H βιομηχανία των μικροτσίπ είναι γνωστή για τη μεταβλητότητά της, αλλά οι κατασκευαστές τώρα προετοιμάζονται για μία σημαντική μεταβολή τους τελευταίους μήνες όπου η σημαντική αύξηση των πωλήσεων αναμένεται να μεταβληθεί στη χειρότερη πτώση των τελευταίων δεκαετιών.

Η συγκεκριμένη αγορά βίωσε τεράστια αύξηση των παραγγελιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυξάνοντας τις πωλήσεις και τις αξιολογήσεις των εταιρειών και οδηγώντας σε μαζική έλλειψη πρώτων υλών. Πολλοί αναλυτές και στελέχη ήλπιζαν πως αυτή η αναπτυξιακή τροχιά θα συνεχιζόταν για πολλά χρόνια χωρίς επώδυνες μεταβολές αλλά οι εταιρείες τώρα καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα ιστορικά γνωστό πρόβλημα: αύξηση των αποθεμάτων τους και μείωση της ζήτησης.

Πρόκειται για ένα μακροπρόθεσμο πρόβλημα του τομέα. Δεδομένης της αυξημένης διάρκειας και της δυσκολίας κατασκευής και λειτουργίας μίας μονάδας παρασκευής μικροτσίπ και των προβλημάτων με τις ελλείψεις τα τελευταία χρόνια, οι εταιρείες των τσιπ δεν προλάβαιναν να αντιμετωπίσουν την αυξημένη ζήτηση.

Τα δεδομένα άλλαξαν

Τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά για τους μεγαλύτερους κατασκευαστές. Εταιρείες όπως η Nvidia έχουν δηλώσει μείωση των πωλήσεών τους κατά 40% σε ετήσιο επίπεδο, ενώ η Micron Technology προειδοποιεί πως η ζήτηση για μικροτσίπ εξανεμίζεται με γοργούς ρυθμούς σε πολλούς βιομηχανικούς τομείς. Την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης, η παραγωγή των μικροτσίπ μειώθηκε κατά 17% τον Ιούλιο μετά από σημαντική αύξηση κατά τη διάρκεια του 2021, υποδεικνύοντας προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και μείωση της ζήτησης για φθηνότερα μικροτσιπ στη μεγαλύτερη αγορά ημιαγωγών του κόσμου. 

Η μεταβλητότητα της αγοράς υποδηλώθηκε και μετά από την πρόσφατη απόφαση του Προέδρου Biden για την επιχορήγηση ύψους $52 δισ στην εγχώρια αμερικανική παραγωγή μικροτσίπ μέσω του Chips and Science Act την ίδια ημέρα της προαναφερθείσας ανακοίνωσης της Micron.

«Είναι ειρωνικό», ανέφερε η  Stacy Rasgon, αναλυτής στη Sanford C. Bernstein, προσθέτοντας πως «οι πολιτικοί θα μάθουν σύντομα πόσο γρήγορα αντισταθμίζονται οι ελλείψεις στη συγκεκριμένη αγορά όταν υπάρχει αλλαγή καταναλωτικού συναισθήματος».

Οι κατασκευαστές προσωπικών υπολογιστών οι οποίοι είναι και μερικοί από τους κυριότερους αγοραστές μικροτσίπ ήταν οι πρώτοι που κατάλαβαν το επερχόμενο πρόβλημα. Οι αποστολές νέων προσωπικών υπολογιστών μειώθηκαν σε χαμηλό 30 ετών το β΄τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τη Mercury Research.

Πρόκειται για μία ολική μεταστροφή της «χρυσής εποχής» της πανδημίας όπου η ζήτηση για προσωπικούς υπολογιστές είχε αυξηθεί στα ύψη. Οι καταναλωτές, πλέον, μειώνουν τις μεγάλες αγορές τέτοιου είδους, ακολουθούμενοι από τους κατασκευαστές, δημιουργώντας το φαινόμενο της «διόρθωσης των αποθεμάτων» (inventory correction) στη βιομηχανία.

Παρά την ιστορική παροδικότητα τέτοιων κρίσεων, η τρέχουσα ενδέχεται να αποδειχθεί μακροπρόθεσμη λόγω της ασθενέστερης παγκόσμιας οικονομίας. Εάν υπάρξει διόρθωση αποθεμάτων τη στιγμή που η οικονομία εισέρχεται σε ύφεση, η βιομηχανία δε θα βιώσει ανάπτυξη παρόμοια με αυτή μετά την κρίση του τομέα το 2019.

Σύμφωνα με τον Christopher Danely, αναλυτή της Citigroup, η βιομηχανία θα υποφέρει για μία ή δύο δεκαετίες, συμπαρασύροντας όλες τις συναφείς εταιρείες.

Τεχνολογική ανεξαρτησία

Όλα αυτά τη στιγμή που οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Ευρώπης, της Κίνας και της Ιαπωνίας, προσπαθούν να επιχορηγήσουν και να υποστηρίξουν την εγχώρια παραγωγή μικροτσίπ έτσι ώστε να αυξήσουν την τεχνολογική ανεξαρτησία τους. 

Μόνο το 2022, βρίσκονται «στα σκαριά» 24 βιομηχανικές μονάδες παραγωγής μικροτσίπ ανά τον πλανήτη σύμφωνα με τον βιομηχανικό όμιλο SEMI, πολύ παραπάνω από τον ετήσιο μέσο όρο των 20 μονάδων από το 2014. Οι συνολικές επενδύσεις σε εξοπλισμό θα αγγίξουν τα $117,5 δισ φέτος, αύξηση της τάξης του 15% σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ της βιομηχανίας το 2021. Το 2023, σύμφωνα με τη SEMI, οι επενδύσεις αυτές θα φτάσουν τα $120,8 δισ. 

«Κάποτε επρόκειτο για ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών. Τώρα πρόκειται για ανταγωνισμό μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, τόνισε ο αναλυτής της Northland Securities, Gus Richard. 

H κατασκευή μικροτσίπ, όμως, κρύβει κινδύνους ιδιαίτερα λόγω του αυξημένου προκαταβεβλημένου κόστους. Οι μονάδες παραγωγής κόστους άνω των $20 δισ θα πρέπει να δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο για αρκετά χρόνια πριν αποσβέσουν το κόστος τους, ενώ τα υπέρογκα αυτά ποσά σημαίνουν πως ελάχιστες εταιρείες ανά τον κόσμο όπως Samsung, Taiwan Semiconductor Manufacturing και Intel μπορούν να αναλάβουν την κατασκευή τους.

Οι εταιρείες αυτές έχουν κυριαρχήσει στον τομέα λόγω της κατανόησης της βιομηχανίας αυτής καθεαυτής σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους. Αύξησαν την παραγωγή τους σε σωστές χρονικές στιγμές και βελτίωσαν τις εφοδιαστικές τους αλυσίδες όπως έπρεπε.

Αποδοτικότητα

Αυτή η ώθηση της αύξησης παραγωγής σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, όμως,  θα απειλήσει την αποδοτικότητα.

«Η βιομηχανία θα δημιουργήσει, εν ολίγοις, παράλληλες εφοδιαστικές αλυσίδες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Η μετάβαση αυτή θα μεταφραστεί σε περιόδους υψηλών εσόδων και μεταβλητότητας της ρευστότητας  σε σχέση με την σταθερή βελτίωση της αποδοτικότητας των τελευταίων δεκαετιών», τόνισε ο αναλυτής της Fitch Ratings, Jason Pompeii, υπογραμμίζοντας πως «σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, υπάρχει κίνδυνος υπερβολικής επένδυσης κατά τη διάρκεια μίας περιόδου οικονομικής ύφεσης».

Παρά τις εκτιμήσεις αυτές, οι βιομηχανίες κατασκευής μικροτσίπ παραμένουν αισιόδοξες σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Τα στελέχη αναμένουν πως η συνολική αξία της βιομηχανίας θα αγγίξει το $1 τρισ σε έσοδα μέχρι το τέλος της δεκαετίας. 

Σύμφωνα, τέλος, με την Rasgon «οι εκτιμήσεις της ζήτησης δεν ήταν ποτέ καλές. Άλλες φορές είναι υπερβολικά αισιόδοξοι και άλλες, υπερβολικά απαισιόδοξοι. Εν τέλει, κανείς δε γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι».

Διαβάστε ακόμη:

Το σχέδιο για φθηνή στέγη σε νέους: Τι προβλέπεται για αγορά και επιδότηση δανείων και ενοικίων

«Βuy now, pay later» (BNPL): Κίνδυνος για νέες γενιές υπερχρεωμένων (πίνακες)

Γερμανία: Ανησυχητικά χαμηλή η στάθμη στον Ρήνο – Αδύνατη η διέλευση για αρκετά άδεια πλοία