Τις επιπτώσεις του «ακριβού» πετρελαίου στην οικονομία της Ευρωζώνης επιχειρεί να σκιαγραφήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σε έκθεσή της για την πορεία του ΑΕΠ στη ζώνη του ΑΕΠ. 

Πιο συγκεκριμένα, οι αναλυτές της ΕΚΤ εκτιμούν ότι η οικονομική δραστηριότητα στις χώρες – μέλη θα μπορούσε να περιοριστεί κατά 0,8% σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο εξαιτίας της πρόσφατης αύξησης των τιμών πετρελαίου. 

Ωστόσο, όπως σπεύδουν να συμπληρώσουν, αυτή η μείωση θα έχει σχετικά περιορισμένη επίπτωση, δεδομένων των προοπτικών ανάπτυξης την επόμενη 4ετία. «Συνιστά ένα κάπως περιορισμένο σοκ, καθώς θα αποτυπωθεί στο πλαίσιο μιας σωρευτικής δυνητικής ανάπτυξης του ΑΕΠ, η οποία υπολογίζεται περίπου στο 5,2% τα επόμενα τέσσερα χρόνια» αναφέρει χαρακτηριστικά η κεντρική τράπεζα. 

relates to ECB Says Oil-Price Hike to Cut Euro-Area Output by Just 0.8%

Όσον αφορά τον κίνδυνο μιας μακροπρόθεσμης διατήρησης των υψηλών πετρελαϊκών τιμών, οι αναλυτές θεωρούν ότι αυτό το σενάριο συγκεντρώνει πιθανότητες της τάξης του 40%.  

Ας σημειωθεί ότι η οικονομία της Ευρωζώνης, παρά τις προκλήσεις (πόλεμος στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός), συνεχίζει να αναπτύσσεται (0,7% σε τριμηνιαία βάση), όπως κατέδειξαν και τα πρόσφατα στοιχεία για το β’ τρίμηνο, τα οποία ήταν καλύτερα των προβλεπόμενων (0,2%). 

Την ίδια στιγμή, η τιμή του πετρελαίου παραμένει σταθερά πέριξ των 100 δολαρίων ανά βαρέλι, καθώς η ζήτηση είναι αρκετά υψηλή, ενώ η προσφορά δέχεται σημαντικές πιέσεις. 

Παρ’ όλα αυτά, οι τρέχουσες τιμές είναι χαμηλότερες σε σχέση με το πετρελαϊκό σοκ του 1973 και του 1979, ενώ έχουν λιγότερη ένταση σε σχέση με τις ανατιμήσεις που παρατηρήθηκαν την περίοδο 2003 – 2008, εξηγούν οι αναλυτές της ΕΚΤ.  

Σ’ αυτό το πλαίσιο, διευκρινίζουν ότι ο περιορισμός αντίκτυπος της τρέχουσας πετρελαϊκής ανόδου ενδεχομένως συσχετίζεται με την ευελιξία της αγοράς εργασίας, τη βελτιωμένη νομισματική πολιτική και το γεγονός ότι οι οικονομίες έχουν πλέον μικρότερη εξάρτηση από το αργό. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η τιμή του αμερικανικού πετρελαίου (WTI) καθορίζεται στα 96,98 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του ευρωπαϊκού αργού (Brent) διαμορφώνεται στα 102,92 δολάρια ανά βαρέλι. Σε σχέση με πέρυσι, οι τιμές είναι αυξημένες κατά 32% και κατά 35%, αντίστοιχα. 

Διαβάστε επίσης:

Αυτό είναι το τιμολόγιο ρεύματος που θα πληρώσουν για τον Aύγουστο οι καταναλωτές

Αλ. Μανιατόπουλος: Άλλο ένα σφυρί από τα «αποκαΐδια» της MAVA

Η… ρωσική σαλάτα στην Αλεξανδρούπολη, τα ακίνητα της Τρ. Πειραιώς και το παζάρι της Intrum, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και το θηρίο του Πειραιά