Οι τελευταίες κινήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλουν εκτεταμένους δασμούς σε περισσότερες από 180 χώρες θα πλήξουν τελικά και την ίδια την αμερικανική οικονομία, όπως υποστηρίζει ο υπουργός Οικονομικών του Χονγκ Κονγκ, Πολ Τσαν. Με ανάρτησή του την Κυριακή, υπογράμμισε ότι οι πολιτικές του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ «υπονομεύουν το παγκόσμιο εμπόριο» και έχουν ήδη προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στις αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Wall Street.
Η αγορά κατέρρευσε – Η πόλη δεν θα απαντήσει με αντίμετρα
Ο Τσαν επεσήμανε ότι οι χρηματιστηριακές απώλειες στις ΗΠΑ αποδεικνύουν την επικινδυνότητα των μονομερών αποφάσεων. Όπως δήλωσε σε οικονομικό σεμινάριο το Σάββατο, το Χονγκ Κονγκ δεν σχεδιάζει αντίποινα, διατηρώντας στάση αυτοσυγκράτησης. Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της εγρήγορσης, ενώ τόνισε ότι η διοίκηση της επικράτειας αντιτίθεται σθεναρά στις κινήσεις των ΗΠΑ, αλλά ταυτόχρονα οφείλει να παραμείνει ανοιχτή και ευέλικτη. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της πόλης διαθέτει, σύμφωνα με τον ίδιο, τα κατάλληλα εργαλεία για να ανιχνεύει και να απορροφά τους κινδύνους.
Δασμοί 34% και κατάργηση των ειδικών προνομίων του Χονγκ Κονγκ
Οι δασμοί που ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον φτάνουν έως και το 34% για την Κίνα, συμπεριλαμβάνοντας και το Χονγκ Κονγκ, το οποίο έχασε από το 2020 τα ειδικά του εμπορικά προνόμια. Η τότε απόφαση του Τραμπ βασίστηκε στο επιχείρημα ότι η πόλη δεν διατηρεί πλέον επαρκή βαθμό αυτονομίας από το Πεκίνο. Το 2023, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούσαν μόλις το 6,5% των εξαγωγών του Χονγκ Κονγκ – σημαντική μείωση σε σχέση με το 8,6% του 2018. Το εμπορικό βάρος έχει πλέον μετατοπιστεί προς τη Νοτιοανατολική Ασία και τη Μέση Ανατολή, με την πρώτη να έχει ήδη ξεπεράσει τις ΗΠΑ ως δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της πόλης από το 2019.
Αναμονή και επιφυλακή στην Ασία – Αντίδραση ετοιμάζει η Ε.Ε.
Αρκετές ασιατικές χώρες, όπως το Βιετνάμ, η Ινδονησία και η Καμπότζη, δείχνουν επίσης αυτοσυγκράτηση, δηλώνοντας πρόθυμες για διαπραγμάτευση γύρω από τους «αμοιβαίους δασμούς». Η Σιγκαπούρη, σημαντικός χρηματοοικονομικός κόμβος, ξεκαθάρισε πως δεν σχεδιάζει να απαντήσει με δικά της μέτρα. Εν τω μεταξύ, παγκόσμιες αγορές έχουν ήδη χάσει τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξία, ενώ οι προβλέψεις για ύφεση πληθαίνουν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει το δικό της πακέτο αντιποίνων, εάν δεν υπάρξει συμβιβασμός μέσω των επερχόμενων συνομιλιών.
Διαβάστε ακόμη
Ivailo V. Izvorski (Παγκόσμια Τράπεζα): Η Ελλάδα πρέπει να προσπαθήσει πιο σκληρά (γραφήματα)
Αδήλωτος πλούτος στο φως χάρη στα POS – Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία της ΑΑΔΕ
Επιφυλακτικά τα στελέχη της Fed για τα επιτόκια λόγω δασμών και πληθωριστικών κινδύνων
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.