Η ΕΕ συγκέντρωσε προσφορές ύψους 107 δισ. ευρώ για το πρώτο ομόλογο που εκδίδει συλλογικά με στόχο τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, σε μια πρώτη ένδειξη της όρεξης των επενδυτών για τα χρεόγραφα με πιστοληπτική αξιολόγηση βαθμίδας AAA.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Danske Bank και η ABN Amro Bank περιμένουν ότι η ΕΕ θα αντλήσει 10 δισ. ευρώ ή και παραπάνω από την πώληση του 10ετούς,  με εκδόσεις συνολικού ύψους περί τα 80 δισ. ευρώ στο σύνολο του 2021. Το βιβλίο προσφορών μέχρι στιγμής εμφανίζεται να απέχει από το ποσό ρεκόρ ύψους 145 δισ. ευρώ για αντίστοιχη έκδοση το 2020, ωστόσο έχει περιθώριο ανόδου.

«Απλώς πετάει» σχολιάζει ο Γενς Πίτερ Σόρενσεν, επικεφαλής ανάλυσης της Danske Bank. «Έκαναν την ασφαλή επιλογή να εκδώσουν ένα 10ετές ομόλογο,  παρέχοντας ένα αξιοπρεπές premium νέας έκδοσης. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να πάει άσχημα».

Η πώληση ήταν μια από τις πλέον αναμενόμενες από τις αγορές στη σύγχρονη εποχή, δεδομένου του όγκου χρέους το οποίο η ΕΕ σκοπεύει να εκδώσει τα επόμενα χρόνια. Πριν την πανδημία, η έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρέους ήταν σχεδόν αδύνατη, λόγω της σθεναρής αντίστασης των πλουσιότερων και δημοσιονομικά ισχυρότερων ευρωπαϊκών κρατών.

Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ έχει επιδράσει καταλυτικά και στο κόστος δανεισμού των χωρών της ΕΕ με τη χαμηλότερη πιστοληπτική ικανότητα, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Η ΕΕ έχει προγραμματισμένες άλλες δύο εξόδους στις αγορές μέχρι το τέλος Ιουλίου, ενώ νέα «πράσινα» ομόλογα αναμένονται ακόμη και το φθινόπωρο. Η ΕΕ αναμένεται επίσης να εκδώσει χρεόγραφα βραχείας λήξης (έντοκα γραμμάτεια), καθώς θα μετατρέπεται σε συνεπή «εκδότη» κοινού χρέους.

«Οι διεθνείς επενδυτές είναι ιδιαίτερα ευτυχείς με τα ομόλογα αυτά τα οποία εκδίδει η Ευρώπη», δηλώνει από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ, γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, μιλώντας στο Bloomberg TV. «Οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη αντέδρασε στην κρίση και για το πώς αναπτύσσεται η ζώνη του ευρώ».

Διαβάστε ακόμη:

ΙΟΒΕ: Ενισχύθηκε τον Μάιο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία

Γαλλία: Πρόστιμο €1 εκατ. επιβλήθηκε στην IKEA Γαλλίας – Κατασκόπευε εργαζομένους της

Yπεκμισθώσεις – Κουρεμένα ενοίκια: Εκδόθηκε η απόφαση που λύνει το πρόβλημα