Στη Σαουδική Αραβία ένας νοσοκομειακός όμιλος σημειώνει ραγδαία ανάπτυξη και πρόκειται να είναι η μεγαλύτερη εισαγωγή στο χρηματιστήριο φέτος, μετατρέποντας τους δύο βασικούς μετόχους του σε δισεκατομμυριούχους. Οι αδελφοί Μαζέν και Αμμάρ Φακίχ, οι γιοι του γιατρού που ίδρυσε την Dr. Soliman Fakeeh Hospital Co., θα έχουν συνδυασμένη περιουσία τουλάχιστον 2,5 δις δολαρίων μετά την πώληση, ενώ η αδελφή τους Μανάλ θα έχει περιουσία περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg.


Πρόκειται για μια σημαντική αλλαγή στη σαουδαραβική βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης. Η προσπάθεια του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν να καταστήσει την οικονομία λιγότερο εξαρτημένη από το πετρέλαιο και να μετατρέψει το Ριάντ σε άλλο ένα χρηματοπιστωτικό κέντρο οδήγησε σε μια έκρηξη των αρχικών δημόσιων εγγραφών που δεν δείχνει σημάδια ύφεσης.

«Η υγειονομική περίθαλψη παραμένει βασικός στόχος για μακροπρόθεσμη ιδιωτικοποίηση», δήλωσε η Κριστίν Καλίντζιαν, αναλύτρια της Arqaam Capital, προσθέτοντας ότι το βασίλειο στοχεύει να γίνει «αυτάρκες» σε τομείς όπως τα γενόσημα φάρμακα.

Ακολουθεί γράφημα με τις μεγαλύτερες εταιρίες υγειονομικής περίθαλψης τη Σαουδικής Αραβίας και η αξία τους σε δισεκατομμύρια:

Ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης είναι ένας από τους κύριους τομείς στους οποίους θέλει να εστιάσει ο πρίγκιπας διάδοχος του θρόνου, ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς το βασίλειο προετοιμάζεται για την αύξηση του πληθυσμού και το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Η Σαουδική Αραβία δημιούργησε ένα πρόγραμμα το 2021 για να καταστήσει τον τομέα πιο αποτελεσματικό και το Ταμείο Δημόσιων Επενδύσεων της πέρυσι δημιούργησε μια οντότητα για την προσέλκυση φαρμακευτικών και βιοτεχνολογικών εταιρειών.

«Βλέπουμε ήδη περισσότερη επιχειρηματικότητα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και περισσότερους επενδυτές να εστιάζουν σε αυτόν τον κλάδο. Τα επόμενα 10 χρόνια έχουμε υψηλές προσδοκίες για την ανάπτυξη της ιδιωτικής υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε ο Χέλμουτ Σούσλερ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής TVM Capital Healthcare.

Οι πρόσφατες εισηγμένες εταιρείες του κλάδου δημιούργησαν πλούτο τουλάχιστον 16,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους κορυφαίους μετόχους τους, με βάση την αξία των μετοχών.

«Η έκρηξη αυτή καθιστά την υγειονομική περίθαλψη πιο σημαντική: Με την πώληση μετοχών της Fakeeh Care Group, ο κλάδος θα αντιπροσωπεύει περίπου το 7% της χρηματιστηριακής αξίας της αγοράς της Σαουδικής Αραβίας, εξαιρουμένου του ενεργειακού γίγαντα Saudi Aramco», σύμφωνα με τον Τζουναΐντ Ανσάρι, διευθυντή επενδυτικής στρατηγικής και έρευνας στην Kamco Investment Co. Η τάση θα συνεχιστεί, με τη μεγαλύτερη εταιρεία ιατρικών προμηθειών του βασιλείου, τη Nupco, να αναμένεται να υλοποιήσει ΙΡΟ σύντομα.

Ο Σολιμάν Φακίχ, εκπαιδευμένος γιατρός, άνοιξε μια κλινική στη Μέκκα το 1961, προτού ιδρύσει τον όμιλο Fakeeh Care Group στην Τζέντα 17 χρόνια αργότερα. Ο μεγαλύτερος γιος του, Μαζέν, έγινε διευθύνων σύμβουλος το 2012 και μετέτρεψε τον όμιλο σε μια από τις κορυφαίες εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης στο βασίλειο, με 835 κλίνες σε τέσσερα νοσοκομεία και πέντε ιατρικά κέντρα. Η ιατρική σχολή της εκπαιδεύει περισσότερους από 1.400 φοιτητές κατά μέσο όρο ετησίως και τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 35% από το 2020 σε 564 εκατομμύρια δολάρια το 2023.

Ο όμιλος, ο οποίος δραστηριοποιείται και στο Ντουμπάι, σχεδιάζει να διπλασιάσει τη δυναμικότητά του μέχρι το 2028. Πιέζει επίσης στον ιατρικό τουρισμό για ισλαμιστές επισκέπτες, προσφέροντας θεραπείες για προσκυνητές με πακέτα που περιλαμβάνουν τα πάντα, από ασφάλιση μέχρι κρατήσεις πτήσεων και μεταφραστές.

Μαζί, ο Μαζέν και τα δύο αδέλφια του κατέχουν περίπου το 77% της εταιρείας. Ο Μαζέν συμμετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της Fakeeh Care Group, με τον Αμμάρ να είναι πρόεδρος και τη Μανάλ αντιπρόεδρος.

Η οικογένεια πουλάει μετοχές αξίας 266,66 εκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο της προσφοράς, οι οποίες εξαντλήθηκαν λίγο μετά το άνοιγμα των βιβλίων τον Μάιο.

«Η Σαουδική Αραβία ήταν μια αγορά με χαμηλή εξυπηρέτηση όσον αφορά τις ιδιωτικές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης», δήλωσε ο Ανσάρι. «Τα φιλόδοξα σχέδια και οι δαπάνες της κυβέρνησης για το σχέδιο Vision 2030 θα καταστήσουν την υγειονομική περίθαλψη βασικό τομέα με σημαντική ζήτηση και ευκαιρίες ανάπτυξης».

Διαβάστε ακόμη

Στουρνάρας: Η κυβέρνηση έχει τρία καθαρά χρόνια μπροστά της

DBRS: H επίπτωση του Euro 2024 στη γερμανική οικονομία (γράφημα)

ΕΛΣΤΑΤ: Στα 32,4 δισ. ευρώ ο τζίρος στις επιχειρήσεις τον Απρίλιο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ