Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και οι Ευρωπαίοι εταίροι του φτάνουν τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον με έντονη ανησυχία για το τι συμφώνησε ο Ντόναλντ Τραμπ στη σύνοδο κορυφής του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά και με φόβους ότι ο Αμερικανός ηγέτης θα πιέσει το Κίεβο να προχωρήσει σε δυσάρεστες παραχωρήσεις.

Ο Τραμπ θα φιλοξενήσει τον Ζελένσκι και αρκετούς Ευρωπαίους ηγέτες για να παρουσιάσει τους όρους μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας που συζήτησε με τον Πούτιν την Παρασκευή στην Αλάσκα. Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει τις συνομιλίες, οι ΗΠΑ προσανατολίζονται σε εδαφικές παραχωρήσεις προς τη Ρωσία, ενώ το Κίεβο θα επιδιώξει δεσμεύσεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η ανησυχία κυριαρχεί στους συμμάχους, που έχουν ελάχιστα μέσα πίεσης απέναντι στις απαιτήσεις του Τραμπ. Παράλληλα, επικρατεί σκεπτικισμός για το αν ο Πούτιν πράγματι επιδιώκει ειρήνη. Η πρόθεση του Τραμπ για μια γρήγορη συμφωνία χωρίς σαφές πλαίσιο εντείνει τα ερωτήματα.

Η συνάντηση στην Αλάσκα και οι αποκαλύψεις Τραμπ

Ο Τραμπ ενημέρωσε τηλεφωνικά τους συμμάχους ότι είναι ανοιχτός στη συμμετοχή των ΗΠΑ σε εγγυήσεις ασφαλείας προς την Ουκρανία και ότι θέλει να επιτευχθεί συμφωνία άμεσα, με στόχο μια συνάντηση Πούτιν–Ζελένσκι μέσα σε μία εβδομάδα. Οι Ευρωπαίοι, ωστόσο, θεωρούν αυτό το χρονοδιάγραμμα υπερβολικά πιεστικό.

Κατά τις επαφές του με ηγέτες, αποκάλυψε ορισμένα στοιχεία από τις συνομιλίες του με τον Πούτιν, χωρίς όμως λεπτομέρειες. Ευρωπαίοι διπλωμάτες εξέφρασαν την απογοήτευσή τους, σημειώνοντας ότι η Μόσχα φαίνεται να αποκόμισε τα μεγαλύτερα οφέλη.

Σε ανάρτησή του στο Truth Social, ο Τραμπ δήλωσε ότι ο Ζελένσκι «μπορεί να τερματίσει τον πόλεμο σχεδόν άμεσα, αν το θελήσει, ή να συνεχίσει να πολεμά». Παράλληλα, υπαινίχθηκε ότι η Κριμαία δεν θα επιστραφεί και ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο Ζελένσκι τόνισε μέσω X πως θέλει ο πόλεμος με τη Ρωσία να τελειώσει «γρήγορα» αλλά κατά τρόπο «αξιόπιστο», ώστε να εξασφαλιστεί «ειρήνη που θα έχει διάρκεια», μερικές ώρες πριν από τη συνάντησή του αργότερα σήμερα με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον, όπου ενημέρωσε πως έφθασε ο ουκρανός πρόεδρος.

«Μοιραζόμαστε όλοι την ισχυρή επιθυμία να τελειώσει αυτός ο πόλεμος γρήγορα και κατά τρόπο αξιόπιστο. Και η ειρήνη να έχει διάρκεια», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι πριν από τη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο παρόντων ευρωπαίων ηγετών που τον υποστηρίζουν.

Διπλωματικές ισορροπίες και επιδιώξεις της Ρωσίας

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, που συμμετείχε στη σύνοδο, δήλωσε ότι «απέχουμε πολύ από μια συμφωνία ειρήνης», αν και αναγνώρισε κάποια πρόοδο. Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ελάχιστα να χάσουν αν οι συνομιλίες αποτύχουν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Τραμπ να αποστασιοποιηθεί από τη σύγκρουση.

Η Ρωσία συνεχίζει τις αργές αλλά σταθερές προελάσεις στην ανατολική Ουκρανία, ενώ η Ευρώπη ενδέχεται να δυσκολευθεί να καλύψει το κενό σε όπλα και πυρομαχικά μετά τη μείωση της αμερικανικής βοήθειας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πούτιν ζήτησε την παραχώρηση ολόκληρης της περιοχής του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουχάνσκ), καθώς και τη διατήρηση του ελέγχου της Κριμαίας. Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία θα παγώσει τις επιχειρήσεις στις υπόλοιπες περιοχές της Ζαπορίζια και της Χερσώνας και πιθανόν να αποσύρει δυνάμεις από μικρές περιοχές στη βορειοανατολική Ουκρανία. Αυτό θα οδηγούσε σε μια άνιση «ανταλλαγή εδαφών» υπέρ της Μόσχας.

Οι αντιδράσεις της Ευρώπης και οι πιθανές εγγυήσεις ασφαλείας

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, προειδοποίησε ότι «αν σήμερα δείξουμε αδυναμία απέναντι στη Ρωσία, ετοιμάζουμε τις συγκρούσεις του αύριο». Τόνισε επίσης ότι οι συνέπειες θα αγγίξουν και την Ευρώπη, ιδίως σε μια περίοδο συνεχών κυβερνοεπιθέσεων.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, δήλωσε στο CNN ότι οι συνομιλίες κατέληξαν στην προοπτική να προσφερθεί στην Ουκρανία μια δέσμευση «παρόμοια με το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ». Πρόκειται για τη ρήτρα συλλογικής άμυνας, που θα αποτελούσε σημαντικό βήμα, αν και οι λεπτομέρειες παραμένουν ασαφείς.

Όπως σημείωσε ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Τζον Χερστ, μια τέτοια συμφωνία δεν μπορεί να σταθεί χωρίς αμερικανική υποστήριξη: «Οι ευρωπαϊκοί στρατοί, ακόμη και στο ελάχιστο, θα χρειαστούν την αμερικανική πληροφόρηση και τις αμερικανικές υποδομές».

Διαβάστε ακόμη

Ηλεκτρικό ρεύμα: Νέο «ράλι» μετά τις αρνητικές τιμές στη χονδρική (pic)

Η Metlen στην πρώτη γραμμή του come back του Λονδίνου

Ακυρώθηκαν 8.000 γονικές παροχές λόγω παραβάσεων στο αφορολόγητο

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα