις δύο μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης μέσα στη χρονιά.

Ο Ντάνιελ Ιβάσκιν, επικεφαλής επενδύσεων της Pimco, δήλωσε ότι η αντίδραση της αγοράς δείχνει εμπιστοσύνη στο ότι το νομικό και πολιτικό πλαίσιο είναι αρκετά ισχυρό ώστε να προστατεύσει τη Fed από πιέσεις.

«Αυτό που λέει σήμερα η αγορά είναι ότι υπάρχει κάποια ανησυχία, αλλά οι θεσμικές δομές λήψης αποφάσεων πιθανότατα θα αντέξουν», είπε.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι είναι ξεκάθαροι. «Οι αγορές αγαπούν τη βεβαιότητα και την προβλεψιμότητα, και κεντρικό στοιχείο της εντολής της Fed είναι η ανεξαρτησία της νομισματικής πολιτικής. Οτιδήποτε την απειλεί μπορεί να οδηγήσει σε ακούσιες συνέπειες. Πιο απλά: μπορεί να καταλήξεις με υψηλότερα επιτόκια».

Διαβάστε ακόμη

Mercosur: Πώς η Μελόνι θριάμβευσε, εκεί όπου ο Μακρόν ταπεινώθηκε- Δεν τελείωσαν όλα λέει η Γαλλία

Ανασφάλιστοι: Ποιοι δικαιούνται σύνταξη το 2026 και πόσο αυξάνεται

Ομαδικό μέτωπο στήριξης στον Πάουελ: Πρώην επικεφαλής της Fed και του ΥΠΟΙΚ κατά της έρευνας Τραμπ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα