Σε υψηλό τεσσάρων μηνών αυξήθηκαν οι τιμές του σίτου, λόγω της πρόσφατης «ανταρσίας» της Wagner στη Ρωσία, δεδομένης της αβεβαιότητας η οποία προκλήθηκε για τη σταθερότητα της χώρας.

Η Ρωσία αναμένεται να αποτελέσει τη μεγαλύτερη εξαγωγέα σιτηρών παγκοσμίως τόσο την τρέχουσα όσο και την επόμενη σεζόν. Οποιαδήποτε προβλήματα ή εμπόδια στις εξαγωγές της θα είχαν άμεσα και αισθητά αποτελέσματα στην παγκόσμια ροή των αγαθών.

Αν και, αυτή τη στιγμή, δεν έχουν δημιουργηθεί διαταραχές στο εμπόριο σίτου, η αγορά συνεχίζει να μελετά τις επιπτώσεις στην ασφάλεια των εξαγωγών της περιοχής, σύμφωνα με το στέλεχος της Rabobank, Κάρλος Μέρα. 

Τα futures του σίτου στο Σικάγο κατέγραψαν ράλι της τάξης του 3,2%, με τη μηνιαία αύξηση να πλησιάζει το 29% αυτό το μήνα, σε υψηλό από το 2015.

Τα στρατιωτικά κονβόι της Wagner αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στις βάσεις τους, μόνο μετά από τη συμφωνία του Κρεμλίνου με τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν η οποία τον ώθησε και σε «εξορία» στη Λευκορωσία. Η πρόσφατη κίνηση της μισθοφορικής αυτή αποτέλεσε και την μεγαλύτερη υπαρξιακή απειλή εναντίον της 25ετούς κυριαρχίας του Πούτιν.

H όλη, γεωπολιτικά περίπλοκη κατάσταση αυτή, θα μπορούσε να απειλήσει και την Συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, μέσω της οποίας η Ουκρανία μπορεί να εξάγει σχεδόν απροβλημάτιστα τα σιτηρά της στον υπόλοιπο κόσμο.

Η Συμφωνία αναμένεται να ανανεωθεί στα μέσα Ιουλίου, αλλά ο Υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας πρόσφατα αναφέρθηκε σε αυτήν, υπογραμμίζοντας πως δεν είναι αισιόδοξος όσον αφορά την επίτευξη νέας επέκτασης του deal μεταξύ των δύο εμπόλεμων χωρών.

«Η πολιτική αναταραχή στη Ρωσία ενδέχεται να σημαίνει πως οι Ρώσοι διπλωμάτες δε θα έχουν το χρόνο ή τη διάθεση για να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», επεσήμανε ο Μέρα.

Σημειωτέον πως, σύμφωνα με το Bloomberg, η τιμή του σίτου κατέγραψε αύξηση της τάξης του 2,5% στα $7,6525/μπούσελ στο Σικάγο.

Η απότομη αλλαγή των γεωπολιτικών δεδομένων στη Ρωσία παραμένει ένα άλυτο, μέχρι τώρα, παζλ όσον αφορά τη Δύση, ενώ εγείρει ερωτήματα όσον αφορά τη σταθερότητα της κυβέρνησης του Πούτιν. Η κρίση αυτή δημιουργήθηκε λόγω των διχασμών στη ρωσική πολιτική και στρατιωτική σκηνή όσον αφορά την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, τη στιγμή που οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν την αντεπίθεσή τους προσπαθώντας να εκδιώξουν τους εισβολείς.

Σύμφωνα, πάντως, με τον αναλυτή της σουηδικής SEB AB, Έρικ Μέγερσον, «ο κίνδυνος για την παγκόσμια αγορά όσο ο Πούτιν παραμένει στον προεδρικό θώκο είναι πολύ περιορισμένος». Παρ’ όλα αυτά, η τράπεζα έχει μειώσει την πιθανότητα για επέκταση της Συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας.

Τέλος, βάσει των επίσημων στοιχείων του ρωσικού Υπουργείου Γεωργίας, η αγροτική παραγωγή της χώρας συνεχίζει εύρυθμα και χωρίς καθυστερήσεις ή προβλήματα στην εφοδιαστική της αλυσίδα.

Διαβάστε ακόμη:

Κωστής Χατζηδάκης: Η νέα τετραετία θα είναι «παράθυρο ευκαιρίας» για την οικονομία

3+1 νομοσχέδια – ανάσα και μέτρα – έκπληξη τις πρώτες 100 μέρες της νέας κυβέρνησης

Merck: Απέσυρε την αίτηση στην ΕΕ για έγκριση του φαρμάκου της κατά του κορωνοϊού

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ