Bloomberg

Πώς ένα… ποδήλατο αξίας $4.749 αποκαλύπτει την απειλή του πληθωρισμού για την οικονομία

  • newsroom


Οι πωλήσεις ποδηλάτων αυξήθηκαν κατά 77% μέσα σε ένα χρόνο για το έτος που έληξε το Μάρτιο και υπολογίζονται σε 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια - Τι συμβαίνει με τα αποθέματα

Όσοι επιθυμούν να αγοράσουν ένα ποδήλατο στην Αμερική και επισκέπτονται ένα κατάστημα, το πιο πιθανό είναι να φύγουν με άδεια χέρια καθώς σχεδόν όλα τα αποθέματα έχουν εξαντληθεί. Αν πάλι ανήκαν στους τυχερούς που καταφέραν να βρουν – έστω και ένα – διαθέσιμό ποδήλατο, θα έπρεπε να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη εάν ήθελαν το αγοράσουν αφού οι τιμές στα συγκεκριμένα είδη εκτοξεύτηκαν ραγδαία το τελευταίο διάστημα.

Ψάχνετε μήπως να αγοράσετε ένα ποδήλατο Santa Cruz Hightower CR; Θα σας κοστίσει μόλις … 4.749 δολάρια! Η τιμή του συγκεκριμένου μοντέλου έχει αυξηθεί τουλάχιστον 10% μέσα σε λίγους μόλις μήνες. Το γεγονός αυτό όμως δεν φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τους καταναλωτές ιδίως, αν λάβουμε υπόψιν μας πως το συγκεκριμένο μοντέλο λίγες ημέρες μετά από την κυκλοφορία του έχει γίνει ήδη sold out.

Οι επίδοξοι αγοραστές ενός ποδηλάτου καλούνται τώρα να κάνουν υπομονή και να περιμένουν το νέο μοντέλο που θα κυκλοφορήσει αργότερα το καλοκαίρι φέτος … σε ακόμη πιο υψηλή τιμή. 

Οι πωλήσεις ποδηλάτων αυξήθηκαν κατά 77% μέσα σε ένα χρόνο για το έτος που έληξε το Μάρτιο και ανέρχονται 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία NPD Group. Ακόμη, το μέσο ποσό που πληρώθηκε για ένα ποδήλατο αυξήθηκε 27% – εν μέρει λόγω της αύξησης των τιμών αλλά και λόγω του ότι τα εξαντλημένα αποθέματα ώθησαν τους πελάτες να επιλέξουν πιο ακριβά μοντέλα.

Τα ποδήλατα είναι ένα μόνο από τα πολλά παραδείγματα προϊόντων που σημειώνουν κατακόρυφη αύξηση στις τιμές προκαλώντας μεγάλες ανησυχίες γύρω από το ζήτημα του πληθωρισμού. Οι τιμές σε όλα τα προϊόντα ανεξαιρέτως αυξήθηκαν φέτος. Ο πληθωρισμός άγγιξε το 4,2%, η μεγαλύτερη αύξηση από το 2008. Τα αποτελέσματα για το Μάιο αναμένεται να δημοσιευθούν την Πέμπτη.

Όπως συμβαίνει και σε άλλους κλάδους της βιομηχανίας, έτσι και οι εταιρείες ποδηλάτων αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους εξαιτίας της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών αλλά και των προβλημάτων – καθυστερήσεων που αντιμετωπίζει η εφοδιαστική αλυσίδα. Οι ειδικοί εκτιμούν περαιτέρω αύξηση των τιμών των προϊόντων αφού η προσφορά αναμένεται να παραμείνει περιορισμένη ενώ η ζήτηση θα αυξηθεί και άλλο τουλάχιστον για το επόμενο ένα έτος.

«Έχουμε τεράστιο πρόβλημα. Δεν μπορούμε να ικανοποιήσουμε τη ζήτηση» δήλωσε ο Ντέιβιντ Κόντε διευθύνων σύμβουλος του Conte’s Bike Shop, το οποίο διαθέτει 15 καταστήματα σε ολόκληρη την Αμερική. «Παραλαμβάνουμε 800 έως 1.200 ποδήλατα σε μια εβδομάδα και μέχρι το τέλος της ίδιας εβδομάδας έχουμε ξεπουλήσει», δήλωσε ο Μπλερ Κλαρκ, πρόεδρος της Canyon Bicycles USA. «Αυτό που συμβαίνει είναι τρελό.»

Η πανδημία υπήρξε κερδοφόρα περίοδος για τους παραγωγούς. Τα καθαρά λειτουργικά έσοδα της Giant Manufacturing Co. για παράδειγμα αυξήθηκαν κατά 55% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η Shimano Inc. δήλωσε ότι το λειτουργικό εισόδημα στο τμήμα εξαρτημάτων ποδηλάτων αυξήθηκε κατά 169%.

 

Διαβάστε ακόμη:

ΕΛΕΤΑΕΝ: Έως 18.450 ευρώ έλαβαν οι κάτοικοι περιοχών με αιολικά πάρκα

Πλακιωτάκης στο newmoney: H κρουαζιέρα επανακάμπτει δυναμικά στην Ελλάδα

Ποιες είναι οι ακριβότερες πόλεις για τους ξένους εργαζόμενους