Η ρωσική οικονομία συνεχίζει να δέχεται πιέσεις από τη μείωση των τιμών των βασικών εμπορευμάτων, με τις εξαγωγές της να συρρικνώνονται για πέμπτο διαδοχικό μήνα τον Ιούνιο. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε την Πέμπτη η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, οι αποστολές στο εξωτερικό υποχώρησαν περίπου 8% σε ετήσια βάση, μετά από πτώση σχεδόν 10% τον Μάιο.
Σε επίπεδο τριμήνου, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 5,9% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ρυθμός που επαναλαμβάνει την πτώση του πρώτου τριμήνου. Η κάμψη αυτή αποδίδεται κυρίως στις δυσμενείς συνθήκες των διεθνών αγορών εμπορευμάτων, με την κεντρική τράπεζα να επισημαίνει ήδη από τον Ιούλιο ότι η πτώση των τιμών αποτελεί τον βασικό παράγοντα.

Οι τιμές του ρωσικού πετρελαίου υποχωρούν
Η μέση τιμή πώλησης του ρωσικού πετρελαίου, που στις αρχές του έτους ξεπερνούσε τα 70 δολάρια το βαρέλι, διαμορφώθηκε στα 56 δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας. Οι προβλέψεις δείχνουν περαιτέρω μείωση στο δεύτερο εξάμηνο, λόγω επιδείνωσης της ισορροπίας προσφοράς–ζήτησης και αύξησης της παραγωγής από τον OPEC+. Η τράπεζα πλέον εκτιμά μέση τιμή 55 δολαρίων το βαρέλι για το 2025, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 60 δολάρια.
Κυρώσεις και αντίκτυπος στο εμπόριο
Παρά το γεγονός ότι η τελευταία δέσμη κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτηρίστηκε «από τις ισχυρότερες» μέχρι σήμερα, η επίδρασή της στις ρωσικές εξαγωγές παραμένει περιορισμένη. Οι κινήσεις του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά των αγοραστών ρωσικού πετρελαίου και οι απειλές για νέους δασμούς δεν έχουν μέχρι στιγμής προκαλέσει σημαντικές αναταράξεις στις ροές.
Η διαφορά τιμής του ρωσικού αργού σε σχέση με τις διεθνείς τιμές μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, παρά την απόφαση της ΕΕ να μειώσει το ανώτατο όριο τιμής του ρωσικού πετρελαίου από τα 60 στα 47,60 δολάρια το βαρέλι.
Συρρίκνωση του πλεονάσματος τρεχουσών συναλλαγών
Στο πρώτο εξάμηνο του 2025, οι ρωσικές εξαγωγές υποχώρησαν κατά 5,9% στα 196,1 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές παρέμειναν σταθερές στα 138,7 δισ. δολάρια. Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε στα 25 δισ. δολάρια από 42,1 δισ. δολάρια πέρυσι, λόγω ασθενέστερου εμπορικού ισοζυγίου και διευρυμένου ελλείμματος στις υπηρεσίες.
Διαβάστε ακόμη
Από τα αυτοκίνητα στα όπλα: Η Porsche διευρύνει το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο
Eurostat: Οριακή ανάπτυξη 0,1% στην ευρωζώνη το β’ τρίμηνο
Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα διατηρεί αμετάβλητη την πρόβλεψη για πληθωρισμό 24%
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.