Η φετινή χρόνια ίσως και να αποβεί η χειρότερη στη μεταπολεμική ιστορία της Τράπεζας της Δανίας (Danske Bank).

Έως τώρα μέσα στο 2018 η τράπεζα έχει απολέσει το 1/4 της χρηματιστηριακής της αξίας. Οι μοναδικές φορές τις τελευταίες τρεις δεκαετίς που η τράπεζα κατέγραψε τόσο κακές επιδόσεις ήταν το 2008 (παγκόσμια οικονομική κρίση) και το 2011 (κρίση ευρωζώνης).

Σήμερα οι μετοχές της Danske βούτηξαν μέχρι και 11% μετά και τα απογοητευτικά της αποτελέσματα β’ τριμήνου, κυρίως λόγω αδύναμων επιδόσεων στον τομέα trading. Μάλιστα η διοίκηση προβλέπει ότι τα κέρδη για το σύνολο της χρήσης θα διαμορφωθούν στο χαμηλότερο επίπεδο της προηγούμενης εκτίμησης.

Μαζί με τη σημερινή πτώση, οι συνολικές απώλειες για το 2018 αγγίζουν τα 10 δισ. δολάρια.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Δανίας εμφάνισε καθαρά κέρδη τριμήνου ύψους 4,23 δισ. κορόνων Δανίας (663,9 εκατ. δολαρίων) μειωμένα κατά 12% σε σχέση με τις 4,79 δισ. κορόνες πριν από ένα χρόνο.

Η τράπεζα αναμενόταν να εμφανίσει καθαρά κέρδη 4,58 δισ. κορόνων Δανίας.

danskbankk.png

Στο μεταξύ οι επενδυτές αναρωτιούνται πόση ζημιά ακόμη θα προκαλέσει ένα σκάνδαλο για ξέπλυμα χρήματος (το οποίο όλο και «βαθαίνει») στη μετοχή της τράπεζας, η οποία έχει βουτήξει δύο φορές περισσότερο από ότι ο δείκτης Bloomberg για τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές φέτος.

Υπενθυμίζεται ότι ότι το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται η Τράπεζα της Δανίας αφορά επιχειρήσεις της δανέζικης τράπεζας στην Εσθονία που μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί για να ξεπλύνουν μέχρι και 8,3 δισ. δολ. μεταξύ 2007 και 2015, ποσό κατά δύο φορές μεγαλύτερο από τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Μέχρι στιγμής, η τράπεζα δεν έλαβε τίποτα περισσότερο από μια αυστηρή προειδοποίηση και το αίτημα για μεγαλύτερες κεφαλαιακές απαιτήσεις από την εθνική ρυθμιστική αρχή.

Ωστόσο οι αναλυτές υπολογίζουν πως η τράπεζα θα έρθει αντιμέτωπη με πρόστιμα ύψους 670 δισ. δολαρίων για το σκάνδαλο, ποσό ωστόσο που είναι μηδαμινό μπροστά σε αυτά που έχει χάσει η χρηματιστηριακή της αξία.

Ο επικεφαλής του τμήματος trading της Sydbank A/S σχολιάζει πως η Τράπεζα της Δανίας δέχεται πολλαπλά χτυπήματα φέτος, καθώς «υποφέρει» από το σκάνδαλο, από τη γενικευμένη πτώση του τραπεζικού τομέα, καθώς και από τα αδύναμα οικονομικά της αποτελέσματα.