Τα παραδοσιακά «καταφύγια» επέστρεψαν εν μέσω bear market στις μετοχές – Τι δείχνουν τα νούμερα, τι λένε οι αναλυτές

Του Γιάννη Τσιρογιάννη

Τα παραδοσιακά καταφύγια επέστρεψαν.

Μέσα στο χάος που επικρατεί στις αγορές το τελευταίο τρίμηνο, μετά και το χειρότερο Δεκέμβρη από την εποχή της Μεγάλης Ύφεσης αλλά και τις μεγαλύτερες ετήσιες απώλειες μετοχών εδώ και μια δεκαετία, τα λεγόμενα «ασφαλή καταφύγια» κάνουν δυναμικό comeback.

Στις ολοένα αυξανόμενες δυσοίωνες προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη και τους φόβους περαιτέρω bear market και ύφεσης το 2019, ήρθε σήμερα να προστεθεί το βίαιο sell-off της Apple, η μετοχή της οποίας υποχωρεί κατά 9-10% μετά και τη δραματική υποβάθμιση των προβλέψεων για τα έσοδα από iPhones και τις μαζικές περικοπές τιμής-στόχου του τεχνολογικού κολοσσού.

Την ίδια ώρα, απογοητευτικά ήταν τα στοιχεία μεταποίησης σε Κίνα και ΗΠΑ, καθώς εμφάνισε απροσδόκητη πτώση.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι επενδυτές σπεύδουν κυρίως σε αμερικανικά και γερμανικά ομόλογα, γιεν, καθώς και σε πολύτιμα μέταλλα όπως χρυσός, ασήμι και παλλάδιο -ειδικά το τελευταίο έχει καταγράψει αλλεπάλληλά ρεκόρ το τελευταίο τρίμηνο, φτάνοντας να ξεπερνά σε αξία τον χρυσό!

Το πιο έξυπνο χρήμα δε, έχει αρχίσει εδώ και μήνες όπως έχουμε αναφέρει στο newmoney.gr, ήδη από τα μέσα του 2018 να τοποθετείται διακριτικά στα συγκεκριμένα assets, αποφεύγοντας να συμμετέχει στη χαώδη πορεία των μετοχών που μετά τα ρκεόρ βυθίστηκαν σε bear market παγκοσμίως, με τη Wall Street μάλιστα να παρουσιάζει μεταβλητότητα που παραπέμπει στο… Bitcoin.

Τα παρακάτω διαγράμματα είναι διαφωτιστικά:

Γιεν

Το αξιοπρόσεκτο με τις επιδόσεις του γιεν δεν είναι μόνο το σημερινό +4% έναντι του δολαρίου, αλλά το γεγονός ότι το ιαπωνικό νόμισμα μόλις κατέγραψε τον καλύτερό του μήνα εδώ και δύο χρόνια.

yenn.png

Χρυσός

Το ίδιο ισχύει και για τον χρυσό, ο οποίς το Δεκέμβριο (εν μέσω βίαιου sell-off στις μετοχές) σημείωσε την ισχυρότερη άνοδό του από τον Ιανουάριο του 2017. Και τα δύο assets εξακολουθούν να καλπάζουν και φέτος.

goldetf.png

Ομόλογα

Την ίδια ώρα, ομόλογα από χώρες που ανήκουν στους οικονομικά ισχυρούς G7 του πλανήτη διήνυσαν τον καλύτερο Δεκέμβρη της δεκαετίας, σύμφωνα με το σχετικό δείκτη της Bank of America Merrill Lynch.

Το αμερικανικό ομόλογο αναφοράς (benchmark), δηλαδή το 10ετές είδε την απόδοση να υποχωρεί σχεδόν 70 μονάδες βάσης από τις αρχές Νοεμβρίου, καθώς οι ανησυχίες για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας συσσωρεύονται μαζί με τον εμπορικό πόλεμο και το κυβερνητικό shutdown του Τραμπ με αφορμή το Τείχος στα σύνορα.

Σήμερα η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ σημειώνει βουτιά 9 μονάδων βάσης, στο 2,57% από 2,661% στο χθεσινό κλείσιμο.

Η απόδοση του 2ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 8 μ.β. στο 2,42%, του 5ετούς υποχωρεί κατά 10 μ.β. στο 2,40%, ενώ του 30ετούς σημειώνει πτώση 5,5 μ.β. στο 2,93%.

Την ίδια η απόδοση του γερμανικού bund (10ετές) αποκλιμακώθηκε εώς και κατά 10% (!) στο 0,145%. Την ίδια ώρα οι αποδόσεις των ελληνικών και ιταλικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν στο 4,4% και 2,891% αντίστοιχα…

germanyield.png

Το επενδυτικό κεφάλαιο iShares 20year Treasury fund (TLT), το οποίο επενδύει σε μακροπρόθεσμα αμερικανικά κυβερνητικά ομόλογα, είχε εισροές-ρεκόρ την Τετάρτη. Περισσότερα από 1,1 δισ. δολάρια «ρίχτηκαν» στο fund.

«Τα ασφαλή καταφύγια αναμένονται να συνεχίσουν να υπεραποδίδουν έναντι άλλων assets και φέτος, καθώς μια οικονομική επιβράδυνση στις ΗΠΑ θα αναγκάσει τη Fed να ολοκληρώσει έναν κύκλο σύσφιξης πολιτικής στα μέσα του χρόνου, ενώ η οικονομία της Κίνας εξακολουθεί να χάνει μομέντουμ», δηλώνει η Simona Gambarini, οικονομολόγος της Capital Economics στο Λονδίνο.

treasuries.png