Οι χειροποίητες μάσκες προσώπου φορέθηκαν πολύ όμως ποιες είναι οι πιο αποτελεσματικές;

Οι μάσκες θα πρέπει ιδανικά να κατασκευαστούν από πολλαπλές στρώσεις υφάσματος για να παγιδεύσουν τα ιογενή σταγονίδια από τη μύτη και το στόμα που σχετίζονται με την εξάπλωση του Covid-19.

Οι επιστήμονες στην Αυστραλία συνέκριναν την αποτελεσματικότητα μιας μάσκας προσώπου με μονή και διπλή  στρώση.  Χρησιμοποιώντας ένα προσαρμοσμένο σύστημα φωτισμού LED και μια βιντεοκάμερα υψηλής ταχύτητας, απέδειξαν ότι μια μόνο στρώση μείωσε την εξάπλωση των σταγονιδίων της ομιλίας, αλλά λιγότερο από ότι μια μάσκα με διπλή στρώση.

Μια μάσκα με διπλή στρώση ήταν επίσης «σημαντικά πιο αποτελεσματική» στη μείωση της εξάπλωσης σταγονιδίων που προκαλείται από βήχα και φτέρνισμα, αν και μια τριπλή χειρουργική μάσκα ήταν η καλύτερη όλων.

Οι ερευνητές με επικεφαλής την Raina MacIntyre στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ δήλωσε στο περιοδικό Thorax ότι οι μάσκες προσώπου πιστεύεται ότι προστατεύουν τους υγιείς ανθρώπους από την εισπνοή μολυσματικών σταγονιδίων καθώς και τη μείωση της εξάπλωσης από εκείνους που έχουν ήδη μολυνθεί.

Οι παγκόσμιες ελλείψεις οδήγησαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ και άλλες υγειονομικές αρχές υγείας να προτείνουν την χρήση χειροποίητων μασκών ως εναλλακτική των χειρουργικών.