Η οικονομία των ΗΠΑ που το 2024 κατέγραψε ισχυρή ανάπτυξη, φαίνεται να χάνει την ορμή της το πρώτο τρίμηνο του 2025 κυρίως λόγω της μείωσης της καταναλωτικής δαπάνης και της αύξησης του εμπορικού ελλείμματος, καθώς πολλές επιχειρήσεις έσπευσαν να ενισχύσουν τις εισαγωγές – κυρίως αυτοκινήτων – ενόψει των νέων δασμών.

Οι πρώτες εκτιμήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης δείχνουν άνοδο του ΑΕΠ κατά μόλις 0,4%, το χαμηλότερο ποσοστό εδώ και τρία χρόνια. Η αδύναμη ανάπτυξη προκαλεί ανησυχία στις αγορές, καθώς η πιθανότητα ύφεσης ή αρνητικών επιπτώσεων στην αγορά εργασίας φαίνεται αυξημένη. Ωστόσο μέχρι στιγμής, ο ρυθμός προσλήψεων έχει επιβραδυνθεί σε μικρο βαθμό και δεν υπάρχουν ενδείξεις για εκτεταμένες απολύσεις.

Σύμφωνα με το Bloomberg, την ερχόμενη Παρασκευή θα δημοσιευτούν τα μηνιαία στοιχεία για την απασχόληση και προβλέπεται να δείξουν ότι δημιουργήθηκαν 130.000 θέσεις εργασίας περίπου 100.000 λιγότερες από την μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση του Μαρτίου. Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να διατηρηθεί στο 4,2%.

Τα στοιχεία για την ανάπτυξη του ΑΕΠ που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη θα αποτελέσουν μια πρώτη αξιολόγηση της οικονομίας κατά το α’ τρίμηνο της δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ, και θα είναι ενδεικτικά του αντίκτυπου των δασμών και της ευρύτερης εμπορικής πολιτικής του Αμερικανού Προέδρου ενόψει του πολύ μεγαλύτερου κύματος δασμών που ανακοινώθηκαν στις 2 Απριλίου. Ωστόσο, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων σε εξοπλισμό μπορεί να αποτελέσουν καταλύτη που θα συνεισφέρει θετικά στο ΑΕΠ.

Οι εταιρείες γίνονται ολοένα και πιο επιφυλακτικές σχετικά με τις δαπάνες τους, καθώς περιμένουν να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τους δασμούς, τις εμπορικές συμφωνίες και τη φορολογική πολιτική. Η τελευταία έρευνα οικονομολόγων του Bloomberg έδειξε ότι το αμερικανικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά λιγότερο από 1% σε καθένα από τα πρώτα τρία τρίμηνα του τρέχοντος έτους, με τις ιδιωτικές επενδύσεις να μειώνονται. Οι καταναλωτές, φαίνεται επίσης να περιορίζουν τις αγορές τους. Ο δείκτης τιμών των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, εξαιρουμένων τροφίμων και καυσίμων, που είναι ο δείκτης για τον δομικό πληθωρισμό που παρακολουθεί η Fed προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,6% σε ετήσια βάση, που θα είναι η μικρότερη ετήσια αύξησή του από τον Ιούνιο.

Διαβάστε ακόμη

Tι θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο – Οι 5 άξονες για φοροελαφρύνσεις

Αγγελος Καρακώστας: «Ο Πειραιάς δεν είναι πια περιφερειακό λιμάνι – Είναι κόμβος παγκόσμιας σημασίας»

Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο «drill, baby, drill!» (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα