Η τιμή του χρυσού καταγράφει το πλέον κερδοφόρο τρίμηνο από το 2016, καθώς οι θάνατοι ξεπέρασαν τους 500.000 παγκοσμίως ενω΄τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν 10 εκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Η αύξηση των αριθμών αποτελεί μια ανατριχιαστική υπενθύμιση ότι η πλέον θανατηφόρα πανδημία της σύγχρονης εποχής παραμένει ισχυρότερη από ποτέ.

Το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε άνοδο 17% φέτος καθώς οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες εφάρμοσαν μέτρα τόνωσης για να βοηθήσουν τις οικονομίες που έχουν πληγεί από την πανδημία. Οι επενδυτές στρέφονται ολοένα και περισσότερο σε χρυσό για την αποθήκευση πλούτου, ενώ αναλυτές και τράπεζες – συμπεριλαμβανομένης της Goldman Sachs – προβλέπουν τώρα ότι θα φτάσει το ρεκόρ των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά σε 12 μήνες.

«Ο χρυσός επωφελείται από την αυξανόμενη υποψία ότι ο Covid-19 έχει υποτιμηθεί σοβαρά», δήλωσε ο Γκάβιν Γουέντ, ανώτερος αναλυτής πόρων στη MineLife Pty. «Ο χρυσός επιπλεόν ενισχύεται από τα τρισεκατομμύρια τονωτικών με τα οποία οι κεντρικές τράπεζες τροφοδοτούν την οικονομία αλλά και την πιθαντότητα τα πραγματικά επιτόκια να υποχωρήσουν κάτω από το μηδέν στις ΗΠΑ. Είναι δυο παράμετροι που μαζί υποστηρίζουν έντονα την τιμή του χρυσού και πιθανότατα να την ωθήσουν σε νέα υψηλά».

Τα χρυσά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σημείωσαν άνοδο έως 0,6% στα 1.790,40 δολ. Η ουγγιά στο Comex και διαπραγματευόταν στα $1.787,20 δολάρια το πρωί στο Λονδίνο. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης – που έκαναν ρεκόρ στα 1.923,70 δολάρια τον Σεπτέμβριο του 2011 – έφτασαν μόλις $5 από τα $1.800 την περασμένη εβδομάδα.

Οι επενδυτές προσελκύονται έντονα από χρηματιστηριακά αμοιβαία κεφάλαια που υποστηρίζονται από χρυσό (ETFs), αυξάνοντας την παγκόσμια συμμετοχές στο υψηλό όλων των εποχών. Οι καθαρές εισροές φέτος ξεπέρασαν τους 600 τόνους.

Αυτή την εβδομάδα θα μπορούσαν να προκύψουν νέα δεδομένα για τις αγορές. Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τχέρομ Πάουελ και ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μινούτσιν, θα καταθέσουν ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής. Τα στοιχεία για την αμερικανική ανεργία στις ΗΠΑ τον Ιούνιο που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη ενδέχεται να τροφοδοτήσουν τις υποψίες ότι η υποτιμάται η πραγματική έκταση της ανεργίας.

Μεταξύ άλλων κύριων πολύτιμων μετάλλων, το ασήμι σημείωσε άνοδο 0,3%, ενώ η πλατίνα και το παλλάδιο ενισχύθηκαν κατά 1%.