Μετά την πολύνεκρη έκρηξη στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την πρόσφατη νομοθεσία κατά της παραπληροφόρησης για να δημιουργήσει το δικό της αφήγημα.

Λίγο μετά την τρομοκρατική επίθεση, η Άγκυρα αποφάσισε να διακόψει την πρόσβαση των πολιτών της στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης Twitter, Instagram και YouTube μέχρι την επόμενη ημέρα. Παράλληλα, το εθνικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης της χώρας RTUK επέβαλε moratorium ενημέρωσης όσον αφορά την επίθεση στα μέσα ενημέρωσης.

Το «μαύρο» στην ενημέρωση αυτό υποδεικνύει την υπερβολική και κατά πολλούς δικτατορική επιρροή που έχει η κυβέρνηση της χώρας στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, η οποία ενισχύθηκε πρόσφατα λόγω της ψήφισης του «νομοσχεδίου κατά της παραπληροφόρησης». Ο νόμος αυτός τον οποίο κατέθεσε το κυβερνητικό κόμμα του Ερντογάν, ΑΚ και o οποίος υπερψηφίστηκε από το εθνικιστικό συμμαχικό κόμμα ΜΗΡ, άλλαξε τα δεδομένα ενημέρωσης και διάδοσης πληροφοριών τόσο στα ΜΜΕ όσο και στο διαδίκτυο, ενώ έχει πια ποινικοποιήσει και την «μετάδοση ψευδών πληροφοριών».

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, «ο νόμος αυτός φιμώνει τους επικριτές του Ερντογάν λίγο πριν τις εθνικές εκλογές στη χώρα. Ο νέος νόμος της τουρκικής κυβέρνησης καταπνίγει την ελεύθερη έκφραση στο διαδίκτυο και την ελευθερία του Τύπου». Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα από την πλευρά τους, ισχυρίζονται πως η κυβέρνηση Ερντογάν έχει αυξήσει τις επιθέσεις κατά των δημοσιογράφων «σε μία προσπάθεια δημιουργίας αντιπερισπασμού από την δημοκρατική και οικονομική κατάρρευση της χώρας ενόψει των εκλογών».

O βουλευτής Ομέρ Φαρούκ Γκεργκεργιόγλου του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) αντιδρά στο νομοσχέδιο κατά της παραπληροφόρησης

Δύο στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης τόνισαν στο Bloomberg πως «τα μέτρα ελήφθησαν για λόγους εθνικής ασφάλειας». Σημειωτέον πως η κυβέρνηση Ερντογάν κατηγορεί το κουρδικό PKK για την επίθεση.

Οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας έχουν πια την ικανότητα να περιορίσουν την πρόσβαση των πολιτών στο διαδίκτυο, μέσω επιβολής των αποφάσεών τους προς τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών της χώρας. Εάν το «κλείδωμα» της πρόσβασης στα sites αυτά δεν έχει επιβληθεί μέσα σε τέσσερις ώρες, οι εταιρείες αυτές απαγορεύεται να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στη χώρα για έξι μήνες, θα δεχθούν μείωση των ταχυτήτων τους μέχρι και 90% και θα κληθούν να πληρώσουν βαρύτατα πρόστιμα.

Όποιοι πολίτες καταδικαστούν για «μετάδοση ψευδών πληροφοριών» ενδέχεται να φυλακιστούν μέχρι και τρία έτη.

Παρά την απαγόρευση, αρκετά στελέχη των τοπικών κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλικαγιά, χρησιμοποίησαν το Twitter για να εκδώσουν ανακοινώσεις προς τους πολίτες μέσω της χρήσης VPN. Σημειωτέον πως, σύμφωνα με την εταιρεία We Are Social, η Τουρκία βρίσκεται στην έκτη θέση της κατάταξης της χρήσης VPN στον κόσμο, με ποσοστό 31%. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία των Google Trends μετά την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, καταγράφηκε δραματική αύξηση της εύρεσης αποτελεσμάτων για τον όρο «VPN» στη χώρα.

Διαβάστε ακόμη:

Black Friday: Τι θα ψωνίσουν οι καταναλωτές – Ποια η γνώμη τους για τις εκπτώσεις (infographics)

Μέσι, Νεϊμάρ, Εμπαπέ ή κάποιος άλλος – Οι αναλυτές του Bloomberg αποφασίζουν ποιος θα «σηκώσει» το φετινό Μουντιάλ

Γιατί κατάρρευσαν τα Crypto – Οι επενδυτικές απάτες και τα χαμένα λεφτά των επενδυτών