Ο διαρκής βομβαρδισμός της Ρωσίας με οικονομικές κυρώσεις από πλευράς ΗΠΑ και η απειλή ότι έπονται κι άλλες, ώθησαν τις αρχές της χώρας να ενισχύσουν τα αποθέματα και να μειώσουν τα χρέη των τελευταίων 5 ετών.

Και την ώρα που οι κυβερνήσεις ανά τον πλανήτη ετοιμάζονται για αυτό που αναμένεται να είναι η χειρότερη οικονομική ύφεση από το 2008, οι επιφυλακτικές πολιτικές που ώθησαν τη ρωσική οικονομία σε στασιμότητα αρχίζουν να μοιάζουν με επιτυχημένη πρόβλεψη για το εγγύς μέλλον.

Ο οίκος S&P διατήρησε την αξιολόγηση της Ρωσίας στο BBB- με σταθερό outlook, παρά το γεγονός ότι υποβάθμισε μια σειρά αναδυόμενων αγορών λόγω της ελεύθερης πτώσης στις τιμές των εμπορευμάτων.

«Οι προηγούμενες κρίσεις δίδαξαν στο ρωσικό ΥΠΟΙΚ και την Κεντρική Τράπεζα πώς να προετοιμαστούν για την τρέχουσα κρίση», αναφέρει ο Karen Vartapetov, αναλυτής της S&P Global Ratings.

Πάντως, δεδομένης της εξάρτησης της Ρωσίας από τις εξαγωγές εμπορευμάτων, δεν φαίνεται πως θα γλυτώσει από μια παγκόμσια ύφεση. Ο προϋπολογισμός της ήδη έχει μειωθεί λόγω της πτώσης του πετρελαίου σε πολυετή χαμηλά. Από τις αρχές του έτους έχει χάσει 22%.

Η οικονομία της Ρωσίας που διέταξε περιορισμούς στην κυκλοφορία των πολιτών από τη Δευτέρα, μπορεί να συρρικνωθεί κατά 5% με 10% φέτος αν επιβληθεί πλήρες lockdown, σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο που «βλέπει» η ρωσική κυβέρνηση.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν το 2014 από τις ΗΠΑ και την ΕΕ λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία εμποδίζουν πολλές κρατικές επιχειρήσεις να αυξήσουν το χρέος τους στο εξωτερικό, ενώ ένα μέτρο που ελήφθη από την Ουάσινγκτον πέρυσι εμποδίζει τους Αμερικανούς επενδυτές να αγοράσουν κρατικό χρέος εκτός ρουβλιού.

Οι κυρώσεις άφησαν τη Ρωσία με ένα από τα χαμηλότερα χρέη ως αναλογία προς το ΑΕΠ στις αναδυόμενες αγορές.

Ο υπουργός Οικονομικών, Anton Siluanov, είχε πει το 2019 ότι η Ρωσία έχει αρκετά αποθέματα που της επιτρέπουν να τα βγάλει πέρα χωρίς να χρειάζεται να καταφύγει σε δανεισμό για τουλάχιστον έναν χρόνο.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών διοχέτευε υπερβολικά έσοδα από τους φόρους επί των εξαγωγών πετρελαίου σε ένα τεράστιο ταμείο που δημιουργήθηκε για τις δύσκολες μέρες, καθιστώντας τα διεθνή αποθέματα της Ρωσίας τα τέταρτα μεγαλύτερα στον κόσμο. Μέχρι στιγμής, ο Πούτιν δεν έχει δείξει διάθεση να εκμεταλλευτεί τα κεφάλαια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του κορωνοϊού, αλλά αντίθετα ανήγγειλε ένα σχέδιο για την ενίσχυση του προϋπολογισμού μέσω φόρων επί μερισμάτων και μεγάλων τραπεζικών καταθέσεων.

Οι διαρκείς προετοιμασίες της Ρωσίας για μια κρίση, κόστισαν στην οικονομία της χώρας που βρίσκεται σε στασιμότητα τα τελευταία 5 χρόνια.

Πριν το ξέσπασμα του ιού και τη μεγάλη πτώση του πετρελαίου ο Πούτιν είχε υποσχεθεί να ενισχύσει το βιοτικό επίπεδο φέτος αυξάνοντας τις δαπάνες.

Μια από τις κινήσεις αντίδρασης της Ρωσίας απέναντι στις κυρώσεις του 2014 ήταν να βάλει περιορισμούς σε συγκεκριμένες εισαγωγές από ΗΠΑ και Ευρώπη. Αν και το μέτρο οδήγησε σε μεγάλη αύξηση των εγχώριων τιμών, παράλληλα, αυξήθηκε η αγροτική παραγωγή, γεγονός που καθιστά τη Ρωσία πιο ανθεκτική σε περίπτωση αναταραχών στο παγκόσμιο εμπόριο.