Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Bridgewater Associates Ρέι Ντάλιο αποχώρησε από την ηγεσία της επιχείρησης που κατέστησε το μεγαλύτερο hedge fund στον πλανήτη, παραδίδοντας τη σκυτάλη αλλά και τα assets $150 δισ. δολαρίων σε μία νεότερη γενιά με τις δικές τους επενδυτικές ιδέες.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο Ρέι Ντάλιο στις 30 Σεπτεμβρίου μετέφερε τα δικαιώματα ψήφου που είχε στο Δ.Σ. της Bridgewater και παραιτήθηκε από τη θέση του ενός εκ των τριών co-Chief Investment Officers της.

«Ο Ρέι δεν έχει πλέον τον τελικό λόγο», δήλωσε ο co-Chief Investment Officer Νιρ Μπαρ Ντέα σε συνέντευξή του και πρόσθεσε «Πρόκειται για μεγάλη αλλαγή».

Το Bloomberg από την πλευρά του χαρακτηρίζει την αποχώρηση του Ντάλιο «ορόσημο». Ενώ αρκετοί συνομήλικοί του μετέτρεψαν τις εταιρείες που είχαν ιδρύσει σε οικογενειακά γραφεία ή τις έκλεισαν, εκείνος ήταν αποφασισμένος να δημιουργήσει κάτι που θα συνέχιζε και μετά τη δική του διοίκηση.

Για αυτό ακριβώς τον λόγο είχε καταστρώσει το σχέδιο αλλαγής της ηγεσίας στην Bridgewater από το… 2010, εκτιμώντας ότι θα ολοκληρώνονταν σε μόλις δύο χρόνια. Όπως φαίνεται όμως από τη διάρκεια της υλοποίησης του σχεδίου του μάλλον δυσκολεύτηκε στην αναζήτηση των διαδόχων του.

«Πρόκειται για τη φυσική εξέλιξη των πραγμάτων. Με το που ήμασταν έτοιμοι, προχωρήσαμε», δήλωσε ο 73χρονος Ντάλιο, ο οποίος θα διατηρήσει τη θέση του στο διοικητικό συμβούλιο με έναν νέο τίτλο, αυτόν του «Ιδρυτής και μέντορα CIO». Ο ίδιος πρόσθεσε «Δεν ήθελα να παραμείνω αγκιστρωμένος στη θέση μου μέχρι να πεθάνω».

Το timing είναι επίσης ευνοϊκό. Η Bridgewater, αφού αρχικά παρερμήνευσε τις κινήσεις των αγορών στους πρώτους μήνες της πανδημίας, στη συνέχεια σημείωσε καλές αποδόσεις.

Η ναυαρχίδα της Pure Alpha βρισκόταν στο +34,6% φέτος έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ αντίθετα η All Weather – που έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει πιο σταθερές αποδόσεις – έχει υποχωρήσει κατά 27,2%.

«Αξιοκρατία ιδεών»

Ο Ντάλιο ήταν πρώην trader εμπορευμάτων όταν ίδρυσε την Bridgewater, στο διαμέρισμα δύο υπνοδωματίων που είχε στη Νέα Υόρκη το 1975. Χάρη στην εξαιρετική της απόδοση τη δεκαετία του 2000, η εταιρεία συγκέντρωσε assets δεκάδων δισ. δολαρίων και προσέλκυσε στο πελατολόγιό της πολλoύς μεγάλους θεσμικούς επενδυτές.

Η Bridgewater με έδρα το Γουέστπορτ του Κονέκτικατ, έγινε διάσημη και για τη… μυστικοπάθειά της με αρκετούς να την συγκρίνουν με σέκτα.

Ο Ντάλιο ήθελε να δημιουργήσει μια «αξιοκρατία ιδεών» και πίστευε ότι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχει ήταν μέσω «ριζοσπαστικής ειλικρίνειας και ριζοσπαστικής διαφάνειας». Ενθάρρυνε την ανοιχτή διαφωνία, τα meetings καταγράφονταν και οι εργαζόμενοι είχαν τις λεγόμενες κάρτες του μπέιζμπολ, που ανέγραφαν βαθμολογία των επιδόσεών τους σε χαρακτηριστικά όπως η αξιοπιστία.

Για την εποχή που αποφάσισε να αποχωρήσει από την  Bridgewater πριν μια δεκαετία είχε αναφέρει πως «απλώς διευθετούσα τα θέματα» και είχε προσθέσει «Δεν είχαμε διοικητικό συμβούλιο αλλά ούτε και ιδέα για το πώς δημιουργείς καλή διοίκηση».

Διαβάστε ακόμη:

Ράλι άνω του 2% στο Χρηματιστήριο, κέρδη 4% για τις τράπεζες – Η καλύτερη συνεδρίαση από τον Μάιο

Καραβίας (Eurobank): «Υπάρχει κίνδυνος να αυξηθούν οι επισφάλειες – Δεν θα πάμε σε νέα γενιά NPEs»

Καφές: Γιατί η ποικιλία arabica βρίσκεται σε κίνδυνο