Οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως έχουν εκτοξευθεί σε υψηλό δεκαετίας, τη στιγμή που η παγκόσμια οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει από την κρίση της πανδημίας.

Ο αντιπροσωπευτικός δείκτης του ΟΗΕ για τις τιμές τροφίμων έφτασε σε νέο υψηλό, συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία για 12 συνεχόμενους μήνες. Η αύξηση αυτή ενισχύει περαιτέρω τον πληθωρισμό, δυσκολεύοντας τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να ασκήσουν τις πολιτικές τους.

Ποιοι είναι οι λόγοι της ανόδου; Μια ξηρασία στη Ν. Αμερική έχει επηρεάσει τις καλλιέργειες καλαμποκιού, σόγιας και καφέ.

Οι αυξημένες αγορές από την Κίνα μειώνουν την προσφορά στους τομείς των σιτηρών και κρέατος.

Τα έλαια διαφόρων τύπων έχουν καταγράψει αύξηση στις τιμές τους λόγω της αυξημένης ζήτησης για βιοκαύσιμα.

Η αύξηση των τιμών θυμίζει σε πολλούς την περίοδο μεταξύ 2008 και 2011, όταν υπήρξαν κοινωνικές αναταραχές σε πάνω από 30 χώρες. 

Οι συνεχιζόμενες αυξήσεις των πρώτων υλών μεταφέρονται και στα ράφια των σούπερ-μάρκετ, με χώρες από την Κένυα μέχρι το Μεξικό να αναφέρουν αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων.

Οι επιπτώσεις μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα αισθητές σε μερικές φτωχότερες χώρες που βασίζονται στις εισαγωγές, τη στιγμή που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με την πανδημία.

Ο δείκτης του ΟΗΕ έχει φτάσει σε υψηλό δεκαετίας, έχοντας αυξηθεί κατά περίπου 5% τον περασμένο μήνα.

Το πρόβλημα της πείνας στον πλανήτη έχει φτάσει στο χειρότερο σημείο εδώ και χρόνια με την πανδημία να χειροτερεύει τις ανισότητες και τις κοινωνικές ταραχές.

Πριν από δέκα χρόνια, πάντως, υπήρχαν και άλλοι λόγοι που οδήγησαν σε αυτές τις αυξήσεις, όπως οι τιμές ρεκόρ του πετρελαίου και τα πλαφόν που έθεσαν πολλοί εξαγωγείς σιτηρών.

Την ίδια στιγμή, το κόστος του ρυζιού, έχει παραμείνει σχετικά μειωμένο σε σχέση με τα υπόλοιπα επίπεδα.

Ο Αμπντολρέζα Αμπασιάν, στέλεχος του ΟΗΕ ανέφερε πως «δε βρισκόμαστε στην κατάσταση που βρισκόμασταν μεταξύ του 2008 και του 2010 αλλά είμαστε στο προαύλιο. Πρέπει να παρακολουθήσουμε την κατάσταση τις επόμενες εβδομάδες επειδή οι καιρικές συνθήκες μπορεί να χειροτερέψουν τα πράγματα πολύ περισσότερο».

Διαβάστε ακόμη: 

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 2,3% η ύφεση στο 1o τρίμηνο – Αντεξε η οικονομία 

Εργασιακό νομοσχέδιο: Πώς θα λειτουργεί η ψηφιακή κάρτα – Ολες οι αλλαγές 

Αδέρφια εκατομμυριούχοι σε μια νύχτα: Πόνταραν $8.000 σε νέο κρυπτονόμισμα κι έβγαλαν $9 εκατ.