Πριν από περίπου μια δεκαετία, η Σαουδική Αραβία επέλεξε έναν έμπειρο τραπεζίτη για να βοηθήσει στη δημιουργία ενός προγράμματος για την αγορά χρέους, το οποίο από τότε έχει μετατρέψει το βασίλειο σε έναν από τους πιο παραγωγικούς εκδότες ομολόγων παγκοσμίως. Το επόμενο καθήκον του είναι να βοηθήσει το Ριάντ να προσελκύσει κεφάλαια από το εξωτερικό και να τριπλασιάσει τις ετήσιες άμεσες ξένες επενδύσεις σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030.

Ο Φαχάντ Αλ-Σάιφ έχει γίνει το νέο πρόσωπο της προσπάθειας της χώρας του Περσικού για την προσέλκυση κεφαλαίων, αντικαθιστώντας τον Χαλίντ Αλ-Φαλίχ ως υπουργό Επενδύσεων εν μέσω ριζικών αλλαγών στο υπουργικό συμβούλιο. Με τον Αλ-Σάιφ, το βασίλειο αποκτά έναν βετεράνο των χρηματοοικονομικών, η εμπειρία του οποίου βρίσκεται στο σταυροδρόμι των επιχειρήσεων, της πολιτικής και του κρατικού πλούτου.

Ο Αλ-Σάιφ συνεργάστηκε με τον υπουργό Οικονομικών Mοχάμεντ Αλ-Τζαντάν όταν η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε το πρόγραμμα χρέους της και άρχισε να αξιοποιεί τις παγκόσμιες αγορές ομολόγων το 2016. Όταν ένα χρόνο αργότερα η χώρα συγκέντρωσε το ρεκόρ των 21,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθιστώντας το βασίλειο έναν από τους πιο ενεργούς εκδότες κρατικών ομολόγων των αναδυόμενων αγορών, ο Aλ-Σάιφ βρισκόταν στο τιμόνι των deals.

Έχει διατελέσει σε διάφορες θέσεις στο PIF της Σαουδικής Αραβίας και σε έναν τραπεζικό κολοσσό της χώρας που υποστηρίζεται από την HSBC Holdings Plc, περνώντας μεγάλο μέρος των τελευταίων δύο δεκαετιών στον κόσμο των επενδύσεων και της συγκέντρωσης κεφαλαίων.

Αυτή η εμπειρία θα είναι κρίσιμη για το βασίλειο, το οποίο χρειάζεται όλο και περισσότερα μετρητά, καθώς μειώνει τα δαπανηρά έργα και παράλληλα προσπαθεί να προωθήσει το σχέδιο διαφοροποίησης του πρίγκιπα Mοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Bloomberg

Πιο πρόσφατα, ηγήθηκε της επενδυτικής στρατηγικής για το PIF. Το ταμείο ύψους 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων αναμένεται να παρουσιάσει τα σχέδιά του για τα επόμενα πέντε χρόνια τις επόμενες εβδομάδες, δίνοντας πιθανώς προτεραιότητα σε εγχώριες συναλλαγές και στοχεύοντας σε εισροές κεφαλαίων σε εγχώριους «πρωταθλητές» όπως η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Humain.

Ο Αλ-Σάιφ έχει να αντιμετωπίσει το πρότζεκτ της υλοποίησης του οράματος της Σαουδικής Αραβίας να προσελκύσει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε ετήσιες άμεσες ξένες επενδύσεις έως το 2030, περίπου το τριπλάσιο από το 2024. Αυτό πιθανότατα θα τον οδηγήσει σε περιοδεία στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές πρωτεύουσες, όπως και τον προκάτοχό του, αλλά με έμφαση στην υπογραφή συμφωνιών που μεταφράζονται σε κεφάλαια για το βασίλειο και όχι στην προώθηση πολιτικών.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις αναμένεται να αποτελέσουν σημαντικό μέρος του σχεδίου οικονομικής διαφοροποίησης της Σαουδικής Αραβίας τα επόμενα χρόνια. Οι αξιωματούχοι έχουν υιοθετήσει μια πιο ομοιόμορφη στάση σε αυτό το θέμα, με τον Αλ-Φαλίχ να είναι από τους πρώτους που δήλωσαν ανοιχτά τον περασμένο Οκτώβριο ότι η κυβέρνηση θα μειώσει τη συμμετοχή της, ώστε ο ιδιωτικός τομέας να μπορεί να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο.

Ένα μήνα αργότερα, ο Αλ-Σάιφ ανέβηκε στη σκηνή του American Business Forum στο Μαϊάμι για να παρουσιάσει στους Αμερικανούς επενδυτές ευκαιρίες που, όπως είπε, θα προωθήσουν το ρόλο της Σαουδικής Αραβίας ως δίαυλου επιχειρηματικών συναλλαγών μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Στην εκδήλωση, σύμφωνα με το Bloomberg, χαρακτήρισε το βασίλειο ως παγκόσμιας εμβέλειας και φιλικό και ανέφερε έξι βασικούς τομείς για την αξιοποίηση κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού και της προηγμένης μεταποίησης. Ο Aλ-Σάιφ ξεχώρισε τις εταιρείες Humain, Savvy Games Group, Alat και Lucid — στις οποίες το PIF είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος — ως εταιρείες έτοιμες για συνεργασία.

Διαβάστε ακόμη 

Νέο κρυφτούλι με τις προμήθειες των τραπεζών

ΗΠΑ: Γιατί ο Τραμπ βάζει στο στόχαστρο τα fund που αγοράζουν σπίτια

Γεμίζει ο «κουμπαράς» του ελβετικού: 2.100 αιτήσεις σε τρεις μέρες (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα