Σε διπλή ύφεση εισήλθε η οικονομία της ευρωζώνης κατά το α’ τρίμηνο του έτους καθώς το αυστηρό lockdown κράτησε κλειστές πολλές επιχειρήσεις ενώ οι καταναλωτές απέφυγαν να ξοδέψουν χρήματα. Το δ’ τρίμηνο του 2020 η συρρίκνωση του ΑΕΠ ανήλθε στο 0,7%, γεγονός που σημαίνει ότι η ευρωζώνη βρίσκεται σε τεχνική ύφεση, δηλ. σημείωσε για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Κατά το α’ τρίμηνο του 2021 το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,6% και μειώθηκε με τριπλάσιο ρυθμό στη μεγαλύτερη οικονομία της Γερμανίας (-1,7%).

Αντιθέτως, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ετήσια ανάπτυξη 6,4%, λόγω εν μέρει της αύξησης των δαπανών των νοικοκυριών.

Στην ΕΕ των 27, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,4% το τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου, μετά από συρρίκνωση 0,5% το δ’ τρίμηνο του 2020.

Σύμφωνα με την Eurostat, μεταξύ των κρατών – μελών για τα οποία είναι διαθέσιμα τα στοιχεία, η Πορτογαλία (-3,3%) κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και ακολουθούν Λετονία (-2,6%) και Γερμανία (-1,7%), ενώ Λιθουανία και Σουηδία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο του ΑΕΠ (+1,8% και +1,1% αντίστοιχα).

Οι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν αρνητικοί για όλες τις χώρες, πλην της Γαλλίας (+1,5%) και της Λιθουανίας (+1%).

Το κοινό Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ αναμένεται ότι τελικά θα ενισχύσει την ανάκαμψη, αλλά όχι μέχρι τουλάχιστον το καλοκαίρι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει πρώτα να εγκρίνει τα εθνικά σχέδια δαπανών και τα κράτη μέλη πρέπει ακόμη να επικυρώσουν τον μηχανισμό συγκέντρωσης 800 δισεκατομμυρίων ευρώ
χρέους για τη χρηματοδότηση των σχεδίων ανάκαμψης.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρεί τον υψηλό ρυθμό αγορών ομολόγων προκειμένου να προστατεύσει την ευρωζώνη από τα υψηλότερα παγκόσμια κόστη δανεισμού που οφείλονται στην ταχύτερη ανάκαμψη των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη:

Οι μεγάλοι της ένδυσης που ετοιμάζονται να σαρώσουν την αγορά

Δήθεν «ολλανδικές» εταιρείες εξαπατούν ελληνικές επιχειρήσεις – Η λίστα

Ακτοπλοΐα: Αποκαλυπτική έκθεση για τα προβλήματα στα λιμάνια