Πολλοί προτρέπουν τους επενδυτές να παρακολουθήσουν την πολιτική μάχη που λαμβάνει χώρα όσον αφορά την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εν μέσω ενδείξεων πως το δημοψήφισμα θα είναι αμφίρροπο.
Οι UBS Group, Citigroup και Morgan Stanley είναι ανάμεσα στους ομίλους που συμβουλεύουν τους πελάτες τους να προσέξουν περισσότερο το λεγόμενο Brexit. Τούτο έπεται των τελευταίων γκάλοπ τα οποία δείχνουν πως υπάρχει όλο και λιγότερη θέληση για παραμονή στην Ένωση των 28. Ο πρωθυπουργός της χώρας David Cameron έχει αναφέρει πως το δημοψήφισμα θα λάβει χώρα μέχρι το τέλος του 2017.
Η Citigroup αύξηση το ποσοστό της πιθανότητας ενός Brexit στο 30%, η Nomura στο 25%, και η Societe General έμεινε στο 45%. Η Morgan Stanley ανέφερε πως η πιθανότητα ενός Brexit δεν είναι επαρκώς εκτιμημένη στις βρετανικές αγορές.
Οι βαθείς και μακροπρόθεσμες αντιπάθειες της εχθρότητας του Cameron και των Συντηρητικών προς την ΕΕ σίγουρα θα φανούν και κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνόδου του κόμματος στο Manchester αυτή την εβδομάδα. Το προσφυγικό πρόβλημα κινδυνεύει να ρίξει λάδι στη φωτιά της αντιευρωπαϊκής πολιτικής, ενώ υπάρχουν νέες ερωτήσει ως προς την στάση του νέου ηγέτη του αντιπολιτευτικού κόμματος των Εργατικών Jeremy Corbyn προς την ΕΕ.
Με την ευρωπαϊκή παραμονή και την διαμάχη που θα ακολουθήσει να πλησιάζει ολοένα, οι μετοχές των χρηματοοικονομικών εταιριών και των εταιριών ακινήτων μπορεί να πληγούν.
Η απομάκρυνση από την ΕΕ θα απομάκρυνε, επίσης, και την πρόσβαση του Η.Β. σε μία αγορά 500 εκατομμυρίων πιθανών πελατών. Η ΕΕ αγόρασε περίπου τα μισά εξαγώγιμα προϊόντα και τις υπηρεσίες πέρυσι.
Αν και ο Κάμερον έχει υποσχεθεί να “λάβει αυτά που χρειάζεται η Βρετανία” σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις του με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, οι επιχειρήσεις τον καλούν να κάνει το δημοψήφισμα μία ώρα αρχύτερα, έτσι ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω ζημία στις επενδύσεις.

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.