Αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα είναι οι παραγωγοί ντομάτας στην Καλιφόρνια λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας που πλήττει και την αμερικανική πολιτεία.

Η Καλιφόρνια είναι παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας, με τις σάλτσες, τα προϊόντα σε κονσέρβα και στον πελτέ να καταναλώνονται ευρέως όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων αιώνων φέρνει τους αγρότες της Καλιφόρνιας αντιμέτωπους με τεράστιες ελλείψεις σε νερό με αποτέλεσμα όχι μόνο να δημιουργούνται προβλήματα στην καλλιέργεια αλλά και να εκτινάσσονται οι τιμές στα υποπροϊόντα ντομάτας, όπως οι κέτσαπ και οι σάλτες για ζυμαρικά.

«Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα τη βροχή», δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο Μάικ Μόντα, επικεφαλής της Ένωσης Καλλιεργητών Ντομάτας της Καλιφόρνια. «Φτάνουμε σε ένα σημείο όπου δεν έχουμε αποθέματα για να συνεχίσουμε να καλύπτουμε την καταναλωτική ζήτηση».

Η έλλειψη νερού συρρικνώνει την παραγωγή σε μια περιοχή όπου καλλιεργείται το ένα τέταρτο της
παγκόσμιας παραγωγής ντομάτας, γεγονός που έχει αντίκτυπο στις τιμές των υποπροϊόντων. Οι ανατιμήσεις στη σάλτσα ντομάτας και στην κέτσαπ ξεπερνούν την άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ λόγω της ξηρασίας και του υψηλότερου κόστους παραγωγής. Υπενθυμίζεται ότι για τον Ιούλιο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 8,5%.

Καθώς οι προβλέψεις για την κλιματική αλλαγή στην Καλιφόρνια «θέλουν» θερμότερες και ξηρότερες συνθήκες, οι προοπτικές για τους αγρότες είναι αβέβαιες.

«Είναι πραγματικά δύσκολο να καλλιεργείς ντομάτες αυτήν τη στιγμή», είπε ο Μόντνα. «Από τη μια
πλευρά έχουμε το κόστος εξαιτίας της ξηρασίας, επειδή δεν έχουμε αρκετό νερό για να καλλιεργήσουμε όλα τα στρέμματά μας, και έπειτα έχουμε το αυαξανόμενο κόστος των καυσίμων και των λιπασμάτων.

Οι περιορισμοί στην άσκοπη χρήση νερού τείνουν να γίνουν μόνιμοι, ενώ τα κόστη όλο και ανεβαίνουν:  στην εργασία, στα λιπάσματα, στα καύσιμα. Τα παραπάνω προκαλούν πονοκέφαλο σε παραγωγούς όπως η Woolf Farming. Κοστίζουν μάλιστα στην εταιρεία περίπου 4.800 δολάρια το στρέμμα για την καλλιέργεια και τη συγκομιδή της φετινής σοδειάς, σε σύγκριση με 2.800 δολάρια πριν από μια δεκαετία. Οι περισσότερες αυξήσεις σημειώθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια.

«Οι αποδόσεις είναι πολύ χαμηλές φέτος», είπε ο Blankenship, στέλεχος Woolf Farming σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg. Οι ντόπιοι αγρότες μπορούν να είναι ευχαριστημένοι με τις τιμές που διασφάλισαν για την παραγωγή τους, δεδομένου ότι η ζήτηση παραμένει ψηλά, καθώς οι καταναλωτές είναι απρόθυμοι να στερηθούν τις σάλτσες ντομάτας και τις κέτσαπ, ακόμη και με μεγαλύτερο κόστος. Τη φετινή σεζόν η τιμή για τους παραγωγούς «έκλεισε» περίπου στα 105 δολάρια τον τόνο, που είναι τιμή ρεκόρ, όμως οι αγρότες υποστηρίζουν πως, δυστυχώς, δεν είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και την έλλειψη νερού.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα συρρικνώσουν την παραγωγή βιομηχανικής ντομάτας σε πολλές περιοχές τις επόμενες δεκαετίες. Σε ΗΠΑ, Ιταλία και Κίνα η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά 6% έως το 2050, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Food. Τα προβλήματα με τις υψηλές θερμοκρασίες και το νερό μπορεί να καταστήσουν ιδιαίτερα δύσκολο για την Καλιφόρνια και την Ιταλία να διατηρήσουν τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής, ανέφερε η έκθεση του Ιουνίου.

Η καλλιέργεια της Καλιφόρνιας μειώθηκε τα τελευταία έξι χρόνια από το πρόσφατο ανώτατο όριο παραγωγής των 14,4 εκατομμυρίων τόνων το 2015 και το για το 2022 διατηρεί την πτωτική της πορεία, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ. Ο κλάδος αναμένει ότι η φετινή συγκομιδή θα πέσει κάτω από την εκτίμηση του USDA για 11,7 εκατ. τόνους.

Δεδομένου ότι τα προϊόντα με βάση την ντομάτα είναι δύσκολο να υποκατασταθούν, η ζήτηση δεν είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις αλλαγές των τιμών. Ωστόσο, είναι ένα πρόσθετο βάρος για τους καταναλωτές. Η τιμή της σάλτσας ντομάτας το τελευταίο διάστημα στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 17% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, ενώ η κέτσαπ είναι κατά 23% ακριβότερη.

Διαβάστε ακόμα:

Gov ERP: Η μεταρρύθμιση που μεταμορφώνει το κράτος

Ελευθέριος Χατζόπουλος: Οι νέες επενδύσεις του «βασιλιά» της συσκευασίας (pic)

Τζορτζ Σόρος: Ο γκουρού των bets επιστρέφει στις big tech – Νέο «στοίχημα» στην Tesla